A szabadság számítása a közalkalmazotti törvény (Kjt.) szerint 45 év felett

Azt szeretném megkérdezni, hogy miért vagyok hátrányban, mint közszolgálati dolgozó a szabadság számításánál. (Legalábbis a munkahelyem szerint!)
Idén töltöm a 47. évemet, tehát tavaly 46 éves voltam. A munka törvénykönyve szerint abban az évben, amikor a 46. töltöm, 30 nap szabadság jár. Mint közszolgálati dolgozónak azonban a közszolgálati törvény szerint 20 munkanap, és amelyik kategóriában van, annyi nap. Én a 9. kategóriába tartozom. Ezek szerint 29 munkanap jár. Lehet ilyen hátrányos megkülönböztetés? Ezek szerint a közszolgálati törvény felülírja a munka törvénykönyvét?
Tud valaki segíteni ebben?
Előre is köszönöm!

Én is "csak" egy iskolatitkár vagyok, de tudom, hogy mennyit - mennyiért! - dolgoznak a dajkák, a karbantartók, stb. A Zizi hozzászólásával nagyon is egyet tudok érteni minden szempontból, de megemlíteném azt az 50 éves villanyszerelő szakmunkást is, aki 76.000,-Ft-ért!!!!! 2 munkaterületen karbantart,villanyt szerel, utcát seper, kertészkedik, stb. Télen akadálymentesí, nyáron szabadság alatt is bejár, hogy a virágok és a pázsit szép legyen, locsolni kell! Miről is beszélünk tulajdonképpen? És csak akkor látszik, hogy mennyire fontosak ők, amikor éppen valami miatt nincsenek bent! Egyébként sajnos - tisztelet a kevés kivételnek - semmibe veszik a munkájukat. Úgy tapasztalom, hogy az iskolában csak a pedagógus ember, a kórházban csak az orvos az ember, az óvodában pedig csak az óvónők az emberek. Szégyenletes, hogy mennyire le tudják nézni mások munkáját, pedig az intelligencia, az emberség nem bizonyítványhoz kötött. Sokszor az egyszerűbb emberek azért a nagyon minimális fizetésükére sokkal lelkiismeretesebben megdolgoznak, mint mások a relatíve nagy fizetését!

Nem szeretem én sem az általánosítást! Bár nekem nagyon jó helyem van, az óvó nénim nem néz le, sőt! Rengeteg dekorációt készítek a csoportomba. Legyen az bármilyen évszak, ünnep és egyéb alkalom. A szülőkkel is jó a kapcsolatom. sajnálom, hogy sem a bérünk, sem a szabadságunk nem magasabb egy kicsit. hiszen mi is a gyerekekkel vagyunk és bizony elfáradunk az év végére. idén pihenni sem lesz időnk, mert ügyeletesek leszünk, ami azt jelenti, hogy 3 hétre állunk le, abból 2 hét a nagytakarítás.
A dadus mosogat, mos, vasal, takarít (a nap több szakában) gyerekekkel foglalkozik, dekorál, varr, mosogat, kerti munkát végez, ha kell szerel, bútorokat rendezget, tologat és még sorolhatnám!
És ne mond azt, hogy Te "csak egy dadus" vagy! Mi lenne, ha a dadusok nem lennének??? Zokognának páran :)

Hozzászólás helyett kérdeznék... ha valaki 2014. május 2-án beteg volt (elvileg a betegszabadságát töltötte) és egyébként az aznapi munkanap helyett május 10-én lett volna munkanap, de nem kellett dolgoznia mivel a munkahelye zárva volt (iskola), kell-e neki 2-ára szabadságot "kiírnia" a munkáltatójának, azaz az iskolának?

6 hónapra kiadott szabadságot hogy kell kiszámolni ? áthelyezéssel átmennék egy másik óvódába 8 év után most 32 nap a szabim 1/2 évre részarányosan mennyi lenne?

Kérem, aki tud segíteni, legyen kedves megnézni az alábbi fórumot, hogy pontosan meg tudjam mondani, hány nap felgyülemlett szabadságot kell kiadni a munkavállalónknak-nem szertenék ebből később gondot, ezért szeretnék biztosra menni, kedves hozzáértő kollegák segítségét igénybe venni.
Köszönöm:
Gyesről visszatértő pedagógus szabadság

45. életévtől a Munka Törvénykönyve szerint 20 nap alapszabadság és 10 nap pótszabadság illeti meg a munkavállalót, míg a KJT szerint 20 nap + minden 3. munkában töltött év után + 1 nap pótszabadság. Így 49 éves koromban lesz annyi szabadságom, mint másnak az életkora alapján 45 éves korában. Vajon ápolóként én kevesebbet dolgozom, két műszakban? Szerintem jogorvoslatot kell keresni.

Atalanta!
Én pedagógus vagyok, szabadság számításában nincs gyakorlatom, de a 152 nap nagyon sok, persze lehet annyi, mert kapásból 136 napot én is összeszedtem, de még mindig van 16 függőben. Vannak itt munkaügyesek, ők jobban tudnának segíteni neked.
Ha nem tudod mind kiírni, a következő évre is átvihetsz néhány napot, ha előtte decemberben elkezdte már a szabit.

Kedves tiger!

Hasonlóra lyukadtam ki én is, de gondoltam nem lehet belőle baj, ha nálam jóval tapasztaltabbakat megkérdezek.
Tudom, hogy sok a nyolc hónap, de ugye pedagógusról lévén szó, eleve a 46 nappal kellett számolnom, és miután 2005-ben szült először, és 2007-ben másodszor, és sajnos a második baba betegsége miatt csak most tud visszajönni, a 2005-2008 között járó időre 152 nap szabadság jött ki.
Csak remélni tudom, hogy jól számoltam, ez az első ilyen amit csinálok, nem vagyok még ebben annyira régóta.
Ha nem vagyok túl indiszkrét küldhetek neked adatokat, hogy számoltam ki az időt levélben?
Egyébként nagyon köszönöm a választ!

Logika alapján is kitalálhatod. A többi pedagógusnak, és a többi dolgozónak, neked is, egész évre jár a szabadság, nem csak a szabadság nélküli időre. Ő miért lenne kivétel? Ráadásul hátrányosan. 8 hónap szabadság nem sok egy kicsit? Jól számoltad ki? A 2014 évre járónál mivel tanítás alatt adjátok ki, 15 napot igénybe lehet venni a 25 nap pótszabadságból. A téli és őszi szünetet is tejes mértékben kiírhatod szabadságnak.

A szabadság az MT-ben van, a pótszabadság meg a 136/2014 korm. rend.-ben.

MT."115. § (1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
(2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában
a) a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés,
b) a szabadság,
c) a szülési szabadság,
d) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának,
..."
"30. § (1) Nevelési-oktatási intézményben az Nkt. 3. mellékletében felsorolt pedagógus, óvoda- és iskolapszichológus, valamint a pedagógiai asszisztens, szabadidő-szervező, gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelő, gyógypedagógiai asszisztens, pszichopedagógus munkakörben foglalkoztatottak jogosultak az nevelő és oktató munkát végzőket megillető pótszabadságra.

(2) A pedagógust a tárgyévi pótszabadsága idejéből kötelező munkavégzésre - legfeljebb tizenöt munkanapra - a következő esetekben lehet igénybe venni:

a) továbbképzés, foglalkoztatást elősegítő képzés,

b) a nevelési-oktatási intézmény működési körébe tartozó nevelés, oktatás,

c) ha a pedagógus szabadságát részben vagy egészben a szorgalmi időben, óvodapedagógus esetében - a június 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszak kivételével - a nevelési évben adják ki.

(3) A pedagógus számára az iskolában az őszi, a téli és a tavaszi szünet munkanapjai tanítás nélküli munkanapok, amelyek idejére a köznevelési intézményben ellátandó feladat is elrendelhető.

(4) A pedagógus szabadságát - a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság kivételével - elsősorban a nyári szünetben, óvodákban a július 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszakban kell kiadni, annak figyelembevételével, hogy a gyermekek óvodai nevelését a teljes óvodai nevelési évben biztosítani kell. Ha a szabadság a nyári szünetben nem adható ki, akkor azt az őszi, a téli vagy a tavaszi szünetben, a szünet munkanapjait meghaladó szabadságnapokat pedig a szorgalmi időben, illetve a nevelési év többi részében kell kiadni."

Kedves Fórumozók!
Az lenne a kérdésem, hogy tanárnőnk 2014.januárjában jön vissza fizetés nélküli szabadságról, és mivel két gyermekkel folyamatosan otthon volt, illetve az egyik betegsége miatt már a 2011.08.01-i változás előtt is, ezért felgyülemlett napjai miatt 2014.aug.25-től ténylegesen munkát végezni, addig a szabadságát tölti.
Kérdésem, hogy 2014-re hogyan jár neki szabadság? Időarányosítsam a 21+25+6nap(beteg gyermek) január 17-től dec. 31-ig? vagy csak aug.25-től dec. 31-ig, hiszen előtte a korábbi szabadságait tölti?
Előre is köszönöm a segítségeket!!!

Ha a dadus a nevelést közvetlenül segítő alkalmazott.Rendelkezik pedagógiai és pszichológiai ismeretekkel,akkor vajon miért nem illeti meg a béremelés?Nagyon sajnálom az olyan embert,aki a mások munkáját kritizálja.Szerintem az óvónők többségéről sincs jobb vélemény.Mindenki szálljon magába,mielőtt másokat kritizál

Kezdő pedasszisztens vagyok és kezdő közalkalmazott,óvodában.
Idén töltöttem a 48-at,van egy kiskorú gyermekem.
Fizetésem 114brtto. Mennyi az éves szabim? Tényleg jár a pótszabi?

Kedves Dajkák,és Óvónők! Én a sok hozzászólás olvasásán nagyon szégyellem magamat helyettetek is ,mert én azt gondolom,hogy nem szabadna egymást bántani"saját fészketekbe piszkítani". Én úgy gondolom,és remélem más is gondolja,hogy nagyon fontos az óvónő de ugyanúgy a dajka munkája is. És csak együtt tudunk jó eredményeket elérni.Persze,hogy jó legyen elsősorban a gyerekeknek,és a szülőknek is.És nem úgy,hogy egymást szapuljuk!!!!!!!

zizi! Teljesen egyet értek veled, én is dajka vagyok, és nagyon nem tetszik ez a hatalmas megkülönböztetés. Én ugyan nem végeztem főiskolát, de középfokú végzettségem + dajka képzőm van. Ennek ellenére cseléd számba sem vesznek, holott a Tisztelt Óvónő sehol nem lenne, ha a dajka nem dolgozna a keze alá. Az a szörnyű az egészben, hogy neked kell kiszolgálnod a pedagógust, gyereket, és emellett a napi munkát végezd el. Meg sem állsz egész nap, mert mindig kell valamit csinálni, és alvás időben a dajka nem ér rá beszélgetni, mert akkor kell kitakarítania a mosdókat, hogy mire a gyerek felébred megszáradjon. Úh. kikérem magamnak a legtöbb dajka nevében a megalázó hozzászólást. Nem kívánok mást, csak egy hétre jöjjön el, aki nem látja át a dajka feladatát, - és próbálja ki. Estére biztosan nem lesz kedve cinikus megjegyzéseket tenni. Az óvónőnek, mert főiskolát végzett 45-47 nap szabadság jár. Ezzel nincs is baj, szegény nagyon kifárad a tanév alatt. Persze a dajka nem. Véleményem szerint sokkal többet dolgozunk, mint az óvónő. A dajkának kötelező kivennie a kevés szabadsága harmad részét, mert ugye szorgalmi időben nem lehet, de takarítsd ki az ovit, mire jönnek a gyerekek. Az óvónéni is megjelenik teljesen kipihenve, a dajka pedig még mindig a nyelvét lógatja, mert egy -két hét alatt, mig takarított újra kifáradt. És mindenhez vágjon jó pofát.
Én nem szeretnék, csak egy pár nap plusz szabadságot, hogy tényleg kipihenhessem magam. A mi munkánk nem olyan értékű, mint bárki másé? Nekünk nem jár csak a megkülönböztetés? /és a szülők is ezt teszik/
Úgy szeretnék végre megbecsült dolgozó lenni!!!
Most bele lehet kötni a megfogalmazásba, helyesírásba. Én csak egy dadus vagyok.

Babusnak! Szerinted csak diplomás embernek lehet szapulni azt akinek nincs diplomája? Azért mert valaki óvónő tisztelni kéne a dajka munkáját. Lehet,hogy a helyesírásom nem felelt meg, de mikor olvasom, hogy a dajkákat állandóan szapulják akkor egy kissé ideges vagyok, mert, ha nem lenne dajka akkor az óvónéninek sem lenne annyi pihenője./nálunk az óvodában hála istennek ez nem így működik/ De nagyon sok helyen lenézik a dajkát és ezt nem hiszem,hogy te is szó nélkül elnéznéd./ha te is dajka vagy egyáltalán/

Állandóan felháborodom, mikor diplomás embert szapul valaki, akinek a helyesírása is olyan gyenge,(ráadásul ide beír) hogy az óvodás szintet sem üti meg.(" 1/3 3-at", "óvonőt" még nem tudtam értelmezni. :( )
Annyi tehetséges,lelkes ember él munka nélküliként, aki szívesen végezné a dajkai feladatokat.Minek kell megtűrni egy munkahelyen ilyen nyögős dolgozót?
Ha nem tetszik a helyzet, nem muszáj ott maradni!50 másik örömmel végezné.
A mi településünkön nagyon jó az összhang az óvodai dolgozók között! Lehet mondani:Kéz-kezet mos! És ez a gyerekek hasznára válik, és EZ a lényeg!

És ön mit szólna hozzá ha közölnék,hogy altatni ,uzsonnáztatni nincs szükség diplomás óvónőre hanem vesznek fel takarítónőt, a képzett dajka meg elücsörög a gyerekek közt fele annyi pénzért.Régen, amit emleget,az óvónők óvónők volta nem bárónők,akik cselédeket tartottak.

Kedves (?) ÓVÓNÉNI! Míg maga a kolléganőivel trécsel kinn az udvaron,miközben a gyerekek ütik-verik egymást,esetleg belehajtja őket a homokozóba hogy addig kitudja pihenni a reggeli kávézást és a szűk 2 óra foglalkozást,addig a dajka ágyaz ,terít,elpakol Maga után.Altatás alatt feltakarítja a mosdót,öltözőt,folyosót,elmossa az óvónéni kávésbögréjét stb. Ha ott ahol ön dolgozik nem így van akkor elnézést kérek,de ha nem akkor kicsit nézegessék a tisztelt óvódapedagógusok is a saját tükrüket!Egyébként is sértő minden dolgozót egy kalap alá venni,de ezt a diplomával biztos nem tanították. Lehet a dajkával meg cserélni is egy kicsit,hogy tudjon véleményt mondani a munkájukról!

szivemből szólt

Kedves ME! A dajka 13-l5 óra között még általában mosogat, utánna uzsonnát készit,kiengedi az óvonőt/pisilni,kávézni,beszélgetni/, 1/3 3-kor pedig ébreszti a gyerekeket, igy beszélgetni nem sok idő marad./ki kéne próbálni egyszer legalább 1 hétig, hogy mennyi pihenője van egy dajkának/nálunk délelött és délután is 2 csoportot visz 1 dajka./kb.50 gyerek/

Kedves Dajka! Mit csinál Ön délután 13-15 óra között, amíg a gyerekek alszanak??? Beszélget a többi dajkával, az öltözőben. No, nem a gyerekekében, hanem a dajkaiban! Mert ott ugye nem zavar a gyermek és az óvónő, ha a gyermek álmosan botladozik ki a mosdóba. Mire segítséget kaphatna, bepisil, bekakil. Ön ekkor nyilván szidja, mert nem tud szólni. Hmmm ez csak egy eset. Mindenkinek megvan a maga dolga, végezze el. Az óvóképzőt is el lehet végezni.

A kérdésedre ill. helyzetedre a következő az eklatáns válasz:
A közalkamoziit alapnyilvántartásban felsorolják a belépés előtti minden "legális" adózott munkaviszonyt ill. amely munkaviszonyokat igazolni tudsz.
Ezen éveket elosztva hárommal adja a kategória szerinti beosztást.
22 év folytonos "legális" munkaviszonyra a kategória 7. osztályába kerül és van egy plusz éve, ami majd az szokásos 3 évenkénti ugrásba számít bele.
Sajnos van még egy új trükk, hogy az 1998 előtti munkaviszonyt másképpen számolják be, valamint nem számolják bele a GYED, GYES idejét, stb., hiába számít munkaviszonynak a nyugdíjhoz.
Ez alapján számolja át a besorolását.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv tj

Igen, én is úgy gondolom, hogy örüljünk annak, hogy van munkánk és bejárhatunk dolgozni. Én is óvodapedagógus vagyok és az a tapasztalatom, hogy a daduskáinknak mindig van ürügye arra, hogy ne legyenek bent a csoportban. Pedig Ők a nevelést közvetlenül segítő alkalmazottak. Ami azt jelenti, hogy minegyikőjüknek dajkai képzettséggel kell rendelkeznie, tehát alapszinten vannak pedagógiai és pszichológiai ismereteik, mert a dajkaképző során oktattak nekik. A másik, az az óvónő, aki lelkiismeretesen végzi a munkáját, bizony kitölti a napi 8 óra munkaidőt. Mire 30 gyermek általános fejlesztése mellett készül a másnapi IPR-s gyermekek egyéni felzárkóztatására, majd készül a tehetséges gyermekek egyéni előrehaladását biztosító tevékenységek átgondolásával, előkészítésével, majd a heti 2x1 óra Ovi-Foci edzéstervet megírja, írásban elemzi az aznapi tevékenységek eredményességét, vezeti a múlasztási naplót és még mesét, verset keres, eszközt készít, helyszíni foglalkozások megszervezése miatt telefonálgat, hirtelen fogadóórát tart az éppen beeső, stressztől robbanásig feszült szülőnek akkor, kérdem én nem dolgozta ki a 8 óráját. Mert én naponta kb.10 órát töltök az óvodai munkával. Beleértve a hétvégi készüléseket is. A fizetésem pedig 115 000 Ft diplomával, több tanfolyami oklevéllel, állandó önképzéssel 26 évi munkaviszonnyal a hátam mögött. Viszont nem sírok és nyávogok, hanem örülök, hogy dolgozhatom és ráadásul azt amihez értek és szeretem. Mert a fent említett feltételekkel már csak a komoly hivatástudattal rendelkező pedagógusok dolgoznak és nem a "lusták".

Ez már igen , hogy még itt is azt olvassa az ember, amit a munkahelyen mondanak el sokszor, hogy örüljünk, hogy még munka helyünk van.
Tudja egyáltalán, hogy milyen " JÓ " ezt állandóan hallani.

Imádom, mikor a "Csík húzza a Repülőt","A Nyuszi viszi a Puskát", a dajka meg kioktatja az óvónőt!
Remélem, az Ön által várt ellenőrzéskor éppen a dajkák ülnek majd kupacban!!
Én régebben voltam dajka óvodában, de akkor még nagyobb volt az óvó nénik iránti tisztelet a beosztottak által!Szívesen megcsináltuk, amit kértek,akkor még tudtuk, kinek hol a helye.
Aki ezt nem tudja elfogadni, inkább változtasson munkahelyet, minthogy rontsa a munkahelyi légkört!
Mindig arra gondoljon: Mit kezdene az életével, ha egyszer a vezetője azzal állna Ön elé, hogy másnaptól nem kell többé bemenni a gyermekcsoportba felügyelni, de még az óvoda kapuján sem, mert találtak olyan embert, aki Ön helyett szeretettel végzi el ezt az Ön által nehezményezett munkát!?

Én is közalkalmazott vagyok. Igaz, a közalk.-nál számított szabi kevesebb így 40 év fölött, mint a munkatörvénykönyve alá tartozóknak, viszont (főleg a több évtizedig szolgáló) közalk.-nak más téren sokkal kedvezőbbek a feltételei: Pl .sokkal több a felmentési idő: max:8 hónap; a jubileumi jutalom összege, és a végkielégítés mértéke is. Azért nem szeretnék már gyárban dolgozni, ott szusszanásnyi idő sincs.Szerencsés vagyok, itt legalább néha van megállás,kis pihi.
Igaz, ezt a főnökök szokták mondani: "Örüljünk, hogy van munkahelyünk!"......Egyenlőre!!!....

Kedves Óvodapedagógus!

Az Óvonők munkaideje is 8 óra. Ebből hat és fél a csoportban letöltendő. A fennmaradó másfél órában kellene a papír és számítógépes munkákat ,fénymásolást elvégezniük.Az már csak hab a tortán,hogy 11-13 óráig tartandó értekezést tartanak. A dajka ilyen esetben 3 ember munkáját végzi ,gondolom nem kell felsorolnom a teendőket!Lehetne sok mindenről írni.Egyet kiemelnék az óvonő ne meneküljön,ha nem bír a gyermekekkel,hanem ha pedagógus ,akkor neki kellene a nevelési módszereket alkalmazni. A dajkának nagyon összetett a feladata.Az ő dolga a jövés-menés nem az óvónőé.Kivétel persze a mosdószünetek ,ami sokszor 1/2 óránál továbbra is nyúlik. Ők nem óraadó (foglalkozások)pedagógusok ,hanem gyermekfelügyelők is!! Ennyi lenne a különbség!! Amit remélem egyszer majd központilag ellenőrizni fognak,természetesen váratlanul!

Teljesen megértem az aggodalmad!!
Én tavaly töltöttem be a 40. életévem, és lettem közalkalmazott. Eddig "normál"
dolgozó voltam 18 éves korom óta, és mint 40 éves, azt hiszem 27 nap járt volna, ja és a 2 gyermek után még 4 nap, de én csak kezdő közalkalmazottként az első kategória szerint 20+4 napot kaptam. Szóval úgy érzem az elmúlt 22 év munkaviszonyom nem volt munka, mert nem közalkalmazott voltam kezdettől fogva!! Vagyis a velem egykorú barátnőm szabija 1 héttel több, mert ő nem közalkalmazott! Hát ez jó így!!??

Részben van csak igazad!
Ma az alacsony fizetés mellett aligha lehet kifizetni a főiskolát, míg a többségnek ingyen volt. Vagy az állam, vagy az önkormányzat fizette.
Ma csak a főnökök kedvencének jár az ingyenes diploma vagy a második diploma

Irnál többet a perről ill a végeredményről?
Mi a besorolásod és hány éves munkaviszonyod van?

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!