A fórumon ismét a legfrissebb hozzászólások olvashatók legfelül.
A portál átalakításával kapcsolatos véleményeket itt várjuk.

 

közalkalmazotti jogviszony

Kedves Fórumozók!
Kérek mindenkit aki jobban ért a témához segitsen nekem!
Kérdésem a következő:mi számit hivatalosan elismert közalkalmazotti jogviszonynak?A személyi anyagomban található besorolás közalkalmazotti jogviszonyba,ahol napra pontosan meg van határozva az idő ez -e?Ha egyszer (1992 julius 01-én)elismerték a 92 előtti munkaviszonyaimat(napra pontosan)közalkalmazotti jogviszonynak,akkor ezen változtathatnak-e menet közben?akkor amikor munkaviszonyom folyamatosan ugyanott van azóta is?Nem akarják kifizetni a 30 éves jubileumi jutalmat,arra hivatkozva hogy nincs meg a jogviszonyom!Kicsit kiszolgáltatva érzem magaSegitő válaszotokat előre is köszönöm:)

Az áthelyezés miatt jár a jubileumi jutalom, mert úgy kell tekinteni, mintha azt is a jelenlegi munkahelyeden töltötted volna el. Közalkalmazotti jogviszonynak számít, és nem csak a besorolás szempontjából.

11 év közalkalmazotti jogviszony után nem jár a 40 éves jubileumi jutalom. Ha a 40 éves munkaviszony megvan, akkor elmehet nyugdíjba. Közalkalmazotti jubileumi jutalom 25, 30 illetve 40 év közalkalmazotti jogviszony után jár.

4 év AFIT-nál majd 25 év ÁFÉSZ irodai munka után áthelyezéssel 11 év közalkalmazotti jogviszony. Idén a nők 40 éves nyugdíjazásával elmehetek nyugdíjba. Jár-e az öt havi jubileumi jutalom?

SOS segítségre lenne szükségem. 35 év közalkalmazotti munka után 8 hónap felmentési idővel és végkielégítéssel elhagytam a közalkalmazotti pályát. Ezt követően párom vállalkozásában dolgoztam pár évet, majd újra a közszférában helyezkedtem el, most két éve dolgozok újra közalkalmazottként. Az idei évben el tudok menni 40 éves szolgálati idővel nyugdíjba. Jár-e nekem ismét a nyolc hónap felmentési idő?

Hasonló cipőben járok. A jelenlegi munkaadóm nem ismeri el 1970-79 közötti MÁV Északi járműjavítóban ledolgozott időt közszolgálatnak. Az üzem megszünt. Minden munkaadóm elismerte, de a mostani /István kórház/ nem. Hozzak a megszűnt munkaadómtól közálkalmazotti időigazolást. A munkakönyv nem elég. Akkor még nem is volt ilyen igazolás!

Nyugdíjas munkavállaló vagyok, felmentettek, jár -e nekem az adott munkavállalónál eltöltött idő szerinti felmentési idő.Egyébként a közalkalmazotti jogviszonyom folyamatos volt (30 év) a jelenlegi munkahelyemen öt éve dolgozom.

Enikő

Az lenne a kérdésem, ha tud valaki segíteni, hogy kormánytisztviselő lehet e Kft. (logisztika) ügyvezetője? A segítő válaszokat előre is köszönöm!

1984-ben dolgoztam a SZOT szállodában, majd a rózsadombi üdülőjében. Eddigi munkahelyeimen közalkalmazotti jogviszonynak soroltak be. Most lenne 25 éves jubileumi jutalom kifizetése, de a jelenlegi Önkormányzat munkaügyi csoport vezetője közölte, hogy ez nem számít közalkalmazotti jogviszonynak. Szeretnék erre valami hivatalos paragrafust, ami alátámasztja a kérdésemet. Köszönettel:

Posta jubileumi jutalomnál közalkalmazotti jogviszonynak számít?

szeretném tudni, hogy a posta beszámítható e jubileumi jutalom szempontjából közalkamazotti jogviszonynak

Én is szeretném tudni, mi számít közalkalmazotti jogviszonynak

Közel 10 évig dolgoztam dajkaként egy nyugdíjazás miatt megüresedett állásban, az ahhoz szükséges képesítéssel, de nem úgy mint közalkalmazott, hanem közmunkásként, évente hosszabították a szerződésemet. Kérdezném, hogy szabályos ez így???
Előre is köszönöm a segítséget!!

Válaszodat köszönöm és átnézem a Kjt 30-at

Kedves érdeklődő Meny!
Az áthelyezéssel történő munkahelyváltás csak a végkielégítés miatt volna fontos. Ha a munkaviszony nem nyugdíjazás, hanem elbocsátás miatt történne, igenis az "átvétel" miatt az új munkahelyet terhelné,azonban nyugdíjazás esetén nem jár végkielégítés.
A közalkalmazottaknak 20 év mviszony felett eltöltött időre 8 hónap a felmentési idő ,nem 4, ami alól( legalább )felére mentesíthetik a munkavégzés alól.A felmentésekkel újabban baj van, mert a törvény azt írja "fementhető",de a munkáltatók újabban megtagadják ezt.
A jubileumi jutalomnál a közalkalmazotti évek összeadódnak, bármennyi heyen is dolgozott az illető.(Az egy munkahelyen eltöltött időnek csak a végkielégítésnél lenne szerepe.)Úgy tudom, a 40 éves jub.jutalom is csak akkor fizethető ki nyugdíjazás estén, ha az ideig ténylegesen meg van a 40 év össz. közalk.idő.(Régebben ha már 35 felett volt ez az idő,akkor is jogosult volt a 40 éves kifizetésére.)

A következőkben kérném sürgős segítségeteket, ha lehet, törvényi hivatkozással!

Anyósom 44 éve dolgozik, idén októberben lesz 59 éves. 40 éve közalkalmazott. 5 év közalkalmazotti jogviszony után áthelyezéssel (nem szakadt meg a munkaviszony, a Munkakönyvben is áthelyezés szerepel) került egy másik helyre. Okt-ben menne nyugdíjba és eddig úgy volt, hogy 4 hónap felmentési időt kap + a 40 év jubileumi jutalmát, ami a falu költségvetésében szerepel, a közgyűlés megszavazta azt. A jegyző viszont azt mondta, mivel a 40 évet nem egy helyen húzta le, nem jár a jub. jutalom és nem kap sem sétáló- sem felmentési időt, okt-ig dolgoznia kell. Ez valóban így van? Segítségetek légyszi minél előbb!!!

Kedves Hajdi Norbert!
Nézzétek meg a Kjt 30.§-át és ennek fényében tudtok lépni.

Tisztelt Cím!
Az első kérdésem az lenne, hogy ÁMK vagyunk (iskola, óvoda, faluház), de ezt a képviselő-testület megszünteti. Ezt egyik napról a másikra tudtuk meg. Milyen lépéseket (jogi, emberi stb.) kell ez előtt a lépésük előtt tenniük, hogy mindezt megtehessék (szülői tanács tajákoztatása, vezetőkkel egyeztetés stb.)? Jogilag helyesen jártak -e el, ha szerdán közlik ezt a döntést a vezetőkkel és egy napra rá a képviselő-testületi ülésen határoznak róla?
Miután megszünik az ÁMK /az igazgatója egyben az iskola igazgatója is/ megtehetik-e, hogy bérét csökkentsék, ha ezután csak az iskola igazgatója lesz?
És végül még egy utolsó kérdés: ha valaki határozatlan idős kinevezéssel tanár és mellette határozott ideig vezetőként van kinevezve (még 2 évig), akkor a vezetői kinevezésével együtt a tanári kinevezése is megszűnik?
Köszönettel:
Hajdi Norbert
Gazdasági vezető

Kedves Fórumozók!

Szeretném a tanácsotokat kérni a következő esetben:
nyugdíjas munkavállalót felmentenek( munkáltató gazdálkodásával összefüggő ok). Jár-e neki az adott munkáltatónál eltöltött idő szerinti felmentési idő?
Köszönettel
edus

Szeretnék érdeklődni, hogy megszűnik áprilisban a közalkalmazotti jogviszonyom, mivel az intézményt jogutód nélkül megszüntetik. Kapok-e felmentést vagy végkielégítést? Közalkalmazotti jogviszonyom ideje: 2 év

Ebben a fontos kérdésben előre meg kell állapodni. Igaz, hogy áthelyezéssel megy a kolléga az új iskolába, de a jogviszonya megszűnik a régi helyen, tehát ott le lehet rendezni a szabadság megváltását. A fizetés nélküli szabadság megszűnik a jogviszony megszűnésével a régi iskolában, az új jogviszonyban ismét kell kérni. A szabadságmegváltásnál a megszűnés időpontjáig járó napokat kell figyelembe venni, pótszabadságokat is. Persze átvállalhatja az új iskola is. Te ragaszkodhatsz ahhoz, hogy csak akkor engeded át a kolléganőt, ha a felgyülemlett szabadságát is átvállalják, de ennek nyoma legyen a későbbi viták elkerülése, követelőzések miatt. Jogszabály nem ír elő erre vonatkozóan semmit, ezért kell megegyezni.
kjt 26.§ (1)

Most látom, hogy a válasszal kissé elkéstem.

Én is hasonló cipőben járok..........
Közalkalmazottként dolgozom. Idén lenne esedékes a 30 éves közalkalmazotti jubileum kifizetése.
Kérdésem, hogy a Soproni Postaigazgatóságnál töltött éveim beszámítanak-e a közalkalmazotti jogviszonyba?1987-1991ig dolgoztam ott, akkor még állami cg volt.

Azt már olvastam, hogy a közalkalmazotti idő összeadódik, de azt szeretném megtudni, hogy 2 évig dolgoztam mellékállásban (napi 3 órában)közalkalmazotti munkahelyen, azt hogyan kell számolni jubileumi jutalomnál, ill. felmentésnél. Akkor 8 órában nem közalkalmazotti munkahelyen dolgoztam.

A szabadságát csak akkor tudja kivenni, amikor kéri a fizetés nélküli szabadsága megszűntetését. Ha ez azzal a nappal történik, vagy később, mint ahogy áthelyezésre kerül, akkor az átvevő munkáltató adja ki a ki nem vett szabadságát, mivel az áthelyezést úgy kell tekinteni, mintha a mostani jogviszonya eleve ott kezdődött volna.
+ ha áthelyezéssel megy el, akkor nincs szabadságmegváltás (vagyis az 0), de a Közalkalmazotti Igazolás mellé le kell írni a ki nem vett szabadságnapjait is.

Tisztelt Fórumozók!
Nagyon fontos témában kérném a segítségüket. Általános iskolában van egy hölgy, aki gyesen van. Áthelyezéssel kikérte egy másik iskola. Mind a 3 fél beleegyezett. Kérdéseim:
1. Kinek kell kiadnia a szabadságát? Az új, avagy a régi munkaadónak?
2. Ha nekem (régi munkaadó), akkor szabadságmegváltás napjait vagy pedig a többletszabadság napjait kell megadnom? Illetve, ha átvállalják a napokat az elszámolópapírján, hogyan tüntessem fel mindezt, mert valamelyikhez be kell írnom számot, még hogyha az 0 is.

Köszönettel:
Hajdi Norbert

Mi számít bele a közalkalmazotti jogviszonyba a besorolás szempontjából?
1973-ban szereztem tanári diplomát, és 2008. nov. 30-ig, nyugdíjba vonulásomig tanárként dolgoztam általános és középiskolákban. Közben volt 41 hónap megszakítás: 5 hónap munkanélküli segély és 36 hónap egyéni vállalkozás.
Amikor újra közalkalmazotti jogviszonyt létesítettem, ezt a 41 hónapot nem vették figyelembe, így F11-es besorolással mentem nyugdíjba. Helyesen számoltak? Ha nem, van erre jogorvoslat?
Még egy kérdés: a főiskolai tanulmányok beleszámítanak-e közalkalmazotti jogviszonyba a besorolásnál?
Válaszát előre is köszönöm.

A hozzászólásokból számomra nem derült ki, hogyan állapítják meg a közalkalmazotti jogviszony idejét.

Igen, jár. A közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszonyban töltött évek összeadódnak. Nem baj, ha más területen is dolgoztunk közben.

Én arra szeretnék választ kapni, hogy a 25 éves jubileumi jutalom kiszámításakor szükséges-e, hogy 25 év folyamatos közalkalmazotti munkaviszonyom legyen, vagy összesen legyen meg a 25 közalkalmazotti évem!? (Nem baj, ha közben néhány évig más területen dolgoztam. ?)Amúgy főiskola után 27 évet dolgoztam már, ebből 25 közalkalmazotti, a többi más. Jár a jutalom?

Beküldte: zolcsii Időpont: 2010, augusztus 9 - 14:16.
Témakör:Közalkalmazottak
sűrgős lenne a válasz!!!

Munkáltatóm július elején közölte velem, hogy 3 hónap rendes felmondással megválik tőlem. Kijelentette, hogy a közalkalmazotti jogviszonyomnál csak az utolsó munkahelyemen töltött 5 évet ismeri el, amit az előző munkahelyemen közalkalmazottként töltöttem el - 22 év 5 hónapot, azt nem, mivel annak a felmentési idejét már 2001.-ben letöltöttem, és azt már még egyszer nem vehetem igénybe.

A jelenlegi jogszabály magyarázata alapján szerintem 8 havi felmentés illetne meg.

(Megítélésem szerint a munkáltatómnak a felmentési idő megállapításakor ellentétben a Munka tv. szabályaival, nemcsak a felmentő jognyilatkozatot megtevő munkáltatónál jogviszonyban töltött időt kell beszámítania, hanem figyelembe kell vennie a Kjt. 87/A.§-a alapján a korábbi munkáltatómnál eltöltött közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősülő időtartamokat is, s ezeket kell összeadnia)

33. § (1) Felmentés esetén a felmentési idő legalább hatvan nap, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg. Ettől eltérően, ha a felmentés - az egészségügyi alkalmatlanság esetét kivéve - a 30. § (1) bekezdésének c) pontján alapul, a felmentési idő harminc nap.

(2) Ha hosszabb felmentési időben a felek nem állapodnak meg és a kollektív szerződés sem ír elő ilyet, a hatvannapos felmentési idő a közalkalmazotti jogviszonyban töltött

a) öt év után egy hónappal;

b) tíz év után két hónappal;

c) tizenöt év után három hónappal;

d) húsz év után négy hónappal;

e) huszonöt év után öt hónappal;

f) harminc év után hat hónappal

meghosszabbodik

87/A. § (1) E törvény alkalmazásakor közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni

a) az e törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt,

b) a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban töltött időt,

c) a szolgálati jogviszony időtartamát, továbbá

d) a bíróságnál és ügyészségnél szolgálati viszonyban, munkaviszonyban, valamint

e) a hivatásos nevelő szülői jogviszonyban,

f) az e törvény, illetőleg a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban,

g) az állami vezetői szolgálati jogviszonyban

töltött időt.

Most akkor 3 vagy 8 hónap illetne meg???

kössssz a gyors válasz

Oldalak

Szólj hozzá!

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML formázás: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <iframe>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A web és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!