200.000 Ft max cafeteria 2011-ben.

Vége.
A rezsikiadások és a törlesztés mellett eddig szinte csak a cafeteriára számíthattam.
Már a budapesti bérlet igénylését le kellett adni, az adóval együtt 130.000 Ft/év.
Ha már utazok, akkor legalább éhezni is tudni fogok ezután. Inkább lógtam volna a BKV-n, de akkor legalább belefért volna ebbe a hatalmas keretbe a "kajajegy" meg az üdülési csekk. Eddig még az internetet is tudtam fizetni utalvánnyal, de ezután már azt is le fogom mondani.
http://www.parlament.hu/irom39/01498/01498-0718.pdf
Hétfőn zárószavazás.
Valami tiltakozást nem lehetne ez ellen szervezni? Talán még az idegenforgalomból élők is csatlakoznának, üdülési csekk hiányában alig fog valaki menni üdülni ezután...
Tényleg a cafeteria döntené be a költségvetést?

Egyszer már véget kell vetni a méregdrága kölcsönökből finanszírozott szolid utópiának és csatlakozni végre a nyugati civilizációhoz,nekem teljesen mindegy,hogy az ehhez szükséges döntéseket ki hozza meg.Sokkal jobb a szerény jövedelem,mint a tömeges leépítés.A versenyszférában pedig semmibeveszik a közigazgatási gyakorlatot,amiben sajnos igazuk van.

Kedves Óvatos!
Meggyőződésem, hogy Te nemcsak szemellenzőt viselsz, hanem egyenesen bekötött szemmel jársz. Ezért lettél ennyire "óvatos."
Elképzelni nem tudom, hogy -egyébként - miért kategorizálnád úgy az embereket, ahogy teszed. Aki a visszásságokat észreveszi, esetleg szót is emel ellene, az csak "elvtárs vagy elvtársnő" lehet. Szerintem ez a titulus sokkal inkább illik azokra, akik gondolkodás nélkül beállnak egy "eszme?" mögé, és annak minden túlkapásával kibékülnek, mert "egy a tábor egy a zászló."
Elővettem a 163 évvel ezelőtt fogalmazott, 12 pontot. "Mit kíván a magyar nemzet?" - így kezdődik. Nem furcsa, hogy legalább HAT pontja - 2011-ben! - újra aktuális.
"Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését." Kell magyaráznom? Megfogalmaztad: aki anyázni, trágárkodni akar, menjen az ATV-be stb. Szerintem, ott sem gyalázkodnak többet, mint az általad preferált helyeken. Sőt! A helyzet jelen állása szerint, január 1-jétől már sehol nem lehetsz "más" véleményen!
Jaj, de jó! Még egy nap, és minden szép, minden jó lesz, mindennel meg leszünk elégedve.
"Felelős minisztériumot Buda-Pesten." Ez szervezet ugyan létezik, de nem felelős. Átvitt értelemben egyáltalán nem vállalja a felelősséget az emberekért, esetleg csak a "zemberekért". Nem véletlen, hogy egy "új" /már a nevét sem tudom megjegyezni/ szervet hoznak létre a minisztériumok munkájának összehangolására, az általuk kiadott "nyilatkozatok" kontrollálására.
"Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben." A mondatban foglalt szavakon módosíthatunk, a lényeg azonban aktuális. Csak egy példát hozok föl. Ha dolgozótól - MINDENKITŐL EGYFORMÁN - levonják a nyugdíjjárulékot, a munkáltatója befizeti a kötelező %-ot, akkor hogy lehet az, hogy nyugdíjas korára majd csak az részesül belőle, aki a jelenlegi kormánypárt által meghatározott nyugdíjrendszert választja. Mellesleg milyen eljárás az, ahol az "átlépésért" azoknak kell tenni, aki nem kívánnak átlépni, vagyis ott akarnak maradni, ahol vannak. Milyen minősítést érdemel az túlkapás, hogy azokat, akik magánnyugdíjpénztárnál kívánnak maradni, állásvesztéssel fenyegeti meg a munkáltatója?
"Közös teherviselés." Ez ugyan "közös" maradt, de az egykulcsos, "igazságos" adó áldásait csak a jól keresők fogják élvezni azok kárára, akik eddig is keveset kerestek. Lehet, hogy lesz kompenzáció a közszférában. Azonban csak annyira futja, hogy "ne csökkenjen" az illetmény. Azaz máris elismerték, hogy az "igazságosság" talaja nagyon ingatag.
"Urbéri viszonyok megszüntetése." Való igaz, hogy az úrbériség fogalma ma mást takar. Viszont senki nem tagadhatja, hogy egy újfajta függőségi viszony alakult ki, aminek az "sógor-, koma-, elvbarátság" az alapja. Túlságosan sok példát tudnék felsorolni, ezért ezt most nem teszem.
"Politikai statuszfoglyok szabadon bocsáttassanak." Elfogadom és megbocsáthatatlannak tartom, hogy voltak a múltban visszaélések. Azonban nagyon kívánatos lenne, hogy a kormányzó párt a népszerűségi indexét ne az újabbnál újabb fogvatartásokkal akarja szinten tartani. Szembeötlő, hogy a nagy dirrel-durral beharangozott ügyek soráról derül ki, hogy "tévedésen alapultak." Mégsem adják föl. Új bizottság, új "gyanú", új egyéni indítvány, új vizsgálat! Egyszer majdcsak talál...süllyed!
Kedves Óvatos! Nyugati példát emlegetsz. Megjegyzem: a nyugati országok is eladósodtak. Mégsem az egyes emberek számláján lévő megtakarításból kívánják az adósságot csökkenteni. Megpróbálják a gazdaságot föllendíteni, s nem egy bizonyos /szűk/ réteg gazdagságát fokozni. A nyugati országok polgárai megdöbbenéssel, hitetlenkedéssel veszik tudomásul, hogy mi magyarok csöndben vagyunk, hagyjuk, hogy Európa közepéből máshová sodródjunk.

Biztos azt gondolod, hogy én egy "elvtársnő" vagyok. Tévedsz. Soha nem voltam tagja egyetlen pártnak sem. A szemellenzőmtől viszont már 18 éves koromra sikeresen megszabadultam!

Azzal a reménnyel kívánok mindenkinek boldog új évet, hogy jövőre is lehet véleményünk, amit szabadon - természetesen nem trágár módon - le is írhatunk!
Judit

Jogos, és gondolatommal egyezik "Óvatos" ijudit általi jellemzése.
Én már akkor tudtam, mikor , " A Gyökereket", meg a rabszolgákat emlegette, hogy Ő is egy nagy Gyökér!Ezt meg is írtam neki ezen az oldalon.
Nem semmik a kolléganőim, de Vele egy munkahelyen imádat lehet dolgozni,- stílusából ítélve.
Én ezt a témát ezúttal tisztelettel lezárom a magam részéről.
BOLDOG ÚJÉVET minden közszolgának!

A mostani Fidesz propaganda engem a késő Kádár-korra emlékeztet, amikor gyerek voltam. Bár akkor még nagyobb volt bizonyos szempontból a média-szabadság. (pl. Hofi)...

Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését - Mi is kívánjuk a tiszta beszédet, hogy a sajtó ne több millió külföldi munkavállalóval riogasson, amikor a kettős állampolgárságról van szó.

Felelős minisztériumot Buda-Pesten - Megtörtént, Kormányunk Hazánknak és annak polgárainak felhatalmazását hajtja végre, nem a nemzetközi szervekét.

Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben - ez értékválasztás kérdése. Az állami kiadásokat - szüleink nyugdíját - ki kell fizetni. A liberális gazdaságpolitika után illik egy új szót is megtanulni: szolidaritás

Közös teherviselés - Végre ösztönözve vagy, hogy többet keress. Tudod, ha többet dolgozol, többet is fogsz haza vinni. Megéri végre tanulni, jobb állást keresni, mert a pluszt nem viszi el az adó.

Úrbéri viszonyok megszüntetése - A közigazgatásba eddig is - főként - "sógor-, koma-, elvbarátság" alapján lehetett bekerülni, egy részük meg eleve politikai/bizalmi állás. A probléma az azonban, hogy aki egyszer bekerült, az kirobbanthatatlan volt. Ha 4-8-12... évben gondolkodnál látnád, hogy minden vezetés érdeke, hogy a nem oda valókat ki tudja szelektálni.

Politikai statuszfoglyok szabadon bocsáttassanak - mert 2002-ben nem volt próbálkozás Keller László nevével fémjelezve...

1848!
"Kormányunk Hazánknak és annak polgárainak felhatalmazását hajtja végre".
Nos, a mi családunkból senki sem adott a kormánynak felhatalmazást arra, amit tesz. Nekem erre ne hivatkozzon senki.
Vagy szerinted normális dolog az, hogy 46 évesen a köztisztviselői besorolási br. bérem 100ezer Ft? Nyugdíjba majd csak 65 évesen mehetek, holott a nálam fiatalabb katonatiszt ismerősöm már évek óta nyugdíjas (az én bérem háromszorosa a nyugdíja). Gondoltam, mivel valószínűleg nem érem meg a nyugdíjamat, legalább a gyerekeim örököljenek, hát beléptem a magánnyugdíjpénztárba. Nem baj, Orbán Viktor majd most verheti a mellét, hogy mi csökkenteni tudtuk az államadósságot. (Az én megtakarításomból, de ezt persze nem teszi hozzá.) Ha mégis megérem a nyugdíjat, már csak annyit fognak kifizetni, amennyi a nyugdíjalapban lesz. Vagyis sima éhen halás lesz.
Ja, és a szlogen, hogy az új adótörvénnyel azok járnak rosszul, akinek nincs gyereke. Hát nekem van. Kettő is. Mégis rosszabbul járok. Mert hogy már egyetemre jár mind a kettő. Ezért nekem nincs gyerekem. Tisztelt Orbán Úr! NEKEM VANNAK GYEREKEIM!!!

Az általad példálózott Nyugaton egy orvos, tanár köztisztviselő megfelelő fizetést kap és megbecsüli a társadalom. Tudom, éltem ott. A létszám se alacsonyabb mint Magyarországon. A kormány egyelőre csak a munkavállalókat szívatja, a nyugdíjka (a rendőr, katona nyugdíjakra gondolok), segílyke csökkentése szóba sem került. Pedig az kerül igazán sokba...

Én jövőre ingyen szeretnék dolgozni! Húzzák meg a fizetést is évi bruttó 200.000-ba! Átérzem a nehéz helyzetet. Talán a 20.000 forintos manyup reálhozamommal kihúzom egész évben, napi egy sóspálcika lesz kajám, de a hazáért bármit!

T.McMondóember! Csatlakozom,van egy lyukas csizmám, azt is felajánlom,a két éhes gyermekemnek minden este felolvasom a Nemzeti Együttműködési Megállapodást, vagy mi a fenét.

Érdekes, a mostani kormánypárt ellenzékben a legkisebb reformot is elutasította (kemény 300 Ft-os vizitdíj), most meg a fél közszférát kirúgná...:)) Valahogy leolvadt a populista máz.
Ahogy a római mondás mondja: változnak az idők és mi is változunk velük együtt.

Kedves elvtársak és elvtársnők!

Ez itt szakmai fórum és nem a Népszava vagy az ATV fóruma,kéretik ott anyázni és trágárkodni!
Minden valódi, a hivatásához értő,szakmailag felkészült közalkalmazottnak és köztisztviselőnek boldog új évet kívánok!

Óvatos... Korábban az MSZP-t szidta a nép, ma a FIDESZ-T, mivel sajnos mindkettő rászolgált. Ki örvendezik annak, ha évről évre csökken a bére, ami egyébként is a béka feneke alatt van.
Az emberek el vannak keseredve. Igenis szakmai kérdés, hogy a társadalmi és anyagi megbecsültségünk egyenlő a nullával. Egy ország sem fordult még Európában a saját közszférája ellen. Attól senki sem fog jobban dolgozni, ha kevesebb lesz a bére, és mindenféle jött-ment politikusok, akiknek semmit se kell letenniük az asztalra elmondják őket ingyenélőnek.
A HR alaptétele a pozitív visszajelzések fontossága. Tanítani sem lehet pusztán erővel és fenyegetéssel.

Gondolom a Cafeteria megvonás nem vonatkozik a parlamenti siserahadra. Nekik biztosan továbbra is jár az ingyen lakás, a KM pénz (sokan évente elautókáznak két-három egyenlítőnyi benzint, vagy a Föld-Hold távolság tízszeresét), ingyen titkárság, ingyen utazás földön, vízen és levegőben, 200 Ft-os menü a Parlamentben. Különben is minek országgyűlés, ha kétharmadjuk van, elég lenne az Elnöki Tanács és annak elnöke, mint régen:)) operett az egész, cirkusz.

Szervusztok..Csak egy kérdésem lenne ehhez.Ha a cafeteria éves szinten 200.000 ft, akkor én miért csak 60.000 ft ebédhozzájárulást kapok többedmagammal a munkahelyemen ami közoktatási intézmény, mi pedig közalkalmazottak vagyunk.
A maradék 140000 ft hova tűnik???

Mi itt vidéken pedagógusként egy fillért sem kapunk! Ebéd hozzájárulás,stb- de szép is lenne!

Ladányi Erzsébetnek:

Igen, a pedagógusok helyzete is szégyenletes. Tudom, tudom, megint előjön a közalkalmazott-köztisztviselő ellentét. De higyje el, már egy szinten vagyunk: a béka segge alatt. És a köztisztiviselők is azt szeretnék, hogy a jövő generációt oktató-nevelő pedagógusok erkölcsi és anyagi megbecsülése megfeleljen az áldozatos munkájuknak. Önök is biztosan egyetértenek akkor azzal, hogy az államot működtető köztisztviselő szintúgy legyen megbecsülve.

Mert a cafatéria csak adható (ha van rá pénz) és jelenleg ennek összege 200e forint lehet max (tehát 0-200e forint között lehet).

Úristen mekkora BAROM BIRKA nép!!! 2/3-ot adtatok ezeknek.... Érdemesek vagyunk a Himnuszunkra.... Balsors, akit régen tép....
Alkotmányozó Nemzetgyűlés helyett forradalom, vagy ellenforradalom (mit számít) kellene ide...
Ja... anyukám tegnap megtalálta az első ORBÁN TAKARODJ!!! graffity-t!!! Fél év alatt ide jutottatok fiúk!!! Szép volt!!! Világcsúcs!!!

Fél év alatt. Szép teljesítmény!

(Csak kérdezem: nem félsz az AVH-tól,hallottál már róla? Mert az lesz, mint az ötvenes években: jön a fekete pobeda a bőrkabátosokkal...)

Persze, csak viccelődök, de nagyon úgy néz ki, hogy nem is vicc...

Felháborító,amit ez a rohadt Orbán kormány művel velünk, lassan éhen lehet halni, egy köztisztviselőnek,mert az, hogy Kormánytisztviselők lettünk fel lehet dugni,nem érünk vele semmit sem! Mindent megvontak tőlünk és még a Cafetéria is kevesebb lesz. Lassan már a lakásom is oda lesz 32 éves munkaviszony után! Ráadásul a gyermekemet egyedűl nevelem. Még csodálkoznak,hogy nincsen magyarság,az ideg viszi el az embereket. Mocskos,rohadt banda!A teljesítmény viszont meg van követelve,fizetés emelés,ami jelentet vagy 3.000.-Ft-ot,még az sincs! Felháborító, hogy meddig tűrünk még? Maguknak meg milliós jutalmakat osztanak és fizetésük is a nagyobb keresetűeknek fog növekedni!

Elég lesz jövőre a 80e.Ft "fizetés" is ..... lényeg hogy a Debrecennek legyen egy jó stadionja.... az, hogy ebből hogy fogok (fogunk) megélni az nem érdekes. Vmit még vegyenek el mert rosszul érzem magam hogy ilyen sokat viszek haza..... és a TV-ben meg röpködnek az átlag 160e-es fizetések a közszférában...... megy a vakítás és az a baj hogy el is hiszik sokan....

Edusnak

"Felháborító, hogy meddig tűrünk még?"

Együttérzek veled, bár ez édes-kevés. A szakszervezeteink egyenlőek a nullával. Ez a kormány is -mint az előző!-, ellenünk uszította a versenyszférát, azzal a szlogennel, hogy mi csak lopunk, csalunk, hatalmaskodunk és élősködünk.
Ezek meg vannak kergülve teljesen! A saját apparátusuknak támadnak, de valami megmagyarázhatatlan dühvel! Még szavazóbázisuk is volt ez a tábor tavasszal! Sok-sok ezer ember!

Nem baj, nem felejtünk!

És egy kis adalék, hogy jobban aludjál: ma olvastam, hogy a Navracsics minisztériuma 240 millió forintot kap , amit "személyi juttatásokra" felhasználhat. Hát igen, a "gárda", az jól kezdi az új évet. A többi csak gürizzen, oszt örüljön, hogy hogy nincs valagba rúgva.

Ilyenek a fijjug.

A szüleimmel együtt a közt szolgáljuk, szüleim 35-40éves munkaviszonnyal 12órás műszakban kevesebbet keresnek mint én diplomásként(ugyan nem teljesen kezdőként).Eddig terveztem családot, különálló életet, de úgy néz ki,hogy szinte 30éves hitelvállalás mellett tudok belevágni az életbe!? de a biztonságra, tervezhetőségre nem lehet adnom!a közel 100ezres fizetésből sajnos nem merek tervezni. Közben megtiltják, hogy "fehéren" másodállást vállaljak, mert nem pihenem ki magam és amúgy is kapok elég pénzt! Csak gyors számítást végeztem, ha a szüleim nem lennének és mindent egyedül kellene fizetnem, akkor pont elég lenne a közüzemi számlákra ill. az ételre és slussz.A híradókban mindenhol azt szajkózzák, hogy mennyi jutalmat osztottak szét, de kérdem én, hol? a parlamentben? a megvonásokat felülről kéne kezdeni! pl. korlátozni a gépkocsi használatot, használják honatyáink ill. a vezetőink a saját kocsijukat, volános buszainkat stb-t, úgy mint mi halandó emberek ugyanannyi térítés mellett! sok dolgot megértek, de.. A városban vissza fogok térni a kerékpárra és a jól bevált lábbuszra!

Ez már az utolsó csepp a pohárba.2007-ben 500 e bruttóval többet kerestem,mint tavaly az ideibe bele sem merek gondolni.Végül egy idézet Kósa úrtól a Bajnai kormány beiktatásának napjáról."Szégyelljék magukat uraim,hogy azon a közszférám akarnak spórolni,akik az Önök hozzá nemértése ellenére működtetik ezt az országot..." Hát ti mit csináltok fiúk? Mi azért kapjunk százezrekkel kevesebbet,hogy milliós bruttóból százezrekkel több maradjon?

nkh dolgozónak

Végül egy idézet Kósa úrtól a Bajnai kormány beiktatásának napjáról."Szégyelljék magukat uraim,hogy azon a közszférám akarnak spórolni,akik az Önök hozzá nemértése ellenére működtetik ezt az országot..."

Akkor még ellenzékben voltak. Hiába az üléspont határozza meg az álláspontot, ez megint bebizonyosodott. Hatalomban már másként látják. Csak annyit tudok mondani: akár kormány-, akár köztisztviselő csak hónapról-hónapra él,a közhiedelemmel ellentétben. És akkor még ezek dumáltak "kiszámítható életpályáról", meg "megbecsülésről". De az állam működjön, mi? Meg az elbocsájtások: egy ember végzi három munkáját, de fogja be akkor is pofáját! Bér: 2007-es szinten, már a valagunk lóg ki a gatyából, de vágjunk jópofát! Ezek a TÉR-t is azért törölték el azonnal, nehogy egy fillért is kapjunk év végén. Első dolguk volt! A szoci vezetés azért gondolt arra, hogy akik maradtak és güriznek, mint állat, vmi elismerést kapjanak, legalább év végén. Ezek? Ők jól elvannak a fizetésükkel, meg mindenféle bizottsági pénzekkel, meg különféle egyéb csurran-cseppen pénzekkel, köszönik szépen. A ktv meg fogja be a pofáját, vagy inkább dögöljön meg. Ezek a fijjug, ezért kellett rájuk szavazni. Menjenek az anyjuk...valahol várja őket.

Igen, a mi költségvetésünket most már valóban a cafeteria hiánya fogja bedönteni, de vigasztaljon mindenkit, ennél többet már nem tudnak tőlünk elvenni. Ó jaj, mi lesz az ország költségvetésével ezek után jövőre. Kit fognak kirabolni, a közszférát már nem tudják, ha csak a saját és általuk kinevezett, jelenleg egy egész hadseregnyi új vezető zsebében nem kezdenek el turkálni.Hát megszavazták a "tisztelt" képviselő urak a Fidesz által benyújtott javaslatot. Persze nekik ingyen van az internet, mi meg ne tájékozódhassunk a médiában, az csak árt a közszolgáknak. Kapnak kaját a parlamentben, nincs szükségük kajajegyre. Kocsival járnak, nem kell nekik a bérlet.Üdülési csekkre sincs szükségük, mert azt csak Magyarországon lehet beváltani, ahol is ők nem szoktak nyaralni. Mindezt, ha összeadjuk, elég tetemesen csökken a reáljövedelmünk, béremelés nem volt 2007. óta (nem 2008., ezt nem tudom, honnét veszik), jutalmat 2 éve nem kaptunk, ja, és most a jubileumi jutalomra jogosító időt is megnyirbálták. És akkor még jó pénzért Széchenyi kártyát akarnak kibocsájtani, hogy az általuk meghatározott szolgáltatók zsebét tömve sportolhassunk, pihengethessün. Kíváncsi lennék, ki fog ebből a kártyából részesülni. Lehet, hohy a parlament össze lesz kötve egy ilyen lehetőséget biztosító rekrerációs helységgel?
Én sem tudom, meddig lehet ezt tűrni, de mindenki félti azt az állását, melyet indoklás nélkül, egy rossz levegővételért fel lehet mondani. Talán, ha egységesen összefogna egyszer az egész közszféra, mert jelenleg még a szakszervezetek sem tudnak együtt működni, bár ehhez azerintem nincs szükség szakszervezetre, csak összefogásra. (álom, álom...)
Szóval mindenkinek - a velem együtt kizsákmányoltatnak,kihasználtaknak -
bolgog, és a várhatóan "gazdag" új évet kívánok.

Megszavazták.
Jövőre a hiperalacsony kulccsal se nyerünk semmit (tisztelet a kivételnek - jól keresőknek), és még ez is...

Nálunk ezzel kompenzálták némileg, hogy sok éve nem őrzi a reálértékét a fizetésünk.
Nem kell hatalmas dolgokra gondolni:
kaptunk bérletet, ami bruttó 137 ezer forint volt (25 százalékos adó miatt) évente, ez lényegében azt szolgálta, hogy Pest egyik végéből a másikba el tudjak menni dolgozni. Volt "kajajegy", havi 8 ezerért és volt üdülési csekk.
Más a kereten belül mondjuk nem üdülési csekket kért, hanem pl. az önkéntes nyugdíjszámlájára befizetést.
Lassan elmegyek Tesco pénztárosnak.

Meglepődve olvasom a hozzászólást. Nálunk néhány éve adnak ilyen juttatást, akkor is egyszer 60 ezret, másodszor 45 ezret kaptunk ételutalványban, semmilyen választási lehetőségünk nem volt. 2010-ben semmit nem kaptunk /se jutalmat, se kollektív szerződés szerintit. Megszűnt a munkaruha- és a "cipőpénz is (24 hónapra 8000,- forint)/, arra hivatkozva, hogy nincs pénz.
Az iskolánk fővárosi fenntartású intézmény.
Most karácsonykor megint 60 ezret kaptunk, melegétel ut.ban + nettó 0 - 14 ezerig jutalmat(?). Konkrétan az én jutalmam 3680,.- forint volt. Foglalkoztam a gondolattal, hogy visszaadom.
Szóval nem látom át a caffetéria rendszert - kötelező adni?
Kellemes ünnepeket kívánok Mindenkinek!

Az 1980-as években az én főnököm úgy kezdte a jutalomosztást és a béremelést, hogy először a takaritónők, nővérek, orvosok.
Egy eü dolgozó

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!