ÁPOLÁSI DÍJ

Segítséget szeretnék kérni!!!Én 28éves vagyok,és a nagyanyámmal vagyok ápolási díjon,de most lehetőségem van,(lenne)4órában dolgozni!!!Sehol nem találok erre friss infot,hogy lehet vagy nem lehet.Az önkormányzatnál persze szabadságon vannak,és akik bent vannak,nem tudnak mondani semmit!Köszönöm a segítséget!!!!

Jónapot
Szeretnék erdeklödni,hogy ha súlyos beteget ápolok és az ápolasi idő alatt kórhazba kerül.
Arra az időszakra is jár az ápolasi díj,vagy amig kórhazban van arra a napokra nem jár pénz?

Ha kis időre kerül kórházba akkor jár, ha több hónapra akkor nem. De ezt az Önkormányzattól kellene megkérdezni, ill. a kormányhivataltól, aki ebben illetékes. Mert itt nem látható, hogy valaki hivatalból válaszolna a feltett kérdésekre. Ha körülnéz, csak egymással leveleznek a témákhoz hozzászóló olvasók.

Mi akik ápolási díjban részesülök ! Az ilyen szegény embereknek velem együtt nem jár vásárlási utalvány sem pénz ! Valahogy nem jó ez !

Sziasztok! Segítség kellene! 2010 óta gondoztam 4 beteg nagybácsimat..akik közül másfél éve az egyiket eltemettem! Most hárman vannak,de egyikük szinte 24 órás felügyelet! Nos 5 éve igényeltem ápolási díjat,de azon nyomban el is utasítottak azzal,hogy nem egyenes ági vérrokonaim! Próbáltam méltányosságból..úgy sem kaptam meg! Nincs rajtam kívül senkijük! Enyém minden problémájuk..háztartás..orvoshoz járás..szóval mondhatom minden rám hárul! Adjatok ötletel,hogy melyik minisztériumhoz írjak..hátha valami kérelemmel elérnék valamit,mert itt a Polgármesteri nagyon passzív ez ügyben! Szóval semmit nem kapok..nincs munkám ..mivel miattuk adtam fel azt is! Nem ketyeg a nyugdíjam sem! Szóval gáz van..tegyél jót..de semmit ne várj érte! Köszi ha tudtok segíteni! Szép napot !

Az ápolási díjat az 1993. III. évi törvény szabályozza, ahhoz hogy ápolási díjat kapj a törvényben meghatározott feltételeknek kell megfelelned. Ebből következően a első dolog amit vizsgálnak a rokonsági fok ( törvény szabályozza, törvény határozza meg a kört) Ha az ápoltjaid nagybácsik akkor sajnos el kellett hogy utasítsanak, méltányosságra ez a törvényi szabályozás nem ad lehetőséget.... Más megoldásban kell gondolkodnod. Feltételezem ők már kapnak valamiféle nyugdíjat, velük egyezkedj...hisz nem várható el Tőled sem hogy elláss 3 beteg ember mindenféle bevétel nélkül... a törvény sem kötelez rá.... Gondolom ezért nem ad a törvény sem lehetőséget arra, hogy ápolási díjban részesülj ennél a rokonsági foknál. Segítséget bevásárláshoz gyógyszerkiváltáshoz, ebéd kiszállítás stb a helyben lévő családsegítő központ tud segítséget nyújtani.

Tisztelt hozzátartozóikat ápolók!

Egyesületünket sérült gyermeküket ápoló szülők hozták létre.
Célunk az ápolási díj minimálbérre emelésének elérése. Mindenki segítsége hasznos, aki csatlakozik hozzánk.
Kérjük, álljanak mellénk!!!

További információ:
http://www.lepjunkhogylephessenek.hu

Elnökség

A mai napig sem ismerik el munkaviszonyként, sem díjazásban az idős családtagjaikról gondoskodók ápolási munkáját! Ezen kellene hatékonyan segíteni, mert egyre több nő nem tud e miatt nyugdíjba menni, úgy mint aki a gyerekét ápolta. Ezen a téren kellene nem abbahagyni a munkát, hanem elérni, hogy ez munkaviszonyként számítson! A díjat is felemelni arra a szintre, mint aki a gyerekét ápolja!Sok sikert ehhez, hogy végre változást érnek el, ezügyben is az illetékesek!2020.08.31.

Tisztelt Civilek!

Bár nem tudom, hogy mik azok a területek, amikben segítségünkre
lehetnének. Egy javaslatot szeretnék tenni!
Jó lenne, ha olyan szervezetek jönnének létre, akik az ápolási díjon
lévők érdekképviseletét felkarolnák, ellátnák!
Társadalmi szolidarításra lenne szüksége az ápolási díjon lévőknek.
Olyan szervezetekre, akik megfelelően tudnák akár a parlament előtt is
képviselni az érdekvédelmet.
Pl. munkaviszonnyá kellene elismertetni ezt a nap 24 órájában
felelősségteljes munkát. És nem csak ezt, hanem normális, emberi
megélhetést biztosító jövedelmet is elő kellene teremteni hozzá!
Legalább a minimálbér szintjét meg kellene, hogy kapják ebben a
tevékenységben dolgozók! Nem segélyezési formában hagyni. Mert ez a
megélhetésüket nem segíti elő az érintett ápolóknak. Sem a munkályuk
elismerését. Ami közmunka, mivel kiváltják a szociális intézményeket,
kórházakat. Azzal, hogy felvállalják az összes teendőt, még a
szakápolói feladatokat is minden nap, ami egy fekvő beteg ápolásával
jár. Az idős korú betegek ápolására különösen nagy figyelmet kellene
szentelni, hiszen ez lelkileg, fizikailag is sokkal nagyobb
megterhelést jelent a gondozónak.
Nem szabadna szőnyeg alá söpörni az észrevételeket, amiket írnak a
betegápolók ezügyben a különböző internetes portálokon, fórumokon!
Járjanak nyított szemmel, és szivvel az ilyen helyzetben lévők sorsa iránt!

Ha van olyan szervezet, aki ebben segítségünkre tudna lenni
hatékonyan, kérem írjon!Hogy felvehessem a kapcsolatot azzal a civil
szervezettel, aki partner tudna lenni a fenti kérésekben, témában.

2015.05.26.
Üdvözlettel:
betegápoló családtag

Egyetértek az előttem szolokkal mindenben. Az én esetem, végigápololtam a nagyszüleimet az édesanyámat,az élettársát hosszú évekig.Régebben is ilyen 25000 Ft volt az ápolási díj.Az állam sokszor kihangsúlyozza,hogy milyen drága egy kórházi nap.Ha a 25000ft -nak a négyszeresét adná még akkor is sokkal jobban jönne ki gazdaságilag.Én huszonnégy órában ápoltam egyszerre két súlyos beteget és egy nap szabadságra sem tudtam menni hosszú évekig. Jó lenne ha volna egy olyan ember aki át tudja érezni ezeket a problémákat és tud is tenni valami érdemlegeset ,mert ez a probléma is már tűrhetetlen!

mikortól van ápolási dij

ápolási dij

Ezt hogy érted? Ha egyedi esetre gondolsz akkortól állapítják meg (ha minden feltételnek megfelesz) amikor beadod a kérelmet.
Az, hogy maga ez az ellátási forma mikortól él 1993. -tól biztos...

Dolgozhatsz 4 órában.

Jogszabályi hivatkozás: Szt. 42.§ 1) bekezdés d) pont. Be kell jelenteni a járáshoz (nem az Önkormányzathoz, kivéve, ha méltányosságit kapsz), de ha csak 4 óra, továbbra is jogosult vagy a teljes összegre...

Az otthoni betegápolókat kell támogatni a legjobban! Mert Ők hordozzák el a legnagyobb terheket ma az egészségügyben! Mégis tőlük vonnak el minden pénzt! Nem támogatják megfelelően anyagilag. És még tervezik is, hogy azt a keveset is elvegyék, amivel eddig még pár száz ft-tal naponta segítették központilag. Szégyen, hogy ilyen rendeletet ép eszű emberek, hogy tudtak meghozni! Reméljük, hogy soha nem fogják bevezetni! Mert, ha még ezt a kicsiny összeget sem biztosítják az otthoni ápolóknak, akkor miből ápoljon az ápoló? A semmiből tartsa fenn magát, és még mellette gondozzon éjjel, nappal? Hogy képzelik mindezt el a parlamentben melegedő képviselők? Hogy képzeli el ezt a miniszter úr aki az egészségügyi tárca vezetője Balogh Zoltán úr? És az Orbán Viktor úr, aki már annyira meggazdagodott ezen az országon, hogy már le sem tekint a betegeket ápolókra?!
Hogy képzelik mindezt el, hogy szó nélkül fogják eltűrni az emberek, hogy éhen hagyják Őket hallni a betegeikkel együtt!? Mégis hova vezet ez az embertelenség, amit Önök ki alakítottak ebben az országban, Magyarországon? Kik maguk, hogy ilyen rendeleteket be mertek hozni? Kik maguk, hogy ilyen fasiszta elméleteket akarnak behozni Magyarországon? Miért a legrászorultabb, legkiszolgáltatottabb emberektől fosszák meg az életbenmaradás reményét is? Hogy képzelik mindezt el? Önök fogják majd gondozni, ápolni a nap 24 órájába a betegeket? Mert, ha igen, akkor átadjuk ezt a feladatot minden képviselőnek, aki a parlamentben megszavazta ezt az embertelen rendeletet! Ami semmibe se veszi az ápolók munkáját, akik az otthonaikba a kórházak, elfekvők helyett felvállalták ezt a legnemesebb emberi munkát! Mert Ők az igazi keresztény magyarok, nem Önök, akik csak magukra biggyesztették, minden alap nélkül ezt a jelzőt! Önök nek keresztények, hanem az emberi élet megtartása, fenntartása ellen fáradoznak, ha ilyen rendeletet be mernek hozni!
Ilyen kormány sose volt, aki ennyire lesajnálta az ápolók munkáját! Sőt még el is akarja az élethelyzetüket mégjobban lehetetleníteni! Szégyen, hogy Önök még mindíg hatalmon vannak!

egy ápoló családtag • Az ápolási díjat nem elvenni, hanem minimálbér szintjére fel emelni kell!Amit a kormány tervez, az az emberi élet elleni bűn!
Idáig is a legnagyobb mélyszegénységet jelentette, ha valaki fel merte vállalni szeretetből a családtagja gondozását! Ezt még tovább rontani ezzel a tervvel, ez az emberi élet semmibe vétele, ellehetetlenítése! Az emberiség kiírtásán fáradozik ez a kormány, az idősek elpusztításán! Mert ez csak ahhoz vezet! Ki fogja ápolni a beteg idős embereket, ha már a kormány nem veszi Őket emberszámba?Sem az Őket ápolókat? Itt az ideje a tűntetésnek az embertelenség ellen, amit itt terveznek az ápolási díjon lévőkkel szemben és a beteggé vált emberek gondozásának sorsáról!Ezt már nem lehet elnézni! Hova jutott ez az ország! A fasizmusba volt ez jellemző, hogy hagyták meghallni a magatehetetlenné vált embereket! Hova jutott ez az ország? Az emberség, hova lett a képviselőkből az emberszeretet és amiért Őket megbízták az emberek képviselőjeként? A stadionok építésén kívül semmi más nem érdekli Őket? Csak a profit, csak a pénz? Az emberi élet itt semmit sem ér már?!A semmiből, hogyan gondozza a beteg hozzátartozóját bárki is? Ha már nem lesz még az a kicsiny kis összeg sem már? Végig gondolták ezt a parlamenti képvislelők a milliós fizetéseiket mire veszik fel? Nem szégyenlik magukat? Az egészségügy így sem biztosít már semmit sem a családoknak szakápolást, gondozást! Még csak normálisan gondolkodó körzetis orvosok sincsenek már! Nem segítik a beteg hozzátartozókat a gondozási feladatok ellátásában semmilyen szinten sem! Tisztelet a kivételnek! Mindent így is a családtagok végeztek már eddig is el. A sebkezeléstől, a gyógytornásztatásig, pelenkázásig,házi munkákig, orvostól-. orvoshoz járásig a beteg érdekében! És hol van a pihenő idő, a szabadnap, a kafetéria a családtagnak? Sehol! Csak az örökös készültség, fáradozás a beteg érdekében. A maga érdekeit már rég félre tette idáig is az ápoló! És a család, ha még van egyáltalán, aki besegítsen. Mert a nap 24 órája örökös felelősségvállalás így is az ápolt érdekében megállás nélkül! Pihenő nap hélkül!Emberek élethelyzetével játszadoznak bűntetlenül? Meddig mehet mindez? Elég volt az ilyen embertelen rendeleteikből! Elég volt!

Mindenben igazad van. Pontosan ez a helyzet nálam. Fáradt vagyok nagyon, az egészségem sem a régi, s 2018-at írunk, és még mindig 52 000 az ápolási! Hogy nem süllyednek ezek a paraziták el valahová! Mert nem emberek, az biztos.

A vállalkozásokat támogatják, de az otthoni betegápolókat semmivel sem! Elég sok pénz folyik be az államkasszába! Hála az Europai Unios támogatásnak! Jó lenne már végre, ha az ápolási díjon lévőket is támogatnák elfogadható módon. Hiszen úgy üzemelnek, mint egy kis kórház. Orvosok, nővérek segítsége nélkül! Önmagukra hagyva az összes kidadással, gonddal, bajjal, ami egy pl. fekvő beteg ember ápolásával minden nap jár! Mikor fog már végre emberséget gyakorolni az állam az ilyen helyzetbe került emberekkel, családokkal? Hol van az egyház, aki ez mellett felszólal a betegek és azok családtagjai érdekében? Minden segítséget megszűntetnek a nagyon súlyos, fekvő betegeket ápoló családoknál! Vajon miért? Kinek az érdeke az embertelenség, és a beteg még betegebbé való válása, kellő anyagi, fizikai segítség híján! Ez közügy, nem magánügy! Minden ember, család életében lehet hozzátartozó, aki előbb- utóbb gondozásra szorul! Hát ne dugják a fejüket a homokba, hanem segítsék hatékonyan az olyan családokat, akik magukra vállalják az idős, magatehetetlen emberek gondozását, ápolását! Komoly szakmunkát végeznek, ápolóit, gondozóit. Mindezt csak a család segítségének bevonásával tudják megoldani. Hiszen a kórházakban is 3 nővér szolgálja ki ezeket a betegeket felváltva. A családokban viszont csak 1 ember kaphat ápolási díjat. De az előbb - utóbb belerokkan a sok fizikai, szellemi, anyagi megterhelés alatt! Ha nem jön sürgős segítség a családoknak, akkor félő, hogy Ők is csak a beteggé vált társadalom létszámát fogják- előbb- utóbb növelni. És akkor a beteg ember kire számíthat?
Sürgős intézkedést várnak a családok tagjai, akik ebben érintettek minden nap. Nem a társadalmi, és szociális közömbösségre vagyunk kiváncsiak, hanem az emberileg is elfogadható megélhetésre!
Hiszen a legtöbbet a társadalomért az ápolók tesznek. Ezért negatív diszkrimináció, hogy az otthoni ápolási díjon lévőket nem részesítik ugyanolyan bérezésben, mint a kórházakban dolgozó nővéreket, gondozókat.
Annak ellenére, hogy minden ilyen jellegű feladatot ellátnak az otthoni betegápolók! Főleg azok, akik nagyon idős, magatehetetlenné vált fekvő betegeket gondoznak. -És mellette még a bevásárlást, ügyintézést, főzést, mosást, takarítást is el kell látniuk. Csak az esetleg még meglévő családtagokra számíthatnak. El veszítik közbe a munkahelyüket és csak vegetálnak, a társadalom nem támogatja Őket semmiben sem. Az állam sem nyújt kellő fizetséget érte, amiből esetleg nem kellene minden hónapban, évekig nyomorogniuk, eladósodniuk! Mégis meddig lehet, mehet ez a közömbösség a Magyar Állam részéről? Hiszen a kórházból kikerült embereket utógondozzák évekig.Mégis a megbecsülésük elmarad anyagilag. Tehermentesítik az elfekvő intézményeket, szociális otthonokat. Magukra vállalva mindent. Úgy, hogy saját maguk életét már nem is tudják fenntartani, ápolni megfelelően pont ezért a körülményekért.Jó lenne, ha azok is olvasnák, akik az OEP részéről ellenőrizgetik az ilyen családokat. És szívtelenül magukra hagyják egyedül küszködni a betegápoló szolgálatok segítségét sem akarják már megadni. Mondván rokkanjon bele egyedül a család a sok teherbe, nehogy már segítséget kapjon valakitől központilag.
Az emberi jogok súlyos megsértése, amit elkövetnek ebben az ügyben is.A mozgáskorlátozott, súlyosan fogyatékos emberi jogait a gyógyuláshoz nem tartják be. Se fizikoterápiát, se gyógytornát, sem mobilizálást nem akarnak már biztosítani. Sőt a sebkezelést is megvonják!
Mondván úgyis ellátja a beteget a hozzátartozója szeretetből, mi ezen is spórolhatunk azzal, hogy nem küldünk már ápolókat a beteghez. Vissza élés az állam részéről, hogy a család szeretetére utazik, és ezért inkább a pénzesebb betegekre figyel oda. És a kevésbé beteg embereknek több ellátást biztosít, mint a krónikussá vált betegeknek. Pont az Ő hibájukból lesznek betegek az emberek, mert hagyják mégjobban leromlani az állapotukat, kellő, hatékony gyógyító kezelés megadása híján. Az otthoni orvosi konzultációt sem biztosítják. Úgy kell könyörögni mindenért.
Hogy hol fordul elő ez leginkább? A BP., XIV., kerületben!
Sürgős megoldást, ápolási díj emelést kérünk!
ápolók
2014.09.16.

Szeretnék érdeklődni,hogy nyugdíjas édesanyäm súlyosan mozgáskorlátozott édesapámat a nap 24 órájában ellátja,ápolja.Igényelhet ő ápolási díjat?
Köszönöm a válaszát,
Katinka

Hogy lehet ilyen mulasztást elkövetni, hogy az ápolási díjat az egészségügyi pénztár felé nem jelenti be több mint egy éve már? Ki volt az illetékes ebben a mai napig sem derült ki!
Amióta a Kormányhivatal vette át az ápolási díj fizetését, pl. a Bp., XI., kerületben egyszerűen elfelejtették újra bejelenteni az ápolási díjon lévőket.
Egymásra mutogat az illetékes, akinek csak ez lett volna a dolga, hogy bejelenti az egészségügyi pénztár, Tb felé az érintett személyt/eket.
Ilyen mulasztás, hogy fordulhat elő, sőt még azóta is, amióta tudomására hozzák a mulasztását ülnek a papiron, mondván még nem telt le a határidő, nincs még aláírva a papir.
Több mint egy év nem volt rá elég, hogy a mulasztásukat pótólják????
Felháborító, hogy ilyen emberek kezelik az érintettek sorsát!!!! És ez nem derült volna, ki, ha a betegápoló nem megy orvoshoz!!!!

A januárban beadott kiemelt ápolási díjakra a kérelmek miért nincsenek még március végén sem kipostázva, elbírálva? Ki ül rajtuk, hol akadt el? Mégis mennyi idő kell még ahhoz, hogy végre megítéljék? Főleg a nagyon idős betegeket érinti ez a dolog! Nem látják a szakemberek, hogy egy idős embernek minden nap számít és a családjának is, hogy végre pár ezer ft-tal kicsit a megélhetést elősegítse!
Munkaviszonnyá kellett volna már rég tenni ezeknek az embereknek az ápolását végző emberek munkáját!
Sőt legalább minimálbérrel honorálni, hiszen emberfeletti munkát végeznek minden nap, szünet, pihenés nélkül éveken keresztül!
Szégyen, hogy nem arra fordítják az adófizető polgárok pénzét, amire a legfontosabb lenne! Pl. az eHogy lehet az, hogy a Magyar Kormány nem létező és leellenőrizhetetlen embereknek ad a párt jelölt állításhoz fejenként 1000.000.-ft-okat, hogy aki indul, az mindenki ezt megkapja. Függetlenül attól, hogy bekerül- e a parlamentbe? Ennyi pénzt adófizető emberek zsebéből kivesznek a semmire!
Nézzék meg a házonkívül mai adását 03.26.-it, abban szó volt erről!
Továbbá "a Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Orbán Viktor, hogy a hétvégén visszakaptuk a Magyarországról származó római kori Seuso-kincs felét. A kormányfő szerint ez Magyarország családi ezüstje, amit 4,5 milliárd forintért, "jó áron" sikerült visszavásárolni, bár azt nem árulta el, kitől. A Seuso-kincset közel negyven évvel ezelőtt találták a Balaton környékén, majd nyomuk veszett." ilyen dolgokra kidobnak pénzt!
Ugyanakkor a kiemelt ápolási díj még mindíg több száz, ezer embernél nincs megállapítva! Amiket beadtak az igénylők már januárban!
Hol is akadt el ez a dolog? Miért is ilyen hosszú annak a havi pár ezer ft-nak a megállapítása?
Ennyire nem fontos az emberi élet? Ennyire nem fontos az emberek megélhetése?
A foglalkoztatás helyettesítőn, ill. ápolási díjon lévőknek kellett volna inkább ezeket a pénzeket juttatni!
Mert, ahol embereknek megélhetési gondjaik vannak, ott nem a nem létező,ismeretlen pártjelölteknek kellett volna oda adni a több milliós összegeket, sem kegytárgyakra!
Nem olyan gazdag ez az ország, hogy így herdálja mások kárára a pénzt ez a mostani kormányzás!
Itt az emberek megélhetése senkinek sem fontos! Csak annak a pár száz ezer embernek, aki most jelenleg hatalmon van! Megdöbbentő, hogy mennyire rosszul gazdálkodnak a magyar emberek adójával!

2014. március 26.,

Megvonták az ápolási díj további folyósítását mert az ápoló és az ápolt nem azonos kerületben rendelkezik bejelentett lakcímmel.
Testvérem a Bp. 6.ker. ben rendelkezik állandó lakcímmel mivel ott van az egy szoba konyhás saját lakása.
Tartósan beteg 84 éves cukorbeteg édesanyám a 13.ker.-ben a saját lakásában van bejelentve .
Eddig évek óta kapta az ápolási díjat.
Idén januártól viszont már nem kaphat mert :

" 2014-es rendelet szerint a szabályozott ápolási díjra való jogosultság feltétele , hogy
az ápoló és az ápolt személy az önkormányzat közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkezzen és
életvitelszerűen is az önkormányzat közigazgatási területén éljen "

Mivel édesanyám másik kerületben lakik ezért nem kaphatunk ápolási díjat.
Alig pár utca választja el a két lakást egymástól , de mivel az már másik kerülethez tartozik ezért
ki vagyunk zárva az ápolási díjból 2014 Jan.tól.

A Fidesz vezetésű kormány azt ígérte , hogy nem hagynak senkit sem az út szélén.
Úgy látszik ez az ápolási díjra szorultakra nem érvényes .
Miért kizáró ok az ha valakinek van egy saját lakása ,
de az már pár utcával odébb van egy másik önkormányzat területén.

Ha egy vidéki városban a város túlsó felén lakó ápolt-ápoló nak jár (azonos önkormányzat) az ápolási díj
az miért nem adható a sokkal közelebb lakó budapesti ápoló-ápoltnak ?

Kérem a fentiek magyarázatát.
Üdvözlettel : RA
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1/p526x296/1601232_594330330651173_2063381260_n.jpg

Az ápolási díj megállapításának feltétele-e, hogy az ápoló és az ápolt közös háztartásban éljen?
A törvény az ápolási díj megállapításának feltételeként nem írja elő, hogy az ápoló és az ápolt közös háztartásban, vagy azonos lakcímen éljen, természetesen az önkormányzat megvizsgálja, hogy az ápoló ápolási kötelezettségének eleget tesz-e.

Ha valaki megkapta idáig az ápolási díjat, mert a beteg édesanyját, vagy testvérét ápolja, vagy olyan személyt, aki egyeneságbeli rokon, azt semmilyen ilyen törvénykezéssel, nem csukhatják ki az ápolási díjból! Itt a beteg érdekét és az ápolójét kell nézni, nem az önkormányzat kifogásait!
Ha Önöktől bárki ezt megvonta, akkor kérje, hogy ápolja Ön helyett az Édesanyját! Vagy küldjön ingyen ápolót a lakására!
Felháborító, hogy ilyent valaki kimer találni! Mit gondolnak ezek a bürokraták? Milyen embertelenség az, hogy azért mert nem egy lakhelyen laknak, ilyent kiköthetnek? Ingyen senkitől sem lehet elvárni, hogy a saját megélhetését teljesen feladja, csak azért, mert emberként viselkedik, és ápolja az Édesanyját! Milyen emberek ülnek a parlamentben, hogy ilyen törvényeket hoznak? Hol ápoltak Ők egyszer is beteg embert? Főleg pár száz forintos díjért egész napra? Ilyent egy önkormányzat sem köthet ki! Mert a betegek életével játszani senkinek sincs joga! Ha ilyen rendeletet bárki mer hozni Magyarországon, az az emberek élethelyzetét teljesen el akarja lehetetleníteni! Ne hagyja annyiba a dolgot, mert ilyen nem olvasható sehol sem! Nézzen utána konkrétan a rendeletnek! Senkinek sincs pénze ezért új lakást venni, hogy csak azért egybe költözzenek, mert ápolni kényszerül egy beteg hozzátartozóját! Főleg, ha nincsenek anyagilag, csak lerobbanva, pont a sok ápolási kiadás miatt!

A méltányossági ápolási díjat az önkormányzatok állapítják meg a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével, de helyi sajátosságokat is szabályozhatnak a helyi rendeletükben (pl. azonos kerület, jövedelemhatár, stb.). Az önkormányzatoknak nem kötelező feladatuk ennek a támogatásnak a biztosítása, nagyon sok településen döntött úgy a képviselő-testület, hogy megszünteti, mert nem tudnak rá pénzt biztosítani. Érdemes lenne megpróbálni az alapösszegű, az emelt vagy a kiemelt összegű ápolási díjat megigényelni a járási hivatalnál. Ha minden szükséges papírt (pl. háziorvosi vagy szakorvosi igazolás, E-kategóriáról szóló szakhatósági állásfoglalás) sikerül csatolni a kérelemhez, akkor az ügyintézési határidő 21 nap. Emelt összegű ápolási díj esetében ebbe az időbe nem számít bele a szakhatóság eljárási ideje (szakértő kimegy és megvizsgálja, hogy fennállnak-e a feltételek, erről véleményt készít és megküldi a járásnak, aki ebből dönt), de ebben az esetben visszamenőleges hatállyal, a kérelem benyújtásának napjától kerül megállapításra az emelt összegű támogatás.

Mindenki hozzaszolasaval egyetertek.Edesanyam ugy mentettem ki az utokezelobol.Amugy meg a korhazban lete alatt us napi 3 szor jartam be a korhazba apolni az unyukamat,mert amit ott tapasztaltam az mar maga volt a pokol.Gyogyszerei a foldon nem etettek nem itattak 40fok melegben.A vizit csak benezett az orvos,hogy elnek e meg a kedves betegek.Az osszes korhazi fertozest elkapta.Videofelvetelt keszittem az anyam kinjairol mivel a katetert nem birta de az osztalyos orvos eroltette mindaddig amig a foorvoshoz nem fordultam.Mar akkor kukeszultem idegileg alig vartam hogy olyan allapotba keruljon hogy hazavigyem.Nagy nehezen sikerult kimentenem .Azota E kategoras besorolasu apolasi dijat kapok.Anyukam nyugdija ket nap alatt kimerul.Kifizetem a lakasrezsit ,a gyogyszereit,a berelt betegagyat es van egy 200000 ezer forintos havi otp hitelem.Tehat marad az 52000 forint egesz honapra.Specialis etkezest kell neki biztositanom ,nem keves penz.Kiirjak kulon a vitaminokat pl.D3 5000ft.Kozben nekem is kell vernyomas gyogyszereket es szivgyogyszert szednem .Felfekvesre Sudokrem 4000 forint havonta.Plusz a szeklethajto szirum 2000 ft mert onnaloan mar nem megy es meg sorolhatnam ha ki kell hivni egy orvost az is penz stb.De meg ennek ellenere is amig csak lehet messzirre elkeruljuk a korhazat.Jo lenne ha tenyleg atertrkelne valaki ezt a szornyu helyzetett amit a magyar egeszsegugyben lehet tapasztalni es ertekelnek azt a faradozast amit egy par ember brvalal igen 24 oran keresztul.koszonettel!

Az ápolási munkát végzőknek ne kelljen kényszerből, anyagi forrás híján még a beteg mellett más munkát is vállalnia a megélhetése érdekében! Főleg akkor nem, amikor már az ápoló is idős! Hiszen a legtöbb idős ember ápolója sem fiatal már! Tehát a munkaerőpiacról kiszorult már így is! Arról nem is beszélve, hogy egy munkahely sem veszi figyelembe, hogy valaki még mellette ápolni kényszerül, ha nem akarja, hogy a családtagját idő előtt elveszítse! Mert általános tapasztalat, hogy a kórházakban, szociális intézményekben nincs kellő figyelem a betegekre, pont a nagy létszámú kortermek, túlzsúfolt szociális intézmények miatt!
Egy idős ember sem a kórházakban, szociális otthonokban képzeli el az élete hátralévő részét! Meg kellene hagyni mindenkinek, hogy ott legyen, ahol a legjobban érzi magát! És az 99%-ban az otthoni légkört jelenti! A kényszer viszi rá az embereket, ha nincs aki felvállalja az otthoni ápolását, hogy szociális intézménybe vonuljon!
De akinek van olyan családtagja, aki ezt az intézmények helyett felvállalja, annak a legtöbb anyagi segítség járna a Magyar Állam, Kormányzás részéről!
Nem az alamizsna és a küszködés!!!
2014.01.14.

Az otthoni ápolási munkát, főleg, ha olyan feladatot kell ellátni, mint pl. a súlyosan fogyatékossá vált, mozgásukban teljesen korlátozott emberek ápolása, közmunkának kellene elismerni. Teljes munkaviszonyként, minimálbérrel legalább díjazni kellene!
Hiszen átvállalják a feladatokat a kórházak, szociális intézmények helyett!
Több ember munkáját spórolja meg így az állam, de még csak a minimálbér felét sem kapják meg az ápolók! Holott gazdaságilag nagyon nagy terheket vesznek le az Magyar Államról az otthoni ápolók!
Nem alamizsnát és még csak munkaviszonyt sem garantáló munkának kellene tekinteni! Hanem a legtöbb segítséget anyagilag is honorálni kellene ehhez a nehéz fizikai, szellemi, anyagi megterheléseket jelentő munkavégzéshez!
Minden tiszteletet meg kellene adni az olyan embereknek és főleg anyagi segítséget, akik a saját életvitelüket, anyagi biztonságukat, nyugdíjas éveiket kockáztatják a jelenlegi helyzetben!
A saját élethelyzetüket félre téve ápolják a betegeket! Mégis a Magyar Állam részéről nem kapnak hozzá megfelelő anyagi, fizikai támogatást!
Mikor lesz már végre ember központúság ebben a témában?
Mikor lesz már végre olyan kormány,aki komolyan veszi ezt a felelősségteljes munkavégzést, és végre elismeri ennek a hatékony anyagi megbecsülését?!
Akik eddig döntöttek a sorsunkról, azok egy embert sem ápoltak még idáig, ezért nem is tudhatják, hogy mivel is jár ez? Hagyják eladósodni, lehetetlen anyagi kiszolgáltatott helyzetbe kerülni ezeknek az embereknek az életét!
Csak a kisgyerekesekkel törődnek, és a hitelesek problémáival!
De ébresztő! Vannak itt jó pár ezren olyan emberek, akik nem tudnak sztrájkolni menni a jogaikért, csak csendben tűrik az eladósodásukat! Mégis meddig mehet mindez? Mikor jön már végre olyan kormány, aki komolyan veszi az emberi jogokat?
Aki oda figyel azokra is, akik a betegek ágya mellöl nem tudnak ki menni harcolni a jogaikért! Talán jobban oda kellene, az Őket érintő döntésekre is figyelni!
Mikor lesz szívügye valamelyik kormánynak, a beteggé vált emberek és az Őket gondozók sorsa?
Mindíg csak háttérbe sorolják az ápoló családtagokat, amikor a munkabérekről van szó!
Tisztességes, felelősségteljes, hatékony munkáért, tisztességes, megfelelő bérezés is járna!
Hiszen a Magyar Állam sokat megspórol ezeken az embereken! De tisztességes dolog ez? Vajon tényleg ennyire alacsonyan kell megállapítani az emberek gondozásáért, életben tartásáért járó munkabért?
Ennyire nem fontos a betegek ápolása a kormánynak? Vajon mikor fogják már ezt végre teljes munkaidőnek elismerni, legalább minimálbérrel díjazni?
Még az is alacsony bér lenne, ahhoz képest, hogy a kórházakra mennyi pénzt áldoz a kormány, egy-egy beteg után! Akit nem is kellő gondossággal ápolnak, hiszen betegebben adják ki a legtöbb esetben, mint ahogy bekerül a beteg!
Nem kellene annyi ápoló képzés, ha azt megfizetnék, aki ténylegesen ápol is!
Nem hála pénzért dolgozik csak, se nem a munkabéréért csak!
Hanem szívvel, lélekkel, önmaga életvitelét is feláldozva!
Ezt csak az tudja átérezni, aki évekig ápolja a családtagját!
A döntéshozok, ne a székben ülve hozzák meg a jogszabályaikat, hanem lássanak tisztán ebben a témakörben!
Ápoljanak elötte évekig betegeket, hogy a döntéseiket meg is tudják a gyakorlati tapasztalatok alapján hozni!
Ne úgy hozzanak rendeleteket, hogy pont az ápolók érdekeit nem tartják szem előtt, sem a betegekét!

Szia!

A Szoctv. 42.§ (1) bek d) pontja:

"42. §
(1) Nem jogosult ápolási díjra a hozzátartozó, ha
a) az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban, illetőleg óvodai, gyermekvédelmi szakellátást nyújtó bentlakásos intézményi elhelyezésben részesül, vagy közoktatási intézmény tanulója, illetőleg felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója kivéve, ha
– a közoktatási intézményben eltöltött idő a kötelező tanórai foglalkozások időtartamát nem haladja meg, vagy
– az óvoda, a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevételének, illetőleg a felsőoktatási intézmény látogatási kötelezettségének időtartama átlagosan a napi 5 órát nem haladja meg, vagy
– az óvoda, a közoktatási, illetőleg a felsőoktatási intézmény látogatása, vagy a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevétele csak az ápolást végző személy rendszeres közreműködésével valósítható meg,
b) rendszeres pénzellátásban részesül, és annak összege meghaladja az ápolási díj összegét, ide nem értve a (4) bekezdés szerinti esetet, valamint azt a táppénzt, amelyet az ápolási díj folyósításának időtartama alatt végzett keresőtevékenységéből adódó biztosítási jogviszony alapján - keresőképtelenné válása esetén - folyósítanak,
c) szakiskola, középiskola, illetve felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulója, hallgatója,
d) keresőtevékenységet folytat és munkaideje - az otthon történő munkavégzés kivételével - a napi 4 órát meghaladja,"

Fentiek értelmében lehet.

munkaügyes

A szociális otthonok létrehozása helyett, azt a pénzt, amit a Magyar Állam belepumpál ezekbe az intézményekbe, azt a betegápoló családtagoknak oda kellene adni, akik ezeket az intézményeket kiváltják, és felvállalják helyettük az ápolási munkával járó összes terheket, feladatokat! Miért hagyják, hogy pont az otthoni ápolók legyenek a legnagyobb mélyszegénységbe, kellő központi, állami támogatás hiánya miatt? Kinek jó ez? Mert a betegnek és a családtagoknak biztos, hogy nincs előnyére a gyógyuláshoz, a közömbös, nemtörődöm hozzáállás a kormány, társadalom részéről! Meddig hagyják nélkülözni a betegápoló családtagokat?

Az igazi segítség az otthoni betegápoláshoz az lenne, ha senkinek sem kellene azon görcsölni, hogy miből éljen meg az ápolás mellett!
Nyugodtan koncentrálhatna az ápolási és egyéb gondozási, ellátási dolgokra, mert itt nem csak az ápolásról van szó, hanem a beteg teljes ellátásáról. Az otthonának rendbetételéről, bevásárlás, takarítás, főzés, mosás, hivatalos ügyek intézése, segítség nélkül!Injekció, gyógyszerek beadása időben, etetés, itatás, fürdetés, hajvágás, forgatás, mozgatás stb.
Ezt mindent az ápolónak kell elvégeznie. Max. 34.515.-ft/hó -összeggel járul ehhez hozzá az Állam! Ebből szerintük meg lehet élni egy embernek, úgy hogy mellette nem marad már ideje önmagára sem, nemhogy dolgozni még!
Ennek mi a vége Önök szerint? Az ápoló is belebetegszik a sok anyagi kiadásba, nélkülözésbe. Kifizetetlen rezsikbe!
Mert a Magyar Állam, társadalom nem foglalkozik ezzel az élethelyzettel egyáltalán! Nem is törődnek vele, hivatalból, csak hagyják tönkre menni a családokat teljesen anyagilag!
A legkiszolgáltatottab családok ma Magyarországon, akik ilyen élethelyzetbe kerültek, önhibájukon kívül!
A Magyar Állam közömbös, felelőtlen gazdasági politikája miatt!

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!