40 év kedvezményesnyugdíjra jogosító idő

SZOT üdülőben eltöltött nevelői munkámról (kb 2 hónap)hogyan tudnék igazolást szerezni a jugosultsági időm beszámítása érdekében? A nyugdíjbiztosító intézet nem talál rá dokumentumot.

Szeretnék érdeklődni, hogy a 40 évbe beszámít-e a passzív Gyes? Amikor az első gyermekem megszületett, elköltöztünk, így nem hosszabbították meg a szerződésem. Rá két évre született meg a kisebbik fiam, folytattam vele a Gyest, és mivel tartósan beteg gyermekről van szó, így összesen 1989 augusztusától 1995 novemberéig voltam otthon, ekkortól részmunkaidőben dolgoztam a Gyes mellett 1998 juniusáig, majd 1998 augusztustól helyezkedtem el először szerződéses, majd kinevezett állásba. Ebből az időszakból mennyi számít bele a 40-évbe? Válaszukat köszönöm!

Valós a téma, és egyre több embert fog érinteni, ahogy elöregszik a nemzetünk.

Az idős beteg embereket a családtagok ápolják, éveken keresztül.Ha szegény családról van szó: Akkor pihenés nélkül,külső segítség, leváltás nélkül. Erről nagyon keveset tudnak azok, akik ezt soha nem csinálták éveken keresztül. Mert volt pénzük másra áthárítani a feladatokat.
A családtagok pl., a rákos betegek gondozását, sclerozis multiplex
betegségben szenvedők ápolását, ezzel kapcsolatos összes terheket,
egyedül hordozzák el. Ami fizikailag, anyagilag, lelkileg is megpróbáltatásokkal jár folyamatosan. Az orvosi mulasztások sorozatával szembesülnek,éveken keresztül. Hiába szólnak időben a családtagok. Ha rossz a körzeti orvos, vagy a kórházi ellátás. Pl. nem segítőkész, nem időben odafigyelő, akkor nagyon sokat ronthat a beteg állapotán.
Ami hosszú távon, súlyos következményekkel jár. És ennek a terhét a család fogja utógondozásként ellátni. Ami miatt a beteg és a családtagok is a mélyszegénységbe kerülnek. Mert a rendszer már nem törődik azzal, hogy ki volt a felelős a beteg állapotromlásáért. Vagy egyáltalán, a nem kellő időben ellátásért. Ezért nem kapnak kártérítést, hogy felelőtlen orvosi mulasztások miatt nekik kell egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerülniük. Ahelyett, hogy támogatnák a családokat, sorsukra hagyják a betegével együtt. A legtöbb beteggé vált ember, ha kellő odafigyelést kapott volna, tovább élt
volna! Nem kellett volna a leépülés fázisain keresztül mennie. Ma
Magyarországon az idős korosztály, sokkal jobban ki van téve az
elszegényedésnek, ha beteggé válik. És azok is, akik Őket, mint hozzátartozók ápolják.
Olyan törvényeket hoztak, ami embertelen, nem hogy
elősegítené a méltó időskort, hanem pont az ellenkezőjét okozta. A
kiszolgáltatott, méltóságot sértő helyzeteket. Még egy tál ételt se
kap ingyenesen kárpótlásként az, aki pl. orvosi mulasztások sorozata
miatt lett fekvő beteg, vagy akár daganatos beteg. Hogy miért? Mert
nem figyelt oda rá kellő időben a körzeti orvosa. Nem is látogatta
meg, nem foglalkozott vele. Max. felírta a receptet a hozzátartozónak,
de már ellenőrízni nem ellenőrizte annak hatékonyságát. Közügy
kellene, hogy legyen az idősügy, nem magánügy. Mert előbb- utóbb
mindenki egyszer idős lesz.És nem mindenki milliomos, hogy valakit meg
tudjon fizetni az ápolásáért. És ez a nagytöbbség, aki nem
milliomosként élte le az életét. Miért nem ellenőrzi hivatalból senki
sem a körzeti orvosok munkáját? Hogy ki miért is lett súlyos beteg?
Nem támogatják az Önkormányzatok megfelelően az idős embereket, akik beteggé váltak.
De az okokat sem vizsgálják ki, hogy abban hány előző negatív behatás
volt,orvosi mulasztás, ami miatt beteg lett egy ember. A munkahelynek ugyanúgy felelőssége van ebben. Főleg a verseny szférában, ahol a munkahelyi pszicho terror
virágzik, mint a gaz! Senki sem mer ellene fellépni hatékonyan. Mert
visszaélnek azzal a munkáltatók, hogy nagy a munkanélküliség.
Megalázzák naponta embereket a jobb profit teljesítése érdekében. De
milyen áron? Ők meggazdagodnak, de a munkavállalónak csak a stressz és
a betegség lesz előbb- utóbb láthatóan a kára ezért. A demokrácia
nálunk nem divat ma már. Ha valaki gondolkodni mer, nem csak ész nélkül
utasításokat végrehajtani, az nem sok jóra számíthat. A szólás
szabadság súlyosan korlátozva van, igyekszenek elfojtani.Pl. felmondanak a munkavállalónak, ha jogtalanságokat tapasztal a munkahelyén pl. a ki nem fizetett bérezését illetően. És ezt meri szóvá tenni. Mivel a szakszervezeteket nem hagyják az ilyen multiknál megalakítani. Ez sem véletlen. Mert, ha erős szakszervezetek lennének, aligha merné a munkáltató a jogtalanságait éveken keresztül büntetlenül folytatni. Ahelyett, hogy beszüntetnék a jogtalanságokat, inkább egyszerűbb elküldeni a munkavállalót. Nem véletlen,hogy még mindíg magas a munkanélküliség. És ekkorák a bérek közötti különbségek. Vagy nagyon gazdagok vannak, vagy nagyon szegények. A
középosztály már csak ép, hogy van. Nincsenek hatékony alapítványok az
idős emberek krízis helyzetére. Sem olyan jogszabályok, amik
emberségesen,kezelnék ezt a kialakult valós problémákat, helyzetet. Nem csak fiatalok vannak ebben az országban. A jövő minden emberé, kortól függetlenül. Ezt a jogot senki sem veheti el. Nem csak a gyerekek jövőjéről,támogatási formáiról,vagy éhezéséről kellene, hogy szóljanak a cikkek. Hanem arról is, hogy az idős emberek, ugyanúgy megérdemelnék pl.az éhezés elleni támogatást! Mert valóságosan nagyon sok idős ember
éhezik! Annak ellenére, hogy végig dolgozta az életét. És idős korára
senki sem segít rajta, ha önhibáján kivül beteggé vált, és ezért pl. elszegényedett. Az Önkormányzatok részéről sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelni az ilyen élethelyzetbe került idős korosztályra. Főleg akkor, ha tudják, hogy egyedülélő, egyedülálló és ráadásul súlyos beteg lett!.
Nem a stadionok építésére kellene költeni a pénzt. Nem is értelmetlen beruházásokra. Amit csak egy szük réteg fog látogatni. Az egészségügyi, szociális ellátásnál, az egyenlő bánásmódot figyelembe kellene venn végre.És a krízishelyzetekben lévőket megfelelően segíteni még időben!

A fenti téma évek óta valós élethelyzetet ír le! Mikor fog már ez az ország felébredni abból, hogy nem lehet embereket félre állítani csak azért, mert már idősek. És nem tudnak sztrájkolni a jogaikért!
És az Őket ápoló családtagok ingyen vállalják át az összes feladatokat az állam helyett!
Holott, nem a családtagok kapták az adót, sem a tb-t, amit a gondozott beteg befizetett az állam felé. Annak reményében, hogy valamit az Ő életében is láthat még abból a sok adóból- tb-ből amit befizetett éveken keresztül. Sokszor 40- 43 évig is előzőleg. Hol van az a sok pénz? Hova lett?
Miért nem adják oda az ápolóknak? A gyerekeiknek, akik Őket ápoják? Mert Ők lennének rá jogosultak. Nem a stadionok építésére, meg a felelőtlen rendelkezéseket hozó Vezetőket kellene belőle kifizetni!

2019. július 1-én lesz meg a 40 évem a nők kedvezményes nyugdíjazásához.Mikortól kezdhetem meg a felmentési időm letöltését? Egy munkahelyen, folyamatosan dolgoztam le a 40 évet közalkalmazottként.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!