ÁPOLÁSI DIJ

Üdv mindenkinek! Sokakat érint az ápolási dij ami jelképes összeg, és önkormányzatonként változó,viszont munkaviszonynak számit, és beletartozik a nyugdijba is. Az összege, mivel önkormányzati döntés kérdése, kb, 27 ezer- től akár 40 ezerig adható,(ÉN KEGYDIJKÉNT HIVOM) ugyanis, ha az államnak kellene gondoskodni, a betegekről, havonta legalább 500 ezerbe, ha nem többe kerülne. Nos, a java ezután jön, ha az ápolási dijat(kegydij) kapó eléri a nyugdijat, mivel munkaviszonynak számit, beletartozik, a nyugdij kiszámitási évekbe, (persze EU-s nyugdijtól nagyon messze)akkor megszűnik az ápolási (kegydij) innentől egy vasat sem kap, ápolja tovább a hozzátartozóját ingyen dalolva, és még a kevéske pénzecskétől is megfosztva. Kérdem én, igazségos ez igy? méltányos ez igy? A válaszom , nem és nem! Miért kell tovább a kevéske nyugdijból ápolni, holott a beteg él,és nem gyógyult meg! Aki igy járt keressük a megoldást!

dögeljenek meg a hivatalnokok.. 8 éve küzdök ezekkel a lelketlen dögökkel.. ezek gyilkosok.

Nem számít munkaviszonynak, csak, ha a gyerekét ápolja. Egyéb esetben, csak a szolgálati időbe számít be. A díjazása is más a gyerekét, vagy az idős családtagját, hozzátartozóját ápolónak! 2020.aug.31.

Tisztelettel kérdezem, várható-e, hogy a felnőtt,súlyosan rokkant hozzátartozó gondozására fordított, ápolási díjjal "megfizetett" időszakot munkaviszonyként számítsák be a nyugdíj megállapításába, mert a 10 % nyugdíjjárulékot levonták belőle..?Nekem 6 év 3 hónap lenne ez az idő, ami így "kiesik"..61 éves vagyok, tehát elvileg 4 évem volna hátra...de, a munkaviszonyaimban is sok csalódás ért, kijelentettek tudtom nélkül..kiskönyves csalás áldozata lettem..stb. így több időm is elveszett. Ha innen indulok ki, akkor még 70 évesen sem tudok nyugdíjba menni,aktívan dolgoznom kell, ha nem akarok nyomorogni a kevéske nyugdíjamból..vagy nyugdíj mellett dolgozni...?

Sajnos elvették tőlem az ápolásit,úgy kezelik ezt a betegséget mintha csak egy egy megfázásról lenne szó.7éve inzulinos 4x kell szúrnia magát.Pennel 20-25 volt a cukrai a hebiglobinja 11volt,kaptunk egy lehetőséget,hogy 3 hónapig ingyen használhatjuk az inzulinpumpát,de utána fizetnem kell 40 ezer forintot.De miből mivel elvették azt a kevés pénzt is.Ózdon munka lehetőség semmi.És amikor a gyerekemnek le esik a cukra akkor nem tud enni magába,ezt nem kérdezte a szakértő csak hogy eltudja látni magát,húzogatta a száját amikor itt volt nálunk.Oda adnám az életem is ha a gyermekem egészséges lehetne,amikor látom hogy min megyen keresztül a lányom,együtt sírunk amikor le esik a cukra vagy fel megyen a cukra.És mondják olyan emberek akik nincsenek ilyen helyzetbe ez nem betegség,de kívánom azoknak az emberek akik ítélkeznek csak egy napra ha tehetném át adnám ezt az betegséget,akkor beszélhetnek.Egy elkeseredett anyuka aki egyedül neveli gyermekét.

T. Fórumozók!

30 éves fiatalember vagyok, én és Anyu ápoljuk Mamánkat.

Idén május óta (ha nem ír időt hsz alá, 2018. óta) szorul otthonápolásra nagymamám.

Már próbálkoztunk Anyuval ápolásival pár éve. Most nyáron hallottam, hogy egyeztetnek, de honnan lehet megtudni, hogy majd 1-1,5 év múlva (vagy előbb?) lesz rá olyan tv., ami (háziorvos mondta pár éve a jogcímet, hogy) súlyosan fogyatékosnak számít (vesebeteg: 23-29-es EGFR [vizelet szűrőképesség, elég narancssárgás vörösöket vizel], az egészséges 60, májusban volt koponya alatti vérzése esés miatt, azóta szorul gondozásra. Menni egyre rosszabbul, csak a házban és a gangra, a lépcsőn már nem tud idén, fogni is egyre rosszabbul, zsibbad több ujja, 18 évesen volt szívburokgyull., akkortól nem igazán terhelhető, de végigcsinálta és csináltatta a fa-okat, akkor görbültek el az ujjai a gyull-ban, mára idáig jutottunk), <em>Lehet-e majd, hogy: <ol> <li>munkaviszony legyen májustól leletekkel, </li><li>nem kell bejelentett más állandó munkaviszony az ápolásihoz, de mikortól?</li></em><li>Esetleg posztumusz megítélhető-e, ha addig nem lesz tv., mert idén volt 90.<em></li><li>Hol intézhető? Kormányablakban? Most megkurtítják a kormányablakok hatáskörét, az ápolásit nem érinti?</li></ol></em>

Előre is köszönöm.

www.facebook.com/csontos.antal

Tisztelt Cím!

Édesanyám 25 éve ápolja otthon súlyosan fogyatékos (down-szindróma) testvéremet. Összességében 32 év munkaviszonnyal rendelkezik így. Kérdésem az lenne, hogy úgy értesültünk méltányossági alapon el mehetne édesanyám nyugdíjba. Valóban így van?
Választ köszönve
Csilla

FÉRJEMMEL 4 ÉVIG VOLTAM ÁPOLÁSIN. UTÁNA TELJESEN AZ EGÉSZSÉGEM TÖNKREMENT. LEROKANTOTAK . TERMÉSZETESEN 41 SZÁZALÉKRA. A BETEGSÉGEMBŐL KIFOLYÓLAG , AMI A PAPIROMON IS RAJT VAN . NEM EMELHETEK. NEM ÁLLHATOK HOSSZÚ IDEIG. NEM ÜLHETEK HOSSZÚ IDEIG. NEM HAJOLHATOK. EZ A GERINCEM MIATT .AZTÁN PÁNIK ROHAMOK. DEPRESSZIÓ. IZÜLETI GYULLADÁSOK. ÉS MIVELHOGY ÁPOLÁSIN VOLTAM , ÉS SZERENCSÉTLEN FÉRJEMET NEM ADTAM INTÉZETBE. ÍGY ÉN 0 ft KAPOK. MERT AZ ÁPOLÁSI CSAK AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJBA SZÁMIT BELE. TELJES MÉRTÉKBE A LÁNYOM ÉS A FIAM TART EL. 36 ÉV LEDOLGOZOTT MUNKAVISZONYOM VAN. KÉRDEZEM ÉN MIÉRT FIZETTEM ÉN 36ÉVIG JÁRULÉKOKAT, NEM KEVESET. HOGY MOST 57 ÉVESEN A GYEREKEIMNEK KELL ELTARTANI. HÁROM DRÁGA KIS UNOKÁIMNAK ÚGY TUDOK BÁRMIT ADNI, HOGY MEGVESZIK A GYEREKEIM ÉN MEG ODA ADOM A KICSINYEIMNEK. HÁT MIT MŰVELNEK VELÜNK EZEK A MOCSKOK. . SZÉGYEN GYALÁZAT. NEM HISZEM HOGY ILYEN LÉTEZIK MÁS ORSZÁGOKBAN. ÉS HA A GYEREKEIM NEM ILYENEK . AKKOR KÉRDEZEM ÉN MI LENNE VELEM. VAGY ÖNGYILKOSSÁG, VAGY ÉHENHALÁS. ENNYI. MÉG CSAK SEGÉLYT SE ADNAK. AZT AZ ÓCSKA 23000FT-OT MERT NEM 50 SZÁZALÉKOS ROKKANT VAGYOK. UGYAN EZT KÍVÁNOM AZOKNAK AZ EMBEREKNEK, AKIK EZT A TŐRVÉNYT HOZTÁK HOGY ÖREGSÉGÜKRE UGYAN AZT ÉLJÉK ÁT AMIT ÉN. DE UGYANILYEN BETEGEN IS. NEM SZOKÁSOM ROSSZAT KÍVÁNNI MÁSNAK.DE ITT NINCS IGAZSÁG.

Szia! Az idén bevezettek egy új ellátást kivételes rokkantsági ellátás a neve, próbáld meg ezt érdeklődj utána. Az ápolás után a munkaügyiben is jár valamiféle ellátás , ha jól emlékszem 2 hónap együttműködés után! Mindenféleképpen érdeklődJ! 5 évvel a nyugdíj előtt pedig van oolyan is, hogy nyugdíj előtt állók segélye - a munkaügyiben tudnak ebben is segíteni! Azt mondjuk nem hiszem, hogy ezek oly hatalmas összegek lennének,. Sok sikert, jó egészséget!

Tisztelt Bárki!!
Szeretném megkérdezni hogy miért csak 21000 forint ápolásit kaptam??? 27900 forint van leírva mindenhol a minimumnak.

Ha önkormányzattól kapod a pénz, ott nincs megszabva, hogy mennyit ad. Igazából az önkorik már nem is adnak a szociális törvény szerinti ápolási díjat, csak valami annak hívott utánzatként havi pénzt.

Ha kormányhivatal állapította meg az ellátást akkor a különbség oka lehet, hogy van valami jövedelem és az ápolási díj összege a kettő különbözete (27900 megállapított ápolási - 6900 pl. havi bevétel = 21000 kapott ápolási)

De ennek benne kell lenni a megállapító határozatban, hogy miért annyi.

Én ápolási dijat kaptam apámra végsőtádiumú alzheimerje volt és csak 21250 ft kaptam.... Nem értem mások hogy kapnak vagy 40 ezret... Mikor apámat etetni, pelenkázni kellett, nem tudott beszélni, fekvőbeteg volt... Folyamatos ápolást igényelt....

A magasabb összegű ápolásit külön kell igényelni egy bizottság által és az Ön esetében meg is adják a kormányablakban segitenek az ügyben

Rokkantan kell ápolnom Édesanyámat. Az önkormányzat immár az új jogszabálynak hála, zsíros pénzért, a nyugdíjt lesve határozza meg a gondozás díját, így bár én is rászorulnék, már nem kérem, mert nem bírjuk anyagilag. Anyukámnál viszont elengedhetetlen. Az egyik önkormányzati dolgozó privát tripla óradíjért ajánlkozik Édesanyámat gondozni, de az eddig általa megadott információk akár ezzel, akár az önkorm. gondozással összefüggésben mind hamisnak, hazugnak bizonyultak. Az önkorisok három perccel is túllépik a félórát, már egész órát számolnak, vagy ha kevesebbet, van hely, akhol akkor is, vegzál a gondozási központ beosztásszervezője ilyen olyan álindokokkkal, de anyukámnak még a nevét sem írják helyesen, és a jelzőrendszert sem működtetik normálisan, hibát, hibára halmoznak. Agyrém. Most pedig a gondozók aznap kapják meg a címeket, így azt sem lehet tudni, másnap azok a gondozók jönnek-e, akik előző nap, vagy mások. Eddig legalább ebben a tekintetben nem volt káosz. És hát némelyik gondozó - katasztróüfa. Nem ért hozzá, ügyetlen, nem figyel. Így akkor is ugyanúgy haptákban kell várnom őket, ha jönnek, már csak azért is, mert esetleg aki régebben volt itt, már elfelejtette, mi hol van, mit hogyan kell, mire kell figyelni stb. Ez szörnyű. Az egész életem így is arról szól, mit, hogyan szervezzek meg Édesanyámnak, hogy időben legyen speciális gyógyszere, étele, ellátása stb., az ápolásra rég nem elegendő a nyugdjía. Más. A gondozó munkaköri kötelességébe tartozik a beteg lakókörnyezetének tisztán tartása,erre azzal jön a beosztásszervező, hogy nem moshat fel a gondozó. Egy aprócska szobáról van szó, ha tudnám, tízszer felmosnám én egy nap, de éppen a rokkantságom miatt nem tudom. Ápolási díjra nem vagyok jogosult, hála tisztelt döntéshozó idiótáknak, miközben éjszaka, hajnalban, este, amikor a gondozók éppen nem tudnának akkor sem kijönni, ha akarnának, nekem kell tisztába tenni, mosdatni stb. A magán ápolás vérszívás, megfizetni nem lehet. Nekem elvették a múltban a lehetőségeket, ha közszolga lettem , éppen előtte szünt meg jópár kedvezmény, a gyermekvállalást akkoriban minden módon ellehetetlenítették, hogy csak pár dolgot említsek, most pedig a jövőmet is elvették így a hatalmon lévők. Cseréljünk, tisztelt urak. Nyomorogjanak Önök nyomorékan, én meg elutazom ezentúl az önök jövedelméből Balira, Ausztráliába és más helyekre, magánápolókkal körülvéve Édesanyámat, hogy semmiben ne szenvedjen hiányt, és végre kipihenem magam.

Szeretném kérdezni, hogy mint nyugdíjasként itthon fogom ápolni fogyatékos, súlyos 24 órás ellátást igénylő férjemet, igényelhetem-e az ápolási díjat?

Kedves Farkasné!
Ápolni ápolhatod, viszont ahhoz hogy ápolási díjra jogosult legyél nagyon sok "feltételnek" kell megfelelnetek - értem ápolóra, ápoltra vonatkozóan.
Első lépésként keresd fel a Járási hivatalt, ahol kapsz egy nyomtatványt amit ki kell töltened, illetve egy nyomtatványt melyet az ápolt háziorvosához el kell vinned. Ezután mindkét nyomtatványt vissza kell vinned a járási hivatalhoz.
Viszont most látom, hogy azt írtad nyugdíjas vagy, ez kizárja azt, hogy ápolási díjra jogosult légy... tehát ápolni ápolhatod, de ápolási díjra nem leszel jogosult... az általad leírtak alapján.

Köszönöm szépen a gyors segítséget és a választ!

Nagyon szívesen!
Én is ápolok, csak semmire nem vagyok jogosult, viszont a fizikális segítség is nagyon sokat jelent - ebéd kihordás, fürdetés, gyógyszer íratás stb.. bevásárlás... én ezt is nagyra értékelem....
Persze azért menj be érdeklődni, lehet tudnak másban tanácsot adni ami hasznotokra lehet ebben a helyzetben!!!!!

Kitartást, türelmet és JOBBULÁST kívánok a férjednek, Neked!

Továbbá...Farkasnénak
talán az Önkormányzatotoknál próbálkozhatsz még, ha esetleg valamilyen méltányossági alapon -jövedelem alapján, stb egyéb feltételek vizsgálata után - képviselő testületi döntés alapján ADHATÓ segély félére ... de ez is csak talán...
Én személy szerint házigondozókkal, családsegítővel próbálkoznék..illetve közgyógynak járnék utána... ha pénzbelei segítséget nem is , de az ápolásban is segítségedre tudnak lenni... ami gondolom szükséges is!!!

Az ingyenes munka végzést vezették be azzal, hogy önkéntesként dolgozik naponta azon a családtag, hogy a másik családtagja, akivel nem lakik együtt legalább egy nap 1 tál melegételt kaphasson.
A XIV. ker. Önkormányzatban ugyanis nem foglalkoznak a súlyos rákos betegekkel, sem a cukorbetegekkel, sem a stoma betegek gondjaival. Csak a nyugdíjukat nézik a betegnek. Azt már nem, hogy a betegségével, sebeivel, és egyáltalán a mérhetetlen bérleti+ az összes többi közüzemi számla kifizetése után, mi is marad még 1 nyugdíjból, ami nem akkora, mint pl. a képviselők fizetése. Csak ép, hogy 1 zsömlére, meg ásványvízre marad még naponta. Ha nincs olyan családtag, aki a saját életéről lemondva segíti a testvérét, vagy szülőjét, nem is létezne már a beteg.
Ennyit a Bp., XIV. ker. szociális szolgálatok, az Önkormányzatok munkájáról, akik elnézik, hogy tönkre mennek emberek. Az orvosi mulasztások sorozatai, rossz betegápoló szolgálatok silány munkavégzése miatt. És ennek a családok isszák meg a levét. De hát ez senkit sem érdekel ma Magyarországon hivatalból. Azokat a közszolgákat sem, akik felveszik a pénzüket, úgy, hogy azért meg sem dolgoztak. Nem hogy a közszolgálati munkát ellátták volna, a köz javára.
A vagyonkezelő zrt. 2016.02. hó óta nem tudja beszerelni a vízórát a beteg nyugdíjas lakásába. Csak halogatja, hitegeti a bérlőt. Ezért se vesznek egyszer sem elő senkit se hivatalból, hogy mégis mire fel fizettetik meg a bérlővel a társasház vizét, ami elfolyik. De nem a bérlő lakásába.
Sorolhatnánk, hogy mennyi mulasztást követnek el hivatalból.
És közbe elvárják, hogy a rokonok segítsék csak a beteggé vált családtagot. Ingyen, dalolva, mindenféle anyagi, fizikai segítség nélkül. A hivatalok, jogvédők munkája nulla ebben a kerületben.
Barátok, ismerősök is már felháborodtak az eseten. Hogy ebben a kerületben valahogy nem akarnak működni a körzeti orvos ellenőrzése sem. Akinek meg kellene látogatni a betegét. Még azt a kötelezettségét sem teszi meg. Nemhogy a betegápolási feladatokat, azoknak betartatását. Ha valaki rá ismer a témára, az nem a véletlen műve! Mert valós létező dolgokról írtunk.
kb. 20 tanú is lenne rá hirtelen, aki tud a dolgokról. De senki sem mer tenni hivatalból semmit sem ebben a kerületben, ahol az idősűgy, már rég nem ügy! Nem hogy a beteg érdeke, ami számukra nem is létezik. Még a megkeresésekre se válaszolnak hivatalból, nem hogy segítenék a bajba jutott beteg embert.A lesajnálás a politikájuk, nem a hatékony munkavégzés!Nem ellenőrzi már senki sem a hivatalos ügyintézéseket. A panaszokkal sem törődnek. Mégis mi folyik itt ebben a kerületben?A szociális osztályon dolgozók mire veszik fel a fizetésüket?

A Debreceni önkormányzat azoknak a szülöknek, akik 10 évnél régebben ápolják a beteg gyermeküket, nyugdijba menetel után is fizet ápolási dijat.

A nők 40 éves kortól független nyugdíjba vonulásukhoz, miért nem számítják be az idős szülők, vagy családtagok ápolási idejét? Erre miért nincs válasz elfogadható azóta sem?
Hiszen az államot, a kórházi, szociális intézményeket éveken keresztül anyagilag, fizikailag is tehermentesítik az otthoni ápoló családtag/ok. Ezt talán illene figyelembe venni a Magyar Államnak. Hogy a nyugdíjba vonulás feltételeit, hátrányos megkülönböztetés nélkül alkossák meg. Mert a beteg jogai, egyáltalán az emberi jogokat is figyelembe kellene venni ebben az esetben legalább. Ha már a családbarát munkahelyek nem léteznek a gyakorlatban, ha idős beteg szülők, testvérek ápolási időszakának beszámításáról van szó. A gyereket ápolók munkáját elismerik. Ott nincs ilyen gond az idő beszámításával. A felnőtt családtagokat ápolók munkáját miért nem akarják elismerni? Mert azok legalább ugyanannyian vannak. Pont azért lenne szükség az elismerésre anyagilag és az idő beszámításánál is. Mert ennyire rosszul működik és drága az egészségügyi ellátó rendszer. Pont a legkiszolgáltatottabb korosztálynak az 50 év felettieknek nem kedvez ez a rendszer. Akik amúgy is kiszorulnak a munkaerő piacról a koruk és a beteggé vált idős szülők ápolása miatt. Ez nyílt negatív diszkrimináció. Az esélyegyenlőség sárba tiprása. Amit idáig is ez az idősebb korosztály érzett és érez meg folyamatosan. Ha ez így marad, ki fogja Őket ápolni, ha megbetegszenek a sok nélkülözéstől, stressztől, amit okoz nekik ez a jelenleg is rosszul megállapított nyugdíjba vonuláshoz figyelembe vehető évek elismerése.
Aki ezt kitalálta, hogy csak a gyerek neveléssel, ápolással töltött idő számít még a nyugdíjba menetelhez is a nőknél. Az látszik, hogy sohase ápolta az idős súlyos beteggé lett hozzátartozóit, egyszer sem. Nem hogy évekig. Úgy, hogy semmit sem kapott érte, csak a szeretetet az ápolt betegtől. De ezzel nem tud a közértbe fizetni, sem a rezsijeit kifizetni. A nyugdíjas beteg ember élete és az Őt ápoló családtagja élete itt már senkit sem érdekel? Hogy miből fog jogosultsági időt kapni az ápoló, holott a nyugdíj járulékot ugyanúgy levonták, mint bárki mástól, aki dologozik. Csak azért nem akarják figyelembe venni, mert nem a gyerekét ápolta? A hátrányos megkülönböztetésnek még itt is, az ápolási időszak elismerésénél, mégis mikor lesz vége? Mikor lesz elismerve végre? Ha már ennyire elöregedett az ország lakossága, akkor miért nem veszik végre figyelembe a törvényhozók ezt a valós élethelyzetet. Hiszen rengeteg idős nőt érint ez a téma, aki az idős hozzátartozóit gondozza az egészségügy helyett! Mivel nincs pénzük méreg drága ápoló szolgálatokra. Ezért is végzik ezt a nagyon is nehéz, összetett munkát. Miért nem kap érte cserébe legalább minimálbért, vagy munkaviszonyként elismert időt? Sőt, ha nem fekvőbeteg akit ápol, akkor azt ingyen kell, hogy tegye. Mert a mostani rendszer egy fillért sem ad azért, ha még járó képes betegnek kell segítenie a házi munkákba, vagy a hivatalos ügyeinek az intézésébe. Tehát az egyedülálló, idős betegnek semmilyen központi segítsége nincs, csak a családtag, ha még van pl. testvére arra hárul megint az összes feladat, ha nincs pénze szolgálatokat megfizetnie.Se kafetéria, se nyaralás, se utiköltség térítést nem kap az ápoló. Még szabadságra se mehet. Se betegállományba. Mert nincs, aki helyettesítse. Ezt se gondolta végig eddig az egészségügyi, ill. tb. rendeleteket hozók. Ill., aki e fölött áll a parlamentben a törvényeket megszavazók? Az érintett otthoni ápolókat, legfőképp az idős családtagokat gondozókat, miért nem kérdezték meg egyszer sem? Hogy Ők mit szólnak a nők 40 év munkaviszonyként beszámítható idők elfogadásáról.Erről miért nem volt népszavazás? Pedig nagyon fontos téma ez. Mivel egyre több főleg az idősebb korosztályhoz tartozó, nyugdíj előtt álló nőt érint az idős szülők, testvérek gondozása, ápolása. Hiszen nem Ő kap ezért nyugdíjat.

Ön tud valami fejleményt nyár óta?

Válaszát előre is köszönöm:

Csontos Antal

www.facebook.com/csontos.antal

S
Sújos 100% ban rokkant édesanyám hat évig ápoltam 1981 től sajnos az élet ugy hozta 2016 ban beteg lett a férjem aki szintén ápolásra szorul nagy nehézségek árán munka mellet látom el őt ahogy tudom nagyon nagy szüksége lenne rám a betegsége szklerózis multiplex ágyhoz kötött.de sajnos nekem még van másfél évem a nyugdijig mert az édesanyámmal töltött ápolási dij nem számit bele a 40 éves nyugdijba.HA EZT FIGYELEMBE VENNÉK AKKOR ELMEHETNÉK NYUGDIJBA ,DE AKINEK A CSALÁDJÁBAN NEM VOLT ILYEN BETEG FOGALMA SINCS MIN MEGYÜNK KERESZTÜL.legalább indokolt esetben méltányosságból figyelembe vehetnék..és nem beszélve róla ha velem is történne valami mi lenne a férjemmel?EZT FELDOLGOZNI SEM LEHET EGY ÉV ALATT FOGYTAM 14 KG OT .NAGYON FONTOS LENNE HA ERRŐL IS LENNE NÉPSZAVAZÁS .MERT NEM EGYEDI A PROBLÉMÁM. ÉS HÁTHA VALAKINEK ELJUT A SZIVÉHEZ EZ A JÓ NÉHÁNY EMBER MEGPECSÉTELT SORSA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

választ szeretnék kapni

Az otthoni betegellátásból kivonult az egészségügyi segítségadás, szakápolás, gyógytornásztatás a legsúlyosabb idős fekvőbetegeknél. Nem számít már az emberség, nem számít már a fekvő beteg állapota, senkinek sem. Csak a család tagok küszködnek minden nap a szeretett családtagjuk életben maradásáért, kellő központi állami támogatás megadása nélkül. Mindent önerőből kell már megoldani. De mégis miből? Az ápolási díj csak az éhenhalásra elég!És a teljes eladósodásra. Jó lenne már végre, ha egyszer jönne egy olyan kormány, aki észre venné, hogy az emberi élet nem csak addig értékes, amíg dolgozni tud valaki, hanem utána is! Ha nem lenne állandó negatív diszkrimináció, az emberi jogok sérülése minden nap. A közgyógyellátást ne csak azok kapják meg, akiknek a fizetésük, nyugdíjuk 42.500.-ft. Hanem azok is, akik valóban az egészségügyi állapotuk miatt rászorulnak! Hiszen, aki végig dolgozta az életét annak idején, mikor nyugdíjas lett, nem minimális a nyugdíja. De nem annyi. hogy több tízezer ft-ot költhessen a saját élethelyzetének javítására a méreg drága gyógyszerek, gyógyhatású készítmények megvételére. Rezsik kifuzetése is és az élelmiszer beszerzése is jelentős anyagi teher,+ külső segítség megfizetése, mivel a családtagoknak senki sem segít be ingyenesen, egy fekvőbeteggé vált embernél. Emberségből mikor fog már valaki végre tenni is valamit az ápolási díjon lévőkért? A beteggé vált emberek érdekében, rajtuk kivül lesz- e olyan kormány, aki meghallja a segélykiálltásokat! A családok támogatását mikor érjük már meg végre?

sűlyos betegek ... (nem regisztrált)
2015 szep 15 - 01:38
Ha elmennek az ápolók külföldre, akkor az itt megmaradó ápolási díjon lévő embereknek miért nem lehet felemelni ezt a mélyszegénységet megalapozó díjat? Talán ezeket az embereket kellene a legjobban segíteni, akik egyedül hordozzák el a terheket, minden nap segítség nélkül!Ráadásul már 2 beteg családtaghoz sem adnak segítséget, csak önerőből várják el, hogy mindent egyedül finanszirozzon a család. Se ápoló szolgálat, se semmit nem adnak hozzá! Nemhogy anyagi hozzájárulást. Közömbös, bürokratikus ügyintézés a XI., ker-ben, a XIV. kerületben is e téren. Mintha a szociális segélyek már nem is léteznének ilyen élethelyzetbe került embereknél, és családtagjaiknál. Ki ellenőrzi azt, hogy mikre mennek el a segélyek. Ha pont azokhoz nem jut semmi, akik igazán rászorulnak. Pl. azért, mert a kórházak ápolási osztályait váltják ki a saját maguk erejével.
Az ápolási díj drasztikus felemelése lenne a megoldás! A betegápoló családtagok már így is a létminimum alatt élnek! Központi segítség híján!
Rájuk miért nem gondol a kormány? Az egészségügyi ellátás már nem biztosított egyik kórházban sem megfelelő szinten! Nézzenek már be az elfekvő rehabilitációs intézményeknek csúfolt kórházakba. Pl a XIV. ker-be, ahol nem rehabilitáció folyik, hanem csak a betegek ott tartása, megfelelő ápolási munka nékkül.
Akik viszont felvállalják az ápolási munkákat, azokat viszont támogatni kellene minden erővel, nem csak lesajnálni a családtagokat, akik önként felvállalják az egészségügy helyett az ápolást!
Hiszen, ha nincs már egészségügyi ellátás, csak minimális, akkor az a pénz, ami valóban oda kellene, hogy menjen, aki ezt elvégzi becsületesen, annak fizessék meg a minden napos, folyamatos ápolási munkáját!
Éhbérből, legyen már végre rendes bére annak, aki a családtagját felvállalja ápolni, vagy akár a családtagjait is. Mivel az idős, fekvő beteggé, vagy gyógyíthatatlan beteggé vált családtagokat már sehol sem ápolják!
Akik viszont ápolják, azokat meg nem fizeti meg a Magyar Állam.
Csak hagyja eladósodni, mélyszegénységbe kerülni a családot!
Ahelyett, hogy támogatná Őket, ha már egyszer nem tud gondoskodni a kórházban megfelelő szinten a betegekről!
Gyakorló ápolási díjon lévő, aki látja a valós helyzetet,mert saját maga tapasztalja meg a sok hátrányos megkülönböztetést A kórházi és a házi ápolási segítségadás között. Hiszen nincs kéznél sem orvos, sem másik betegápoló. Sem takarító, bevásárló, főző személyzet. Mindent egy személyben kell megoldani. Még a körzeti orvos sem segít benne, max. ha receptet kell felírni a betegnek. De már a fekvőbeteghez nem küld ki szakápolói segítséget a családnak. Ez van a XIV. kerületben.Tehát nem csak a kórházi dolgozók vannak rossz helyzetben, hanem az otthoni betegápoló családtagok is! Csak egy a különbség, hogy Ők nem tudnak sztrájkolni menni, mert nincs aki leváltsa Őket, és nem tudnak egymásról. Nincsenek reflektorfénybe, nem tudnak fellázadni, mert féltik a betegeiket. A szomszédra mégsem bízhatják. Hiszen az nem tud rajtuk segíteni! Az állam mindenre költ, csak a fontos dolgokra nem. Ami a legfontosabb, az emberi élet gondozása, fenntartása, az kimarad mindíg a költségvetésükből. Nem csak az egészséges emberek szeretnének élni, hanem a betegek is, és azok családtagjai is! Akik eddig is súlyos anyagi terheket hordoztak/nak, a kellő anyagi segítség híján!
Ha már levesszük a terheket az államról a kórházakról, akkor legalább méltó fizetés járna ezért az ápolási díj megalázóan alacsony, elszegényítő díjazása helyett!

Évek óta nevelem középsúlyos értelmi fogyatékos + autista kislányomat...ápolási díjon.... még 2és fél évem van a nyugdíjig...és ezután a 26,550 Ft után mennyi lesz a ""nyögdíj""na ez itt kérdés....és valóban az állami intézetben nevelkedő gyerekek után miért olyan nagy az állami támogatás ...itthon 24 órás műszakban vagyunk... hol itt az igazság??????

Az aki az édesanyját, vagy felnőtt családtagját ingyen ápolja, az semmilyen nyugdíjra nem számíthat. Mert, ha nem fekvőbeteg az illető, az ápolási díjra nem is lehet vele menni.
Ez a trend a XIV.ker. körzeti orvosnál az egyiknél.És csak, ha a gyerekét ápolja a nő, akkor lehet beszámítani a nők 40 éves korengedményes nyugdíjba! Szégyen, hogy ennyire leírják az otthoni ápolási munkát, ha a szülők ápolásáról van szó! Akiknek köszönheti ez az ország, hogy még valahogy működik az élete a nyugdíjas, idős magatehetetlenné vált embereknek.
Mert, ha a kórházra, szociális szolgáltatókra várnának, akkor már rég nem lenne idős súlyos beteg ember ebben az országban. Mert leírják Őket, ugyanúgy, mint az ápolójukat.
Ez az embertelen világ, annak a következménye, hogy elherdálták a pénzt azok, akiknek nem volt ehhez joguk. Hogy megkeserítsék a hátralévő életét a nyugdíjas, magatehetetlenné vált súlyos beteg embereknek, és ezzel együtt az Őket ápoló családtagoknak. Anyagilag teljesen ellehtetlenítették ezt a korosztályt! Hol vannak ezért a felelősök név szerint megemlítve? Sehol.
A stadionok, a rongy rázás meg mindennapos kiadása az országnak.
A TB-t adót rendesen fizetők vannak a legnagyobb bajba, és az Őket gondozó ápolók!
Akik már maguk is idős emberek. Hiszen az idős beteg szülőket, már az idős gyerekeik ápolják, felváltva. Vagy a családtagokat, akik szintén már nem fiatalok.
Nem csak fiatalokból áll ez az ország! Mikor fogják már ezt észre venni a TB és egyéb törvényhozók?
Vissza élnek azzal, hogy ezek az emberek, már nem tudják képviselni az emberi jogaikat, sem a betegjogaikat. Mert már nem tudják a lakásukat sem elhagyni. A legtöbb olyan állapotban van, hogy örül, hogy még él.
Ennyit erről a szégyenletes, embertelen világról, ami itt van Magyarországon!

Csatlakozom az előttem szólók kéréséhez,mert az itt leírt dolgok a valóságnak szó szerint megfelelnek!!!Én jelenleg 92 éves súlyos beteg édesanyámat az otthonomba ápolom,aki mozgás-korlátozott,veseműtéten esett át,cukorbeteg és még sorolhatnám...Én is 73 éves vagyok,aki szintén súlyos szívműtéten vagyok túl,ezért vagyok kénytelen támogatni az itt elhangzottakat,mert úgy gondolom az idős embereket már leírták ebben a társadalomban.

Én még csak most kezdtem édesanyám segítését. A háziorvosa szerint csak romlani fog az állapota.Nyugdíjas vagyok, tehát nem a pénz motívál. Naponta 2x megyek, van amikor nála alszom. De már azt sem tudom, hogy hanydika van.Szeretném anyukámat a saját otthonában tartani amíf lehet. A háziorvosa a második látogatásomkor kitérő valszt adott. Magyrul kérjek én segítséget.Honnan??

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!