Nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíja.

Kérem valaki segítsen a döntésemben, hogy mi a kedvezőbb az alábbi változatok közül.Konkrét példa az alábbi.: Rendelkezem a nök 40 éves munkaviszonyához szükséges munkaviszonnyal(41,5 év). Közalkalmazotti jogviszonyom 1972. június 1-el kezdődött és megszakítás nélküli. Nyugdijba szeretnék menni 2011-ben a törvény hatályba lépése után. A munkáltatóm a döntésemre bizza a lehetőségek választását, de nem tudom, hogy mi a kedvezőbb.
Létszám leépítéssel eltudnának bocsátani, melyre járna 8 hónap felmentési idő és 12. hónap végkielégítés. Kérdésem, hogy mikortól mehetek nyudíjba, a felmentési idő lejárta után rögtön, vagy csak a végkielégítés után? Mivel a felmentési idő utolsó napján a végkielégítést egyösszegben ki kell fizetni, ezzel megszünik a biztosítási jogviszony is? Vagy a végkielégítés is munkaviszonynak számít, és nyugdíj alap?
A másik lehetőség, hogy nyugállományba helyezés miatt felmondanak, azzal, hogy a felmentési idő (8 hónap) lejártát követő naptól nyugdíjasnak minősülök, és 5 hónap jubileumi jutalmat (40 éves) is kifizetik az utolsó biztosításban töltött napon.
Ugyan az 5 hónap jub.jut kevesebb, mint a 12 havi végkielégítés, de a jub. jut. növelné az egy hónapra eső átlagkeresetmet, és még 2011-ben eltudnék menni nyugdíjba, és a 2012-es emelést már megkapnám. Mit tegyek? Aki tud segítsen. Köszönöm szépen.

Fontos döntés előtt állok. Már idén decemberben elkezdhetném a felmentésemet ., mivel 2015. májusban lesz meg a 40 évem.
Gondoltam maradok még, mert így jobban járhatok. 2015. februárjában kezdeném el a felmentésemet. Kérdésem, hogyan járok jobban, ha maradok még, vagy már idén elkezdem letölteni a felmentési időmet.
Megmarad vajon a 40 év jövőre is?
Előre is köszönöm a választ: Belluci

A nők kedvezményes 40 év jogosultsági idejével kapcsolatosan lenne az alábbi kérdésem. 36 év jogosultsági idővel rendelkezem 1978 óta egy munkahelyen 8 órában dolgozom, ebből 6 évet két saját gyermekemmel tgys, gyed, gyesen töltöttem, és 1 évet vagyok most az unokámmal gyesen. Eddig így az én értelmezésem szerint 29 évem van meg a szükséges 32 év kereső tevékenységből és 36 év a jogosultsági időm. A munkáltatóm viszont a gyes letelte után csak részmunkaidős, 4 órás minimálbérben tudna tovább foglalkoztatni. Ha jól értelmezem a törvényt, akkor ez teljes jogosultsági időnek számít, viszont a kérdésem az, hogy a 32 év keresőtevékenység esetében kell-e az arányosítást alkalmazni. Én úgy értelmezem, hogy igen és akkor 4 év múlva hiába lesz meg a 40 év jogosultsági időm, ha mellette csak 31 (29 és 4-nek a fele) év keresőtevékenységgel eltöltött szolgálati időm lesz.

Én nekem 2010 ig 34 év 87 napot számoltak el mint szolgálati időt ez elismer idő összesen 12497 nap. Ebből sajnos 1992 ben majd 1 évet voltam munkanélkülin. 2 gyermeket szültem 1983 és 1989 ben.Sajnos 2010 nyarán meg betegedtem 1 évig voltam táppénzen. utánna ismét munkanélküli 2 hónap. 2012 januártól ismét dolgozom tudom hogy még van időm a nők 40 évéhez csak azt szeretném megtudni hogy a táppénzes napokat beszámítják-e a 40 évbe?

Szeretnék segítséget kapni abban,hogy a rokkantnyugdijból végleges(most rokkantjáradék)lehet-e a nők 40-éves kedvezményes öregségi nyugdíját kérni.Születési évem 1953 08 13 , az egészségügyi szakiskolát 1971-1973-ban végeztem,. 1973.08.01 kezdtem dolgozni,2007-ben lettem rokkantnyugdijas. Ez után csökkentett óraszámban minimálbérér dolgozom,Kettö gyermekem született.A másik kérdésem ha mégis lehetséges lenne akkor ha ujból számolják és kevesebb lesz a nyugdij összege mint az előző mi a teendő? Választhatom-e akkor a számomra kedvezőbbet?
Tisztelettel

Kezdeményez adategyeztetési eljárást a Nyugdíjbiztosítónál, amely keretében megtudod, megvan-e a 40 éved. Ekkor meg tudják majd mondani azt is, hogy kb. mennyi lenne a nyugdíjad.

Mindkét ellátás rajtad múlik, hogy kéred-e azokat vagy nem kéred, tehát nem kötelező, így értelem szerűen választhatod a számodra kedvezőbbet.

Nagyon szépen köszönőm a választ.
Szeretnék még egy kérdésemre választ kapni ha lehet,a munkáltatom most megbizási szerződést akar velem kötni oktatói megbizásban ez munkaviszonynak számit-e és a végkielégitésben hátrányt okoz-e ?
Tisztelettel:Somogyiné

Sziasztok Olyan kérdéssel fordulok hozzátok hogy a 40 év munkaviszonyba a gyermekek nevelése hogyan számít bele Én 6 gyermeket neveltem
mind saját köszönöm a segítséget.

"(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

a) legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és

b) azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2b) A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

(2c) A (2a) bekezdés alapján az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a harminc évet.

(2d) A (2c) bekezdésben előírt jogosultsági idő - ha a jogosult a saját háztartásában öt gyermeket nevelt - egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken. Saját háztartásban nevelt gyermeknek azt a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket kell tekinteni, aki a jogosulttal életvitelszerűen együtt élt és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra került ki, vagy megfelelt a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 12. § (2) bekezdése szerinti feltételeknek."

A 6 gyermekre való tekintettel a 40 évből min. 30 év a tényleges munkavégzéssel töltött idő. A fennmaradó idő TGYÁS, GYES, GYED, GYET, ápolási díj (csak gyermekkel) lehet.
Minden időszakot igazolni kell.

Az lenne a kérdésem, hogy a nyugdíjintézet hány napot számol egy évben a nyugdíj jogosultsághoz? 1972 óta dolgozom kisebb megszakítással. Ha tudnám, hogy egy évre mennyit számolnak, akkor ki tudnám számolni, hogy mikor lesz meg a 40 évem. Válaszát előre is köszönöm.

egy év 365 nap, minden negyedik szökőév, akkor 366 napból áll, a nyufi is így számol

Kérem aki tud segítsen értelmezni a nyugdíjfolyósító által leírtakat
1972.november óta dolgozom kisebb nagyobb megszakításokkal.Kettő gyermeket neveltem.
Kértem hogy szedjék össze az éveimet,amit meg is tettek.
Elismert szolgálati idő:14036nap,azaz 38év166nap
ebből ipari egyéb idő:35.év.331.nap.
Kisiparos idő:2év200.nap
A nők kedv.öregségi teljes nyug.36év.290nap.
ebből kereső tev.járójogviszonyban szerzett idő.33év266nap.
figyelemben nem vehető idő:1év 241nap.
Az ellátás összegének megállapításakor figyelembe vehető szolgálati idő
1972.11.17-től 2013.12.hó 31.napjáig.38év51.nap.A kérdésem az mikor mehetek nyugdíjba ez alapján?Előre is köszönöm a választ.

Ha ez amit beírtál "A nők kedv.öregségi teljes nyug.36év.290nap." eléri a 40 évet akkor mehetsz nyugdíjba, :)

Kitudja megmondani ha fizetett a gyár utánnam tb a szakmunkásiskola idején mert szerződésben álltam,akkor az beszámít a jogosultsági időbe?A fizetés volt kb 2500ft az ösztöndíjam 1000 ft 1977-1979-ig.Ha valaki ilyen helyzetben volt vagy tudja a választ légyszi írjátok meg.Köszi!!!

Sajna nem számít bele, csak a nyári gyakorlat ,2 nyári szünetben lévő gyakorlati idő számít bele,kb 90-95 nap. Nekem is szerződésem volt, és így számolták el .

Tanárképző Főiskolát végeztem.Két év nappali tagozaton,harmadik év elején 09.12-én 1975.évben szültem.Szülési szabadságon nem voltam.1976.09.01.kezdtem tanítani.A szülés beszámít-e a nyugdíjba?

Segítséget szeretnék kérni.A 40 éve munkaviszonyba beszámít-e a sorkatonai családi segély? 1975-től 2 évig sorkatonai családi segélyen voltam a fiammal. Ez minek minősül ? Beszámítják-e? Kérem ha valaki tud segíteni nagyon megköszönöm.

Kedves Fórumozók,
Édesanyám ügyében szeretnék érdeklődni a fórumon.
Az idén számoltatta ki, hogy mennyi időt kellene még eltöltenie a 40 év utáni nyugdíjhoz. Maga a 40 éve már meg lenne, viszont a 32 ténylegesen ledolgozott időhöz még több év hiányzik. A probléma csak az, hogy az egészségi állapota elég rossz, több gerincsérve, és ízületi gyulladása van, már műtéte is volt. Ebben a pillanatban kizártnak tartjuk, hogy még éveket képes lenne dolgozni. (Ápolónőként az 50kg-os súlyával 100 kg-os embereket kell emelgetnie.) Táppénzre csak akkor írják ki amikor már megmozdulni sem tud, ami néhány havonta meg is történik, rokkant nyugdíjra pedig nem is számíthat.
Tehát a kérdésem, hogy a letöltött 40 évre és az egészségére hivatkozva van-e valamilyen mód arra, hogy megkapja a kedvezményes nyugdíjat, habár a 32 év ténylegesen ledolgozott éve még nincs meg? Van-e valamilyen méltányossági "kiskapu", amit ebben a helyzetben kérhetnénk? Vagy bármilyen ötletet szívesen fogadok, amivel megoldható lenne ez a helyzet.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdvözlettel

SZeretném ha valaki tudna válaszolni.1974.ben szültem munkahelyem nem volt igy elátásban nem részesültem.két és fél évig neveltem gyegmekemet.2014.07.ig 37.év 8.hó.munkaviszonnyom van.61.éves vagyok.mikor mehetek nyugdijba.w

A mendemondák arról szólnak, hogy a nők 40 éves ledolgozott munkaviszonya utáni nyugdíjkorhatár 42 re változik? Igaz ez? Vagy csak mendemonda? Mert ha igaz nagyon sok ember keserűen fog csalódni a Fidesz igérgetéseit illetően!

Nincs változás, és reméljük nem is lesz,, nem szabad mindent elhinni, szerintem egy kis kavarás van, ugye a 40 éven belül,32év ténylegesen ledolgozott időnek kell lenni .ajánlom a nyugdíjguru oldalt,néha szakértők is vannak az oldalon.

Nekem 2015 január végén lesz meg a 40 évem. Közalkalmazott vagyok. A NYUFI csak arra hozott határozatot,hogy most, júniusban nincs meg a 40 évem. Ezt én is tudom. Tájékoztatót kaptam az ügyintézőtől, hogy 2015 jan. végén lesz meg a 40 évem. A főnökömnek beadtam a felmentés iránti kérelmemet, de ő visszaadta, hogy nem fogadhatja el, mert a határozatba nem szerepel a 40 év betöltésének ideje.Ő pedig csak a határozat alapján indíthatja meg a felmentésemet. Most mit kell tennem? Hová forduljak?

Szeretném megkérdezni,hogy ha a Nyugdíjbiztosító 1975.07.10-2009.12.31.-ig 34 év 159 nap a szolgálati időm és a nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz figyelembe vehető idő: 33év 359 nap,amelyből a keresőtevékenységgel járó vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyom 28 év 178 nap szolgálati idő. 1960-ban születtem, 3 gyermekem van, nők 40 éves munka viszonyát figyelembe véve mikor mehetek el nyugdíjba tulajdonképpen, mert erre vonatkozóan nem írtak semmit a határozatba? Most megint be kell adnom a szolgálati elismerési kérelmet hogy ezt megtudjam, és mikor tehetem ezt meg?

Szolgálati idő elismerési kérelmet már nem kell beadnod (egyébként is megszűnt ez a lehetőség). Valójában ehhez a nyugdíjhoz két feltételnek kell teljesülnie: az egyeik, hogy meg legyen a 40 és szolgálati idő, a másik pedig, hogy ebből legalább 32 év keresőtevékenységnek kell meglenni. A Te esetedben a 40 év (amennyiben 2010.január 1-től folyamatos a munkaviszony) 2016. január 6-án fog meglenni (a 32 év keresőtevékenység úgyszintén).

Vezesd le papíron a megadott éveket, add hozzá az eddíg eltelt időt,és meglátod még mennyi hiányzik, a középső évszámnak kell 40 évnek lenni,(33 év 359nap),csak ügyfélkapun keresztül lehet egyeztetést kérni, esetleg személyesen a kirendeltségeken.

A 40 éves női nyugdíj lehetőségével egyenlőre nem szeretnék élni. Megtehetem-e ,hogy az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt bármikor elmehetek nyugdíjba a 40 éves női nyugdíj adta feltételekkel?

Igen, a szerzett jogodat bármikor érvényesítheted.

Azt szeretném kérdezni, hogy amikor nem volt munkaviszony, mert szülés után 3 hónappal a szerződés lejárta miatt megszűnt, alanyi jogon folyósították a gyest, az beleszámít-e a jogosultsági időbe?
A másik kérdés, hogy nyugdíjazás miatti munkaviszony megszüntetésekor kötelezhetnek-e felmondási idő ledolgozására, vagy egyik napról a másikra fel lehet mondani. Nem közalkalmazotti dolgozó vagyok.

Segitsetek, minden ötlet érdekel! Január 13-án ügyfélkapu keresztül adategyeztetést kértem, meg is kaptam február 11-én. Annyi probléma volt vele, hogy 1997-ben csupán 3 napot igazoltak, holott 22 éve ugyanazon munkahelyen dolgozom folyamatosan, tehát ez csak elirás, azaz adminisztrációs hiba. A bérkifizetéseknél természetesen teljes évi fizetés szerepel, tehát biztos az elirás. Ezt - az ügyintézővel előzetesen megbeszélve - megirtam levélben, és elküldtem a kért születési anyakönyvi kivonatot is, ezt február 14-én át is vették. Azóta várok, várok. Ugy 3 hete már türelmem fogytán lévén elkezdtem telefonálni, és minden alkalommal ujabb és ujabb igéretet kaptam. pl. holnap, csütörtökön, szerdán kész lesz a határozat stb. Aztán egyszercsak a számitógépes rendszer hibájáról kezdett szólni a történet, miszerint az rossz, nem tudják kijavitani a 3 napot 365-re, stb. Ez 3 hétig talán mégsem hihető, igy aztán tegnap megpenditettem az előadónak, hogy a 60 napos határidő 2 hete lejárt. A válasz megint a számitógépes rendszer volt, ezért délután bementem a Nyufigba érdeklődni. Nos, ott meg azt közölték, hogy kezdjem ujra az egészet, azaz adjam be ismét, ja és az is kiderült, hogy az uriember a határidőt meghosszabbitotta május 29-ig. Milyen jó, hogy felhivtam szives figyelmét a határidőre. Tudomásom szerint a határidő hosszabbitásról engem is értesiteni kellene, de ezt csak zárójelben jegyzem meg. Szóval itt tartok január 13. óta, hogy kezdjem el ujra. A másik fele pedig az, hogy a 40 évet augusztus elején betöltöm, azaz már a felmentési időmet tölteném napokon belül, amit persze nem tudok megtenni, mert nincs határozatom, azon meg ülnek, mert nem jó a rendszer. Szóval mielőtt azt hinné bárki, hogy ez egy vicc, hát nem, ez a valóság. Akinek van bármi ötlete, hogy mit csináljak azon kivül, hogy beveszek néhány nyugtatót, szivesen veszem. Biztos én vagyok a hibás, legalább tavaly nyáron el kellett volna kezdenem, de ez az eljárás mélységesen elszomorit, és ugyanakkor fel is háborit, mert ha valami nem működik, akkor ugyan miért nem lehet megmondani? Ja, és azt is mondták tegnap az ügyfélfogadáson, hogy kérjek a munkáltatómtól igazolást, hogy mióta dolgozom itt, és hogy jelenleg is itt dolgozom. Most erre mit mondjak???? Kérek persze, de eddig ez nem hangzott el, hogy talán ezért nem tudják kijavitani, és most sem gondolnám, hogy ez az oka a késlekedésnek. Várom az ötleteket!!!!

Én is ebben a cipőben járok. Már két hónapja elmúlt, hogy kértem a szolgálati-jogosultsági időről a megállapítást, de ez idáig válasz nem érkezett. Ilyenkor mi a teendő? Meddig várjak még?

Manyi részére (nem tudom hogy fog ez megjelenni). Én csak azt tudom megirni, én mit intéztem közben. Sokszor telefonáltam, ezt neked is tudom javasolni. Papir alapon azt mondták elég rövidek a határidők, mert nekem az ügyfélkapus adategyeztetésnél 60 nap volt, amit amikor két héttel tulléptek és szóvá tettem, pofátlanul meghosszabbitottak 30 nappal ugy, hogy erről egy szót sem szóltak, csak akkor amikor bementem tudtam meg, amitől én nagyon ideges lettem, és másnap felhivtam az osztályvezetőt, és utána lévő napon bementem a határozatért. Persze ezzel még nincs vége, mert most meg a munkahelyemen aranyozzák be az életemet, hogy miért nem számolták ki csak 2012. december 31-ig az időmet, miért nem akarok augusztus végéig dolgozni stb. Közben az is kiderült, hogy julius 3-tól már mehetnék, de 3 hónap felmentési időm is van, még most kellene felmondanom, de nincs bent az igazgató, mert szabin van, adjam be a jövő héten, stb. Szóval csak kitartás, nem olyan egyszerű - sajnos. Ugy látom mindenhol csak huzzák az időt, de hogy miért, azt egyszerűen nem értem.

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!