Ápolási segély

Üdvözlöm az olvasókat!
Én azért regisztráltam ide,mert nem tudok bele nyugodni illetve bele törődni egy dologba!Ápolási segélyt akartam kérni a nevelő apámra,mert 2 éve agyérgörcsbe a jobb fele lebénult.
16 éve élek vele,vér szerinti gyereke nincs,felesége,élet társa nincs!
Számomra egy értelmű volt,hogy nem hagyom magára!
Gondoltam,mivel dolgozni nem, fogok tudni el menni,így igénylem az ápolási segélyt.
Házi orvos alá támasztotta a tényt,hogy segítségre szorul a nevelő apám.
Kaptam egy papírt amit ki töltöttem,csatolva hozzá az orvosi papírt is!
Erre a a faluba ahol lakom,az önkormányzat el utasította a kérelmemet,azzal az indokkal,hogy nem vagyok vér szerinti rokona!
Mégis,ez hogy van!A világba nem én vagyok az egyedüli aki kap ápolási segélyt olyan után aki nem vér szerinti rokona!
Nem fogadom el a tényt,és nem nyugszom addig még valami meg oldást nem találok erre a problémára!
Mert jár nekem az ápolási segély!!!
Kérem aki tud segítsen tanáccsal,hogy kihez fordulhatok ez ügybe!

Édesanyámnak kiderült tavaly februárban, hogy emlő rákos ! Emellett porckorong sérve van ,mindent én intéztek közért, posta, vizsgálatokra menni vele, sugár kezelésére ,onkológiára és még sorolhatnám 83 éves kaphatok ápolási segélyt rá?

Miért kell a facebokon keresztül hozzászolni minden ilyen jellegű témához?
Az ápolási feladat mindenkit elérhet egyszer, akinek beteggé válik a hozzátartozója! Miért ez a sok képzés, ami az idős betegek ellátását szorgalmazza, ha a családtag önként felvállalja ezt a munkát? Akkor talán meg is illetné ugyanaz a bér, amit egy szociális otthonba kapnak az ápolók! Ők sem tesznek többet a betegekért, sőt annyit sem! Tehát a teljes körü ellátást ha megadja egy otthoni betegápoló családtag, akkor azt munkabérrel kellene honorálni nem alamizsnával éveken keresztül!
Szégyen, hogy a kormány ennyire nem támogatja az otthoni betegápolási munkát! Holott pont az államról veszik le a teljes terhet az ápolási díjban lévők! Akik a létminimum szintje alatt küszködnek minden nap a betegellátás és az otthoni teljes háztartást is beleértve, orvosi segítség nélkül!!!!
Gondolják csak végig, mennyit meg spórol az állam rajtunk!!!!
Mégis nem törődik velünk senki sem!!! A legrosszabbul fizetett ápolók az otthoni ápolási díjon lévők! Aki ezt a munkát felvállalja az elbúcsúzhat attól, hogy életben maradjon hosszabb távon!!!!

Nem a szociális otthonok a megoldás! A családokat kell segíteni, hogy a megszokott környezetében élhessen a beteggé vált ember, főleg akkor, ha már nem tud járni sem!
Miért nem a családokat támogatják a szociális intézmények, szociális gondozó hálózatok helyett!
Talán a beteget és a családot kellene megkérdezni, hogy melyiket szeretnék!
És, ha az otthoni ápolást választják, akkor azt a pénzt, amit a szociális hálózatban lévő intézményekbe bele tenne a kormány, azt a ténylegesen ápoló családtagoknak adnák oda!
Mert egy beteggé vált ember sem szeretné, ha idegen környezetben kellene a "hátralévő" életét leélnie. Kiszolgáltatottan messze a családjától!
Kinek jó ez? Mert hogy nem a betegnek az biztos!
Ne így teremtsenek új munkahelyeket, hogy az idős embereket a szociális intézményekbe akarják tenni. Vagy elfekvő intézményekbe, ahol egyáltalán nincs kellő odafigyelés, gondoskodás. Amit csakis egy család tud nyújtani biztonságosan, ha támogatja a kormány is megfelelően anyagi, orvosi hálózattal is!Mert az orvosok nem jönnek házhoz, csak nagy könyörgésre!
Minden feladat így is az otthoni ápolóra hárul! Ne nehezítsék meg azoknak az embereknek mégjobban az élethelyzetét, akik leveszik a terheket a kórházakról, a szociális intézményekről!
Hanem inkább minden erejükkel támogassák Őket, mert megérdemlik!
Ők az igazi ápolók! Nem akik a kórházakban, csak pénzért ápolnak, és állandóan csak a zsebüket nézik!
Tisztelet a kivételnek, de az már lehet, hogy elhagyta a kórházi pályát!
Pont azért, mert látja, mennyire nem gondoskodó ápolási munka folyik az intézményekben!Ha, valaki tesz is valamit igazán szeretetből, az embertársáért, az pont az otthoni betegápolók!
Üdv.:
egy ápoló

Akik ápolási díjon vannak, azok az emberek akik a legtöbbet teszik az országért, a betegekért! Mert saját életvitelüket feláldozzák egy beteg hozzátartozójuk gondozásáért, ápolásáért! Aki ezeket az embereket ál indokokkal elutasítja, és az egyébként is mélyszegénységbe taszítja, azoknak egyszer felelniük kell, hogy miért történhet ma meg Magyarországon, hogy a legkiszolgálataottabb, legrosszabbul díjazott réteg az otthoni ápolói munkát végzők tömege!
Még a minimálbér szintjére sem emelték fel eddig és ezek után sem ezt teszi a kormány, ezt az embert, lelket, fizikai, anyagi ráfordításokat, erőfeszítéseket megtestesítő, napi 24 órás felelősségvállalást, gondozást igénylő munkát!
Szégyenletes és megalázó dolog, hogy aki ma beteg hozzátartozóját felvállalja az intézményi elhelyezés helyett, az a legnagyobb mélyszegénységbe kerül!
Nem alamizsnát, hanem tisztességes bért kellene, hogy kapjon minden súlyosan fogyatékos, mozgáskorlátozott embert ápoló családtag! És mindenki, aki ebben részt vállal a családon belül!
Mert pont ezek az emberek, akik a legtöbbet teszik az embertársaikért, családjukért!
A felelősség, hivatástudat ezekben az emberekben van meg a legjobban, ma Magyarországon!
Minden elismerésem az ápoló családtagok önfeláldozó munkájáért!
Mert ezek az emberek, nem a fitness klubbokban, sport pályákon edződnek, hanem a 4 fal között a betegápolás fizikai, lelki megpróbáltatásaiban!
Csinálja csak végig 1 parlamenti képviselő csak 1 hétig ezt a munkát, és el fogja szégyelni magát, hogy mennyire nem tesz semmit sem az embertársaiért, akik önhibájukon kívül kerültek ilyen válságos helyzetbe, hogy fillérekből kell tengetniük az életüket, csak azért, mert az állam helyett felvállalták a súlyos, idős betegek ápolását!
Teszik mindezt, csak csupán emberszeretetből, nem a saját hasznukra!
Lehetne emberszeretetet, segítőkészséget tanulniuk az otthoni betegápolók munkájából, életviteléből!
Bennük testesül meg a Krisztusi ember, nem az élvezet, profit hajszoló, csak a maguk hasznát leső olyan képviselőkből, akik semmit sem tettek évtizedek óta a kórházakban betegebbé vált embertársaik, és azok gondozóik jobb életkörülményeikért!
Sok ezer betegápoló hordozza el nap. mint nap a mélyszegénységet! Megtapasztalja a kiszolgáltatott helyzetét, mert nincs pénze sem szabadideje, még a saját életvitelére sem tud már költeni egy ft-ot sem!
Nem veszik észre, hogy az Állam tartja mélyszegénységbe az ápolási díjon lévőket?
Pont azt a réteget, akiket a legjobban meg kellene fizetniük, és megbecsülniük!
Negatív diszkrimináció, hogy dirrekt nem foglalkoznak azzal, hogy valaha is egy otthoni beteg ápoló normális, emberhez méltó díjazást kapjon a megélhetéséhez!
Az Államról leveszi a terheket, mert önként magára vállalja az összes gondozási feladatokat!
A hála az Állam részéről, csak az, hogy hagyja elszegényedni a betegápoló családtagokat!
Nem emeli meg elfogadható szinten az ápolási díjat, csak egy kicsiny mértékben!
Ettől még nem oldotta meg ezt a nagyon is napi szinten is égető problémát!
Miért nem veszik már észre, azok, akiknek ez a dolguk lenne, hiszen megszavazta Őket a nép, hogy nem azon a rétegen kell megspórolni a kiadásokat, akik a legtöbbet teszik az embertársaikért, a gyógyulásért!
Üdv.:
betegápolók eladósodva

Szomorú az idős, koros beteges embernek az élete. Ha nincs anyagi fedezete a magánorvosi kezelésre
az élete lerövidítésével és szenvedéssel jár. Az országnak az a haszon, mert nem kell nyugdíjat fizetnie. Az orvosi vizsgálatra jutáshoz 3-4-5 hónapot kell várni előjegyzéssel.Ez idő alatt a betegség még súlyosbodik. Az otthoni betegápolásnak is megvannak a nehézségei, amelyre oda kellene figyelni.Az idős, beteg ember kiszolgáltatott.

A Magyar Kormány nem tesz eleget azért, hogy az ápolási díjon lévő emberek és családjuk megfelelő ellátást kapjon az ápolási munkákhoz anyagilag!
Mélyszegénységben tartja a családokat és semmi hathatós segítséget nem nyújt, sem anyagilag, sem fizikailag! Az Önkormányzatok a sajnálkozáson kívül semmibe sem segítenek a családok nehéz élethelyzetén!
A betegen, és mozgásképtelen állapotban kikerült emberek a kórházi rehabilitációs kezelések után, csak a családtagjaik féltő, segítő, gondoskodó szeretetére számíthatnak!
Az ápolási díjon lévő emberekért semmit sem tett a Magyar Kormány több évtizede már!
Könyör alamizsna az, amit egyáltalán adnak!
Éljenek meg belőle azok, aki a parlamentben megszavazták a mélyszegénységbe taszító ápolási díjak összegét!
Ma Magyarországon a legsúlyosabban fogyatékos, idős emberek gondozásáért csak maximum: 34.515.-Ft/hó összeget folyosítanak az ápolónak! És csak 1 főnek, hiába vesz részt benne a család, annak ellenére, hogy a legtöbb ember már munkanélkülivé vált, mert egyedül nem képes minden feladatot ellátni segítség nélkül! Fizikailag és időben is képtelenség!
Még a BKV bérletét is az ápoláshoz ebből a szégyenletesen alacsony díjból kell megvennie, ami 10.500.-Ft/hó.
Tehát ami az ápolási díjból megmarad az csak naponta a nap 24 órájára és a rezsijének kifizetésére marad: 775.-Ft/nap.
Ebből csak eladósodni, hajléktalanná, kiszolgáltatottá lehet válni!
Mégis hogy képzeli a Magyar Állam, a kormányhivatal, hogy ebből a pénzből meg lehet élni?
Akik havonta 1.200.000,-Ft-ot kapnak, azok el sem tudják képzelni, hogy emberek napi összesen 775.-Ft-ból kell, hogy megéljenek!
Ráadásul úgy, hogy elveszítették a munkahelyüket az ápolási munkákra fordított idő miatt!
Amit a szociális intézményekbe, kórházakba bele tesz a kormány, azt annak kellene oda adnia, aki ténylegesen az otthonában ápolja a beteg, idős szüleit, akiket pont a kórházi ápolás miatt kell otthon egész nap ellátnia!
Úgy, hogy nem csak az ápolási összes teendőt a családnak kell megoldania, hanem az összes kiadás is, ami ezzel jár a család terhe!
A Magyar Kormány vegye már észre, hogy legalább 2 családtagnak kellene folyósítania a minimálbér összeget, nem annak a töredékét!
Mert a kórházakban, szociális intézményekben is váltogatják egymást a nővérek, és van pihenő idejük, szabadságuk, és sokkal több fizetésük, mint az otthoni betegápoló családtagnak!
Miből éljen meg a betegápoló, ha nem adja meg a Magyar Kormány az életbenmaradáshoz, a saját rezsijének kifizetéséhez a szükséges anyagi, megélhetési feltételeket?
Sürgősen kérjük, hogy ismerjék el, ezt a legfelelősségteljesebb munkát, ami ma Magyarországon a legkevésbé társadalmilag megbecsült munka anyagilag a nullával egyenlő gyakorlatilag, amit az Állam ad ezért a nehéz fizikai, idegi, szellemi, anyagilag súlyos kiadásokkal járó munkáért!
Megfelelő elismerést kérünk, a munkánkhoz is, és méltányos hozzájárulást az idősgondozással küszködő családoknak!
Nem sajnálkozásra van szükség, hanem, aki nem a szociális intézetbe adja be a beteggé vált idős hozzátartozóját, annak az állam adja meg azt a hozzájárulást, amit a család a szociális intézményektől átvállal, a saját élethelyzetét, életvitelét feladja!
A legnagyobb keresztényi segítséget ezek az emberek adják ma Magyarországon az embertársaiknak, hozzátartozóiknak.
Nem magánügy ez a téma, hanem igenis közügy!
Nem csak a kórházi dolgozókkal, nem csak a devizahitelesekkel, nem csak a pedagógusok ügyével kellene állandóan foglalkozni, hanem az otthonaikban ápolt idős, mozgássérült, súlyosan fogyatékos embertársaink jogaival, és támogatásával!
Mert az ország elöregszik, és nem mindenki parlamenti képviselő, hogy megtudjon méreg drága betegápoló szolgálatokat fizetni a semmiből!
Ne hagyják utcára kerülni, hajléktalanná válni az otthoni betegápoló családtagokat!
Nem lehet az a cél, hogy a beteg és az ápolója is eladósodjon, és éhen halljon önhibáján kívül!
Csak azért, mert szeretetből önként felvállalja azt a terhet, amit a kórházak egyáltalán nem tudnak felvállalni, sem a szociális otthonok!

Várjuk mi több ezren a megoldást, akik a betegápolásban évtizedek óta felvállaljuk a szeretetünkből fakadóan az emberi élet megtartását, annak gyógyítását!
A szeretetből sajnos nem tudjuk már kifizetni a rezsi számláinkat, a BKV bérletünket, sem az ápoláshoz szükséges gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket!
Akinek nincs közgyógy igazolványa, mert dolgozott végig, az van most a legnagyobb bajban!
Mert nem háztartásbeliként, nem is özvegyként került ilyen helyzetbe!
Azt sem az Önkormányzat, sem semmilyen szociális háló nem védi, nem segíti!
Csak a nyugdíj nagyságából indulnak ki, de azt már nem nézik, hogy mibe is kerül egy otthoni betegápolás!
És, hogy egy beteg ember nyugdíja teljesen elmegy a betegségével összefüggő kiadásokra!
Hagyja a Magyar Állam küszködni, csődbe menni a családokat, pedig a legtöbbet az ilyen embereknek köszönheti, hogy még vannak olyan emberek, akik mindent megtesznek az embertársukért, fizikailag, és a saját életüket is feláldozzák a betegért!
Ne éljen vissza a Magyar Kormány, hogy az ápolók, mivel nincs aki ingyen leváltsa Őket az ápolásban, hogy nem tudnak sztrájkolni menni!
Ne csak azokkal az ápolókkal törődjenek, akik a kórházakban minden segítséget megkapnak az ápolási munkákhoz!
Nekik nem kell mellette a nap 24 órájában minden felelősséget egyedül felvállalniuk!
Mindíg van segítségük, ha valamit egyedül nem tudnak megoldani.
5-ször annyi fizetést visznek legalább haza, mint a házi ápolók!
Az életbenmaradáshoz, az élet fenntartásához, a munka ellenértékéhez joga lenne az ápolási díjon lévőnek is!
Negatív diszkrimináció, az esélyegyenlőség, egyenlő bánásmód súlyos megsértése, hogy a létminimum alá kényszeríti a Magyar Kormány az ápolási díjon lévők élethelyzetét!
Nem vitatkozni kell, hogy mikor és mennyi összegre emeljék fel az ápolási díj összegét! Hanem mérlegelni, hogy mekkora terhet vesz le az államról, ha nem neki kell az intézményekben ápolnia a betegeket!
Az összeget legalább a minimálbér szintjére fel kell, hogy emeljék!
És nem csak 1 főnek, hanem aki az ápolót leváltja családtag, annak is jár ez az összeg!
Ez nem lehet vita tárgya! Hanem az emberiség jövőjét szolgáló intézkedés, sürgős meghozatala!
Visszamenőleg, ugyanúgy, mint a pedagógusoknak, vagy a kórházi dolgozóknak!
Semmivel sem különb egy kórházi dolgozó, aki nem kell, hogy főzzön, mosson, takarítson, bevásároljon, ügyeket intézzen az ápolási munka mellett!
Ne tegyenek hátrányos megkülönböztetést, hanem inkább mégjobban díjazzák, az otthoni ápolók munkáját! Mert Ők még a decubitust is kikezelik, injekciót is be adják, ill. minden szükséges feladatot ellátnak!
Többszörösen is összetett a munkájuk, mint bármelyik kórházi ápolónak, akik felváltva dolgoznak, nem minden nap egyfolytába szünet nélkül éveken keresztül!
Még életünkben akarjuk megélni a változást! Semmi indok nincs, nem lehet a halogatásra! Már sok ember élet kihúnyt az évek alatt, az Önök felelőtlen, embertelen, lelkiismeretlen politikájuk miatt!

Várjuk sürgős és méltányos intézkedését a Magyar Kormánynak, az ápolási díjon lévők érdekében!!!
2013.09.18.

A TB már nem finanszírozza, tehát nem járul hozzá az egyszerhasználatos, ápoláshoz szükséges alátéthez, sem a gépzlapokhoz, amit sebkötözéshez használnak a betegek érdekében az ápolók!
Szeptember 24-től már nincs rá támogatás! További a clexan injekció is többszörösére emelkedett már kb. 3 hónapja.
Csak, hogy tudják az emberek 1 doboz injekció ára 3980 ft-ba kerül és csak 10 db van benne. Ezt 3 szor kell megvenni egy hónapban. Az alátét, amit a mosdatásnál, tisztába tevésnél használnak szintén 3000,-Ft körüli összegre emeltek ez egy csomag ára, amiben 30 db van.
A kötszerek a sebek kezelésénél többször is cserélendő 10x10 cm lapokból áll.
Ez sem luxus cikk.
A többi gyógyításhoz, ellátáshoz szükséges él. a katéter, pelenka, katéterzacskó, medifloor, különböző krémek, neogranormon, melbori, bepanten, betadin, olaj, szívtapasz stb. mert még van sokféle más dolog, ami egy ápoláshoz szükséges, mind a beteg ápolóinak a dolga, hogy beszerezzék!
Ha nincs közgyógya a fekvő betegnek, mert pár ezer Ft-tal meghaladja a 93. évi törvényben meghatározottak szerinti határt, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy mindent be tudjon szerezni a család, amire szüksége van a betegnek. Akkor még nem evett, nem ivott, és még a rezsijére semmit sem tudott kifizetni!
Mégis, hogy képzeli a kormány, hogy minden terhet a családok vállára tesz!
És ezzel szemben csak egy minimális ápolási díjat ad, ami semmire sem elég!
Ebből kell megélnie az ápolónak, és közben szolgálatot teljesíteni egész nap!
Mindehhez segítség nincs sehonnan sem!
Az Önkormányzatok nem segítik az ápoló családtagokat, sem a betegeket!
Ezek tapasztalatok, tények!
Jó, ha tudja mindenki, hogy nem hogy az ápolási díjat megemelték volna, de csak a támogatást a fent említett eszközökre vették el!
Erre volt idejük, hogy kiszolgáltatott élethelyzetben lévő családoknak, mégjobban ellehetetlenítették az amúgy is szűkös helyzetüket!
A körzeti orvosok, tisztelet a kivételnek egyáltalán nem látogatják a fekvő betegeket. Még a receptért, is sorba kell állnia a fekvőbeteget ápolónak, ugyanúgy a gyógyszertárakban, a hivatalos intézményekben!
Még annyi megértés sincs a hivatalos helyeken, hogy soron kívül fogadják azt a néhány embert, aki a kerületükben ilyen nehéz helyzetben van.
Hagyják ücsörögni mindenhol, mintha nem is akarnának tudomást venni arról, hogy addig a fekvő betegre nincs aki felügyeljen, csak ha van véletlenül egy másik családtag, aki ingyen besegít, vagy a munkahelyét pont az ápolási munkák miatt elvesztette!
Sem a közintézmények vezetői, sem az egészségügyi minisztérium nem tesz semmit sem, ahogy látható is, a súlyosan fogyatékossá vált emberek helyzetének hatékony segítésére!
Az ápolónak nincs kedvezményes igazolványa az utazáshoz, teljes áron meg kell vennie a BKV bérletet az ápolási díjból, szinte fillérek maradnak. Így is nagyon alacsony, max. 34.515.-Ft/hó.
Továbbá az OEP csak 1 órás támogatást ad a családoknak az ápolási munkák besegítéséhez. De azt is úgy, hogy össze, vissza jönnek az ápolók. Nem lehet kiszámítani az érkezési idejüket!
Egész nap haptágba kell vágnia magát az ápolónak, ami azt jelenti, hogy nem mer napközbe elmenni sehova, ha nincs, aki helyettesítse!
Mert az ápoló szolgálatok nem megbízhatóak az időpontokat nem tudják előre 1 hétre, szinte naponta változtatgatnak az érkezésüket illetően. Úgy kell állandóan rájuk telefonálni, hogy mégis mikor jönnek? Maguktól még annyit sem tesznek meg, hogy fel hívják az ápolót, hogy tudjon Ő is tervezni, mikor mit csinál, vagy hogy tudja elintézni időben a hivatalos, bevásárlás, főzés, mosás, takarítás, tisztába tevés, fürdetés, etetés, gyógyszertárba, orvoshoz menés, egyéb teendőit!
Olyan kiszolgáltatott helyzet ez, amit csak az tud átélni, aki ebben van!
A mélyszegénységbe rakják ezeket a családokat, az eladósodás, kilakoltatás vár rájuk, ha nem tesz a kormány végre már emberséges, olyan intézkedést, ami megoldja ezt a gondot!
Ingyen semmit sem adnak a közértbe, és sehol semmilyen szolgáltató sem hatódik meg azon, hogy ha nem fizet, mert nincs miből a betegápoló!
Amit a kórházak elrontottak a beteg állapotám, azt az otthoni ápoló családtag, jó esetben, ha még van 1 fő, aki besegít, annak is a munkahelye elveszik, előbb utóbb!
A munkáltatók nem segítik az ilyen élethelyzetbe került embereket, sőt inkább ellehetetlenítik a helyzetét!
Az otthoni ápolók önmagukat, karrierjüket, mindent félre tesznek, csak azért mert merték felvállalni ezt a nagyon kemény élethelyzetet!
Nem sajnálkozásra van szükségünk, meg igérgetésekre évek, évtizedek óta, hanem hatékony intézkedésekre!
Az ápolási díj legalább minimálbér szintjére felemelésre, hiszen sokkal többet dolgozik folyamatosan egy otthoni betegápoló, mint egy kórházi dolgozó a munkahelyén!
Az otthoni ápoló minden felelősséget, terhet, fizikailag, anyagilag, lelkileg magára vállal, és közben nincs orvosi sem nővéri + segítsége!
Negatív, hátrányos megkülönböztetésben van része mégis, a bérezést illetően.Nem számít munkaviszonynak, de megkövetelnek olyan dolgokat, amikhez sokkal magasabb fizettség járna! Hiszen teljes ellátást biztosít az ápoló! Nem csak a kórházban immel- ámmal elvégzett munkát! Mennyi sérülést visel el egy beteg a kórházakban fizikailag a testén, azt csak az ápoló szolgálatok, és az otthoni családtagok tudnák elmondani!
Mégis nekik emelgetik fel a bérüket, holott náluk megy tönkre rengeteg beteg állapota. Ott romlik le a kórházakban!

Nincs vizsgálat ezügyben, hogy nézzék meg, hány fekvőbeteg lett a kórházakban, hány decubitusos beteg?!
A BP., XIV., Rehabilitációs intézetben jó néhány esetben előfordult a decubitus kialakulása, sőt fekvőbeteg lett az előtte még saját lábán bement beteg!
Hiába kötözi be a sebeket, hiába adja be a szükséges injekciót, és minden háztartási és egyéb feladatokat is elvégez mellette. Mégis a díjazása kb. 5-öd része a kórházi dolgozónak.
Több a munkafeladata, nagyobb a felelőssége, nincs akire számítson, nincs rögtön segítsége, ha bármi gond van!
Áldatlan állapot, hogy mások silány munkája miatt, az otthoni betegápoló kell, hogy helyrehozza a sebeket, amit a kórházban szenved el egy beteg, pl. decubitust! Ami sajnos nagyon hosszadalmas, és nagyon sok kiadással jár. Kötszerek, mindenféle krémek, gyógyszerek, mozgatható ágy beszerzése, decubitus matrac stb.
Várjuk az illetékesek intézkedését, akik az egészségügyi felelősök!
Balogh Zoltán úr, Fülöp Attila úr, egyáltalán olvassák az olvasok, betegek panaszait, észrevételeit?
Vagy csak egymás közt levelezgetünk, és az intézkedések meg elmaradnak, amikre szükség lenne?!Mégis meddig halasztgatják a hatékony anyagi és egyéb segítségüket a betegek érdekében?
Várjuk az illetékesek válaszát!
Minden ápoló és ápolt érdekében!
2013.10.01.

Mindenképpen lebbezz fel a jogerőre lépés előtt. Készhez-vételtől számított 15 nap.
Akkor nem a te falud fogja elbírálni a kérelmet, hanem a megye. Kérj környezettanulmányt, hogy valóban te akarod gondozni, és egy háztartásban életek.
Hasonlós ellátással foglalkozom én is. Ebben annyira nem vagyok otthon. Ezt tudom tanácsolni

Értem,és köszönöm szépen!

1.Igen, mint már többször is leírtam! A családi kapcsolatot tisztázni kell. A legelső beírásban van egy felsorolás, kérdés TE MELYIK hozzátartozó vagy? Ha TE """"örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek""" akkor erről biztos van valami papírod!
2.Amit írtál, hogy igazolnod kell, hogy nem részesülsz más pénzbeli ellátásban...a többi feltétel vizsgálata itt indul... sok feltétel van!! Ezt is leírtam!
3. Mivel nem tudom hol laksz fogalmam sincs hol van a hozzád legközelebbi járási hivatal, azért ez kideríthető, ha máshol nem, az önkormányzatnál 100 %-ra meg tudják mondani!

Most már értek mindent!
Köszönöm szépen a segítséget!
Minden szükséges papírt össze szedem,illetve beszerzek és le adom a kérelmem,remélem sikerrel fogok járni!
Még egyszer is köszönöm,a segítséget ,fel világosítást, és a tanácsokat :)

Még pontosítok: az ápolt és ápoló közötti hozzátartozói kapcsolatot kell igazolni, tisztázni! Ha a felsorolásban valamelyik igaz rátok, lehetsz ápoló!

Mármint úgy érted,ha megkapom az önkormányzatól a válasz levelet,és ha ,megint el utasítanak,utána fellebbezzek?Bocsánat,hogy ennyit kérdek,sajnos nem vagyok tisztába az ilyen dolgokkal

Szerintem , hiába fellebbez, ha a családi kapcsolat nincs kitisztázva.... onnan indul a dolog, bárki nem ápolhat, csak az akit a Polg.törvénykönyv megnevez!Tevőlegesen én is ápolhatok bárkit az otthonomban(szomszéd, ismerős barátnő stb), de ha nem vagyok közeli hozzátartozója a TÖRVÉNY szerint(Ptk. szerinti hozzátartozója )méltányos vagy alanyi ápolási díjra sem lehetek jogosult. Bármennyire is igazságtalan a dolog!
Én még mindig azt mondom, hogy fordulj a járási hivatalhoz, tehát én nem fellebbeznék hanem az önkormányzat helyett a járási hivatalhoz nyújtanám be a kérelmet! Bár én, most azt most, miután már írtál még egy két támpontot, azt mondom nem vagy jogosult ápolási díjra. Bármennyire igazságtalan a dolog...

Elég bizonytalan vagyok ezek után!
Ma ismét voltam bent az önkormányzatnál,azt mondták kell vinnem a munka nélküliből egy igazolást,hogy nem részesülök pénzbeli ellátásba!
Családi kapcsolat nincs kitisztázva ezt hogy érted?Igazoljam,hogy egy család vagyunk vagy mi?
Járási hivatalhoz forduljak,de az mégis hova kell mennem ?

https://ugyintezes.magyarorszag.hu/dokumentumok/apolasi_dij.rtf

Köszönöm!
Ma megtettem az első lépést!Voltam a házi orvosunknál illetve az önkormányzatnál is!Holnap megyek vissza a papírokért!És akkor ismételten le adom a kérelmem!
Azt akarom kérdezni,ha megint el utasítanak azzal a ténnyel,hogy nem vagyok vér szerinti rokona,ez miatt nem kaphatom.Bár mi tudjuk,hogy kell kapnom,de ha el utasítanak,akkor kihez forduljak ez ügybe?

Na ezt előzd meg, ha van valamilyen gyámhatósági papírod akkor azt vidd a kérelmeddel együtt!! Van valami erről, családbafogadó határozat, örökbefogadtak stb ezt tisztázni kell???? !!!!!!!
Ha ezekkel a papírokkal együtt mész és hivatkozol arra, hogy a Ptk. kit jelöl meg közeli hozzátartozónak ez nem lehet az elutasítás indoka... Persze így látatlanba nehéz tanácsot adni.... ráadásul azt is említettem, hogy a méltányos ápolási díj önkormányzatonként eltérhet, a jogosultsági feltételek teljesen eltérőek lehetnek...Amit értened kell TÖBB FELTÉTELNEK EGYÜTTESEN KELL IGAZNAK LENNI ahhoz, hogy jogosult légy az ápolási díjra.
Én a helyedben egyébként a lakóhelyed szerinti járási hivatalnál adnám be a kérelmet és kérném a súlyos fogyatékosságra a vizsgálatot a kérelmemben.

Na ezt előzd meg, ha van valamilyen gyámhatósági papírod akkor azt vidd a kérelmeddel együtt!! Van valami erről, családbafogadó határozat, örökbefogadtak stb ezt tisztázni kell???? !!!!!!! Ezt nem nagyon értem :/ Engem nem fogadtak örökbe!Nem tudom,hogy magyarázzam el:(Anyum mikor megismerte ezt az embert,akkor költöztünk hozzá,azaz 5 éves voltam Ő nevelt fel engem,anyám el hagyta lassan 6 éve,de én vele maradtam! Most már magam is bele zavarodtam!

Én csak a lehetőségeket soroltam ( örökbefogadás nyílt zárt, nevelőszülők, átmeneti nevelőszülőség STB!!) .... mert a családi kapcsolatot tisztázni kell, mint említettem messziről nehéz segíteni. Amit Te írsz , arra kérdezz rá !!! Ezt hogyan igazold? Kérdez rá konkrétan!De úgy vélem akkor ez egy élettársi kapcsolat volt, vagy össze is házasodtak? Amikor édesanyád elment, ki döntött a téged érintő kérdésekben, ki gyakorolta a szülői felügyeleti jogot??
A családi kapcsolat tisztázása az első feltétel.

Nem házasodtak meg!15 éves voltam mikor el ment anyu,a Gyámom a fél testvérem volt,mert ő is velünk lakott!
De már ő is el költözött !

Ptk. 685. § b) pontja:
""""""közeli hozzátartozók: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér;
hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, bejegyzett élettársa, a jegyes, a házastárs, a bejegyzett élettárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa, bejegyzett élettársa... """""
-----örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermek----- erre kérdezz rá az ügyintézőnél, ezt hogyan igazold a Te esetedben????!!!

Tehát nem csak azt kell igazolnod hogy a Polgári törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozó vagy, vannak egyéb feltételek is ami az HELYI önkormányzati rendeletben van megfogalmazva (ezeket én nem ismerem, csak a mienket :) )! Az hogy nevelt gyermek vagy, önmagában ápolási díjra nem jogosít fel ! Az biztos, hogy mindent igazolni kell, minden állítást dokumentumokkal kell alátámasztani!

1993.III. Sz.tv 40 §-44 §
Ápolási díjra a jegyes kivételével a Polgári Törvénykönyv 685. § b) pontjában felsorolt hozzátartozók jogosultak lehetnek. Az ápolási díj szempontjából hozzátartozónak kell tekinteni

a házastársat;
az egyeneságbeli rokont;
az örökbefogadott, a mostoha- és a neveltgyermeket;
az örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülőt;
a testvért;
az élettársat;
az egyeneságbeli rokon házastársát;
a házastárs egyeneságbeli rokonát és testvérét, valamint
a testvér házastársát.

Mit igazolt az orvos? Mit jelölt meg? Súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg?

Tartósan beteg!

Akkor a helyi önkormányzathoz kell fordulnod, mert méltányossági ápolási díjra lehetsz jogosult. Ilyen nincs minden településen, ezt meg kell tudakolnod.
De az is egy járható út, ha a járási hivatalba adod be a kérelmedet, jogod van kérni az orvosi igazolás felülvizsgálatát, melyben most tartós betegnek van nyilvánítva ( persze nem ismerem a nevelőapukád állapotát), súlyos fogyatékosság miatt.
Ptk.-ban felsorolt hozzátartozók lehetnek ápolási díjasok, nem tudom, hogy ez a nevelő szülőség hivatalos vagy az élet úgy hozta, hogy odakevert a sors. Ha hivatalos akkor nyugodtan vidd a papírokat róla és hivatkozz a polgári törvénykönyvben leírtakra, mely szerint nem csak vér szerinti gyermek lehet ápoló.

Nagyon tisztelendő a mai világban az aki a hozzátartozója ápolását magára vállalja. Azzal légy tisztában, hogy ez az ápolási díj méltánytalanul csekélyke összeg, nincs arányban azzal a fizikai-lelki teherrel amit végzel és hivatalosan is magadra vállalsz.
Azért azt még el kell, hogy mondjam más feltételeknek is meg kell felelni, pl más pénzbeli ellátásban nem részesülhetsz, munkaviszonyod 4 óránál több nem lehet és pld a méltányos ápolási díjnál a családod jövedelmét is vizsgálni fogják stb, erre készülj fel. Azt érd el, hogy át vegyék a kérelmedet hivatalosan, arra hivatalosan válaszolni is fognak, vagy hiánypótlásra szólítanak fel. Ne szóbeli legyen az elutasítás. Remélem egy picit tudtam segíteni...

Köszönöm,Nagyon is sokat segített!
Önkormányzathoz vissza fogok menni.Még annyit,hogy ápoláshoz való Igénylő papírt azt ott kell kérnem?

Igen ott is adnak nyomtatvány, de az internetről is letölthető, mivel ennek adattartalmát a törvény írja elő!

Tudnál nekem adni egy linket,ahol letudom tölteni?

Még annyit, hogy a méltányos áp. díj összege bruttó 23600, míg a súlyosan fogyatékos ápolásáért járó bruttó összeg 29500.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!