öregségi nyugdij

2018.01.25-én érem el az öregségi nyugdíj jogosultságomat.Tisztviselő vagyok szűk 1 éve.
munkáltatóm szeretné ha 01.24-én kilépéssel szüntessem meg a jogviszonyt, nyugdíjazás helyett. Az eddig kiszámított időm 34 év 114 nap. de ebben nincs a 2017.03.16-tól számított időszak kiszámítva. Kérdésem, milyen hátrány ér, ha bele egyezem a kilépésbe közös megegyezéssel? És nem nyugdíj miatt megszűnik a munkaviszonyom?

1989.január 2-óta vagyok köztisztviselő. 1955.09.22-én születtem, így 2019. szeptemberében töltöm be az öregségi nyugdíj korhatárt. A munkáltatóm szerint mível öregségi nyugdíjba megyek nem jár felmentési idő! Ez tényleg így van? Ilyen igazságtalan lenne a törvény? Köszönöm a válaszokat.

Ha a 40 évessel mennél nyugdíjba, akkor járna. Így sajnos nem jár, mert amint betöltöd a rád vonatkozó nyugdíjkorhatárt, (és min. 20 éved megvan a nyugdíjazáshoz) a jogviszonyod megszűnik a tv. erejénél fogva. Nincs szükség semmilyen felmentésre, lemondásra. Jan. 2-án esedékes a 30 éves jubileumi jutalom. Ha jan. 1-től változik az illetményed, akkor azzal kell kiszámolni.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100199.TV
"
60. § (1) A kormányzati szolgálati jogviszony megszűnik:
j) ha a kormánytisztviselő a társadalombiztosítási szabályok alapján az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, kivéve, ha a kormánytisztviselő kérelmére és hivatali érdek alapján a munkáltató a jogviszonyt fenntartja.
226. § (1) A közszolgálati jogviszonyban e törvény kormánytisztviselőkre vonatkozó rendelkezéseit az e fejezetben foglalt eltérésekkel, megfelelően kell alkalmazni.
(2) Ahol e törvény
a) „államigazgatási szervet” említ, azon e fejezet alkalmazásában „közigazgatási szervet” kell érteni,
b) „kormánytisztviselőt” említ, azon e fejezet alkalmazásában „köztisztviselőt” kell érteni,"

Nézd át te is, hátha találsz valami kivételt.

Köszönöm szépen. Hát sajnos akkor szeptemberig kell dolgoznom, de azért ez igazságtalan nem? De hát annyi más is igazságtalan, miért lepődök meg? A sors fintora, hogy december 9-én /2019/ lesz meg a negyven évem, de azt már nem választhatnám, mivel szeptemberben töltöm a korhatárt. Hát ez van! Köszönöm a választ!

Tolj ki velük, menj el 40 évvel. A Nyugdíjhivataltól megkéred az igazolást, hogy jogosult vagy rá és fejre álhatnak mert a négy hónapot illetve 3 hónap 1 hetet, mert a felmentési idő egészére kell kapj szabadságot. Május elejéig dolgozol és nyáron otthon leszel. Ha takarítónő lennél biztos ezt tennéd ugye? Úgy számold ki, hogy szeptember 21. én járjon le a nyolc hónap.

Sajnos ez nem járható út! Más vonatkozik a közalkalmazottakra, más a köztisztviselőkre. Közalkalmazottaknál van a 8 hónap. A negyven évem 2019. decemberében lesz csak meg.Azért köszönöm.

a 8 hónapból kell a felét ledolgoznod de mivel jár a teljes időre szabi így három hónapot és pár napot dolgozol. A munkáltatónak nincs mérlegelési joga fel kell, hogy mentsen mert a 40 megvan de az életkorod szerinti nyugdíj korhatárt még nem érted el

Öregségi nyugdíjnál felmentési idővel szűnik meg a jogviszony. Véleményem szetint akkor szokták kérni a közös megegyezést, ha nem akarják a felmentési idő felét ledolgozni. Ilyenkor a korhatár előtti napon közössel megszűntetik a jogvoszonyt. Másnaptól jogosult a nyugdíjra. A lemondás akkor járható út, ha a közös nem megoldható. A felmentési idő 60 nap. Érdemes a dátumokra figyelni, ha valaki menekülne, hogy a megszűnés napja ugyanúgy a korhatár előtti napra essen. De ezzel szerintem nem éri meg szórakozni.

Munkáltatóm szerint köztisztviselőként amint elérem a nyugdíjjogosultsági életkorom, a jogviszonyom a törvény erejével azonnal, mindenféle felmondási idő nélkül megszűnik.
Ha én mondanék le ezen időpont előtt, akkor 2 hónap a felmondási idő, de ezt mind le kell dolgozni.
Valóban ez a helyzet?

A felmentési időszak 2 hónap, már 11.25-e óta azt kellene töltened. Korhatáros öregségi nyugdíjba vonuláskor más jelentősége nincs a jogviszony megszűnés módjának. A munkáltatót éri hátrányosan, ha a korhatár miatt megszünik a jogviszonyod és nem megszüntetik, mert van valamilyen régi törvény, amivel sokan nem foglalkoznak,hogy a korhatár miatt öregségi nyugdíjba vonult helyére nem vehető fel új ember.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!