Állóvízben a közszféra bére

A napokban kedvezőtlen hír került napvilágra, amely tovább borzolta a közszférában dolgozó alkalmazottak idegrendszerét. Jövőre sem várható béremelés a közszférában, bár ennek ellenére mintegy 59 milliárd forintot költenek a közszféra bérkompenzációjára, igaz, ez a tartalék csak a táv hő áfájának csökkentése miatt kieső bevétel kiegyenlítését lesz hívatott szolgálni. Nesze neked közalkalmazotti életpálya modell. Nálunk, akik a szociális ágazatban vagyunk foglalkoztatva, a bérhelyzet nagyon kedvezőtlen, mert a nemzetgazdaságnak abba a szférájába tartozunk, ahol az azonos, vagy összemérhető munkákért fizetett bérek 60 - 70 százalékát teszik ki a versenyszféra béreinek. Kedvezőtlen a bérhelyzet azért is, mert a költségvetési szférán belül azon közalkalmazotti körbe tartozik az ágazat, amely e szférán belül is lényegesen kisebb béreket tud fizetni, mint amennyit azonos, vagy összemérhető munkakörökben a köztisztviselők, a szolgálati törvény alá tartozók, vagy a bírák, ügyészek kapnak. (Popper, 2003.)
A közalkalmazotti körön belül azért kedvezőtlen az ágazat bérhelyzete, mert a sajátosan nehéz, fizikailag és mentálisan megterhelő munkafeladatok, munkakörülmények alulértékeltek az előmeneteli rendszerben, nem honorálják az ágazati munkavállalók ilyen jellegű terhelését eléggé, sem az egészségügyi, sem az oktatási munkaterületekhez képest. (Popper, 2003.)
Az elmúlt 20 esztendőben Magyarországon lezajlott egy politikai és egy gazdasági rendszerváltozás, azonban nem zajlott le, elmaradt a jóléti rendszerváltás. Ez úgy keveredik ide, hogy az emberek jelentős többsége, mind a politikai, mind gazdasági rendszerváltástól azt várta, hogy szabadsága, függetlensége, beleszólása a közügyekbe nőni fog és egzisztenciája is javul, stabilizálódik. Ehhez képest az elmúlt 20 évben homlok egyenest más tapasztalt. Azt tapasztalta, hogy a gazdaság szorításában egzisztenciája nem javult, nem stabilizálódott, sőt bizonytalanná vált. Számos társadalmi csoport süllyedt a szegénységbe vagy a szegénység szélére, nem növekedett meg a szabadsága, hiszen gazdasági függősége, kiszolgáltatottsága megmaradt. Kilátástalansága egyre nőtt, illetve fogalmazhatunk úgy is, hogy jelenleg is érvényes ez a tendencia.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!