3 nap szabadság vagy nem szabadság?

A tavalyi évben egy előadáson elhangzott, hogy ismételten bevezették azt a lehetőséget, hogy sürgős szükség esetén előzetes bejelentés nélkül (pl hirtelen betegség stb) otthon lehet maradni max három napra igazolás nélkül. A Mt-ben találtam ugyan erre utaló rendelkezést, amely szerint van ilyen lehetőség, de a kommentár szerint a szabadság terhére, azaz igaz ugyan, hogy ha a munkáltató nem kéri, akkor nem kell igazolás, de a szabadság csökken ezeknek a napoknak számával.
Emlékezetem szerint ez régen volt lehetőség, de akkor nem a szabadság terhére .
Tudtok-e erről valamit?
Köszönöm
Hajni

Valaki megtudná mondani, hogy a ki gyed után megy vissza dolgozni mennyi szabadság jár? Konkrétan én D3-ba voltam, az idén léptem a D4-be. Elmaradt szabadságom 4 volt. Köszönöm előre is!

Ez a 3 nap az Mt. szabadság kiadásáról szóló részében van meghatározva.
134. § (1) A szabadság kiadásának időpontját - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató határozza meg.
(2) Az alapszabadság egynegyedét - a munkaviszony első három hónapját kivéve - a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét a szabadság kezdete előtt legkésőbb tizenöt nappal be kell jelentenie. Ha a munkavállalót érintő olyan körülmény merül fel, amely miatt a munkavégzési kötelezettség teljesítése számára személyi, illetőleg családi körülményeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel járna, a munkavállaló erről haladéktalanul értesíti a munkáltatót. Ebben az esetben a munkáltató az alapszabadság egynegyedéből összesen három munkanapot - legfeljebb három alkalommal - a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, a tizenöt napos bejelentési határidőre vonatkozó szabály mellőzésével köteles kiadni. A munkavállaló a munkáltató felszólítása esetén a körülmény fennállását a munkába állásakor haladéktalanul igazolni köteles.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!