KÖZALKALMAZOTTI BÉRKOMPENZÁCIÓ SOS!

Üdv mindenkinek!Kérem aki tud segitsen!a garantált illetményem :100100ft erre kaptam a gar.bérmin.kieg .+munkahelyi pótlék +délutáni +éjszakai pótlék !összesen:bruttó:165583ft . 2011-ben kaptam a családi adókedvezményt,idén a férjem kérte!Az összes munkatársam kap bérkompenzációt is,az én fizetésem a legkevesebb közülünk!Miért én nem kapom a bérkompenzációt?A törvény szerint járna szerintem!Az illetékesek még nem válaszoltak!Közalkalmazott vagyok!Aki tud kérem segitsen!Szép napot!!!!!!!!!!

Tisztelt Mindenki! :)
Az alábbi ügyben szeretnék állásfoglalást kérni egy hozzáértőtől:
2015.januárjában kitöltöttem a kompenzációval kapcsolatos nyilatkozatot, és azt folyósították is a részemre. Viszont 2015.04.01-től áthelyezéssel másik intézményhez kerültem, ahol a munkaügyes nem nyilatkoztatott le újra, és ezért április hónapra nem kaptam meg. A MÁK állítja, hogy áprilisra nem adhatja meg, mert a nyilatkozat májusban ért oda, visszamenőlegesen csak 2015.03.15-ig lehet igényelni. ?????? Most egy adminisztrációs hibára is vonatkozik a törvény? Hajtsam be a munkaügyesen?
Köszönöm a segítséget!

Tisztelt Tagok!
Abban kérném a segítségüket, hogy segítsenek megérteni, hogyan is számolják a kompenzációt.
Én 2004.02.16-a óta dolgozom közalkalmazottként "E" kategóriába sorolva a felsőfokú szakképzettségem miatt. Kapok is kompenzációt, mivel már elég régen itt dolgozom.
A kérdés az, hogy a kompenzációnak köszönhetően az egyik munkatársamnak több a nettó jövedelme mint az enyém. Nem az összeg a lényeg, hanem az hogy ez hogyan lehetséges??? Ő 2009.10.01-én kezdett dolgozni ugyanitt, 4 órában, "D" kategóriába sorolva érettségivel. 2013.01.01-én átsorolták teljes munkaidőbe. Eltartott nincs egyikőnknek sem.
Szóval kérem Önöket segítsenek megérteni, hogy hogyan lehetséges, hogy kevesebb munkaviszonnyal kisebb végzettséggel mégis többet keres a kompenzáció miatt?
Előre is köszönök minden építő jellegű hozzászólást!

Tisztelt Segítő!
Érdeklődnék, hogy jár-e nekem bérkompenzálás,2009 óta dolgozom egyházi iskolában,tanítókén, nincs férjem, se gyerekem.Az életpálya modell miatt a bérem a törvény szerint változott eddig, így most januártól nem, de a P I besorolás szerint kapom a bérem.
Az előző években mindig kaptam.
Előre is köszönöm válaszát!

A feleségem az egyik katolikus iskolában hitoktató. A fenntartó egyházmegye szerint senkinek sem jár bérkompenzáció. 2010 előtt lett alkalmazott,évekig éves,majd határozatlan idejű szerződéssel. Idén vesz igénybe először a családi kedvezményt fiunk után. Kérdésem: jogosan kérheti-e a nejem a kompenzációt a fenntartó és kifizetési hellyel rendelkező egyházmegyéjétől? Fizetése 193.500,-Ft,amit 7 év után állapítottak meg nem tudjuk milyen szempontok alapján. A táblázat szerint 5.300,-Ft/hó kompenzáció illeti meg.
Tisztelettel várjuk mielőbbi válaszukat.

Kedves Mindenki, 2001 óta vagyok közalkalmazott, a szuperbruttó kivezetése óta valamivel csökkent a fizetésem. Nincs eltartottam, nincs extra bevételem, csak a havi bérem. Ami hosszú évek óta 218.000 bruttó. Mi az éves/havi bruttó bér, amire lehet kérni kompenzációt? A jogszabályban nem találtam összeget.
Előre is köszönöm a választ!

Átböngészve a jogszabályt, továbbra is kérdésesnek érzem a helyzetemet: 2013. augusztusában szültem, azóta gyeden vagyok, melyet az előző 365 napos illetményemből számítanak (azaz bruttó 153.000 ft-ból). Ugyanez év szeptemberében megemelték a pedagógus fizetéseket - szerződésem szerint így 260.000 ft lett a bruttó fizetésem. Munkáltatóm állítása szerint a kompenzáció számításakor ez utóbbi összeget kell illetményként figyelembe venni - annak ellenére, hogy ez az összeg még csak papíron létezik. Helyesen értelmezik a korm.rendeletet? Köszönöm!

Sziasztok.
Segítsen valaki jól értem e? 2000-től közalkalmazottként dolgoztam 2014 májusáig. 3 hónap munkanélküli ellátás, majd 6 nap kieső idő után Köz foglalkoztatott voltam 2 és fél hónapot november 30-ig.
December 1-én sikerült újra közalkalmazottként elhelyezkednem.
Bérkompenzációt viszont valóban nem kaphatok a közfoglalkoztatás ideje és a kieső 6 napom miatt ??

Köszönöm.

http://ngmszakmaiteruletek.kormany.hu/kitoltesi-utmutato-kompenzaciohoz

Sziasztok!Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha 2013. március 1-én kezdtem el dolgozni egy önkormányzatnál köztisztviselőként, akkor nekem 2015-ben majd járni fog a bérkompenzáció vagy nem? Válaszokat előre is köszönöm!

Sziasztok!Azt olvastam,hogy április közepéig megkapják az elmaradt 4 havi kafetériát azok,akiknek tavaly augusztusig kifizették a 8 hónapot.Mi vártuk,de nem kaptunk eddig egy fillért sem. Van köztetek valaki,aki megkapta?

Amai napig nem kaptunk semmit pedig jun 22 van.

Remélem valaki tud nekem segíteni!2013-ban kaptam 3800ft kompenzációt!Amit idén nem mert hogy nem jár!Tavaly februárban hunyt el a férjem !Emlékszem hogy nézték a gyerekek számát meg azt is a férj közalkalmazott vagy nem!Tehát nekem nagyon fura hogy egyedülálló lettem két gyerekkel és így nem jár!Állítólag 2010-et nézték meg valamit és annak a különbözetét,én abban az évben gyeden voltam(2010-ben)!Tényleg nem jár?

Kompenzáció annak jár, akinek a munkáltatója nem emeli meg januárban a fizetését az aktuális minimálbér vagy garantált bérminimum szintjére. (A nyilatkozaton rajta van, hogy melyik évekről kell nyilatkoznia a munkáltatónak, érdemes elolvasni, mielőtt aláírjuk!) Nem azért jár, mert valakinek úgy általában rossz a szociális helyzete, vagy alacsony a bére.
A kompenzáció mértékéhez ki kell keresni, hogy a rendeletből melyik táblázat vonatkozik az illetőre (neten fent van), majd az ott szereplő összegből le kell vonni azt az összeget, amit a kompenzáció igénylőre beír a munkáltató, mint emelést. Ha nem emelt, akkor a táblázatban szereplő összeg teljes egészében jár. Ha van különbözet, akkor az jár. Ha nincs különbözet, akkor nem jár a kompenzáció. (ez a mechanizmus sematikusan)
A járó kompenzáció összegének kiszámítása egyébként eléggé bonyolult, úgyhogy nem emberek végzik. Az ügyintézők csak felviszik a megadott adatokat (amiket a munkavállaló és a munkáltató megadott) és a KIR3 programba épített kompenzáció számító alprogram számítja ki a járó összeget.
Ha tehát a nyilatkozatot jól kitöltve adták át az ügyintézőnek és ő a bevitelnél nem hibázott, akkor utána már nincs sok kereskedni való.
Az is tény, hogy mivel a legtöbb munkáltató már automatikusan emel januárban, egyre kevesebben lesznek olyanok, akiket kompenzálni kell, vagyis ez a dolog lassan kifut majd.

Kedves Kata77!
Mindenképp kérdezze meg a munkáltatójától,hogy hol tud utánanézni annak a táblázatnak,ahol 2 eltartott mellett s "x" bérnél mennyi kompenzációra jogosult. (tipp: HVG) 2010 ill.(2011)-et azért nézték,hogy akkor Ön közszférában dolgozott avagy sem. Mindennek ez az alapja.

Köszönöm a választ!Közben kaptam papírt hogy nem jár!2010-2011-ben is a közszférában dolgoztam!Táblázatot nem láttam!

Gyermekfelügyelőként dolgozom egy speciális lakásotthonban/közalkalmazott/.2015. január 01-től nem kapom a KOMP. 3.paragrafus (3) BEK 12.000 -Ft-ot,amit az elmúlt évben kaptam!
2014.01.01. alapbérem 142.650.-
2015.01.01. alapbérem 142.400-Ft lett
Nem tudom miért nem kapom, többször reklamáltam, hogy kevesebb a bérem -holott /pl. 188 órát dolgoztam márciusban/ mindig elérem a kötelező óraszámot , vagy több! de nem tudták megmondani miért! Most egy félórával ezelőtt jöttem rá, hogy végig néztem a bérjegyzékeket! Vajon miért nem kapom?! Köszönöm a választ!

A tavalyi bérkompenzáció a hatályos jogszabály alapján december 31-ig járt.
Az új jogszabály a 349/2014. (XII. 29.) Korm. rendelet, amelynek alapján minden hónap 15-ig lehet benyújtani a munkáltatóhoz a nyilatkozatot, amit a munkáltató elküld a kincstárhoz. A nyilatkozat a jogszabály mellékletében megtalálható.
Aki március 15-ig leadta a nyilatkozatot a munkáltatóhoz, az januárig visszamenőleg megkapta a kompenzációt. Aki később adta, adja le, már csak az adott hónaptól.
Ismerősöm ugyanezen 3. §. (3) alapján most kapta meg januárig visszamenőleg, mert a nyilatkozatát március 15 előtt beadta.

Sziasztok! Remélem tudtok nekem valami jót mondani! 2013 márciusától közmunkásként dolgozom egy hivatalnak 49990Ft ért. Az a szerződésem lejárt december 31.én. Azóta újítottak januártól, most április 30ig. Áprilisban kiderült, hogy pár embert átvertek fizetéssel, volt vizsgálat és kiderült hogy többek között én is így jártam, mivel gimis érettségivel 71000Ftot kellett volna kapnom minden hónapban de 49990Ft-ot kaptam. Másnak járó 8 általános fizetését adták nekem, én béremet meg megkapta a végzettség nélküli. Kérhetek valami kártérítést vagy pénzem visszakaphatom?

Azért is tartom ezt törvénytelennek, mert a kompenzáció célja, hogy a 2011-2012. évi adó- és járulékváltozások ellentételezésére szolgáljon, de azért mert egyszer kaptam bérminimum kiegészítést ezért most bukom ezt idén, amit tavaly, tavalyelőtt törvényesen járt, idén meg nem??
Vagy csak engem vert át a pénzügy?

Tisztelt Hozzászólók a segítségeteket szeretném kérni.

Az idei év során a Kormányhivatal megvonta tőlem a bérkompenzációt, mondván, hogy 2011-2012-ben garantált bérminimum eléréséhez kompenzációt kellett adnia még az Önkormányzatnak, viszont azóta letettem a diplomám, nyelvvizsgám, így erre már nem volt szükségem, de az adóváltozások miatt ugye többi kollégával együtt továbbra is kaptam a kompenzációt, mert a fizetésem nem érte el a 243 000 forintot. Ezzel el is jutottunk az idei évhez, 2010 óta vagyok közszolga, még mindig nem éri el az alapbérem ezt a fizetést, tehát járna a kompenzáció, viszont ők arra hivatkoznak, hogy korábban kaptam garantált bérminimum kiegészítést, így azt le kell vonniuk a kompenzáció összegéből, így kijön, hogy 0 ft-ra vagyok jogosult.
Szerintetek ez törvényes? Kihez lehet fordulni, mert így bukok havi nettó 7-8 ezer forintot.
Előre is köszönöm a segítségeteket!

Tavaly év szeptemberétől a nonprofit cég kivonult a kórházunkból és ismét állami tulajdon lettünk.Kérdem én mi megfogjuk kapni a bérkompenzációt? 2001-től dolgozom itt folyamatosan, mire számíthatunk?

Kedves Egerke10!
Rossz hírem van. Az Államkincstár jól indokolt. Ami adatokat megadtál, abból ezt tudtam kisilabizálni, de Te utána olvashatsz és konkretizálhatod.
Figyelmedbe ajánlom azonban a korábban leírtakat, hogy ennek a bérkompenzációnak mi a célja: nem a keresetek igazságossá tétele, hanem a 2011-2012. évi adó- és járulékváltozások ellentételezésére szolgál.

Indoklás:

A 2012-ben kapott 21000 forint 94%-a: 19740 Ft, az 1. sz. melléklet szerint a sávod alapján 117001-118500 15 700 Ft kompenzáció járna. Így sajnos az akkor egyszeri kiegészítés csökkenti a kompenzáció összegét 15700-19740, ami negatív összeg lenne, de csak nulláig csökkenthető a kompenzáció összege. (még jó :) )
Alább beidézem a Rád vonatkozó részleteket, mert csak "tiszta forrásból"

495/2013. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján

(10) Az 5. melléklet II. 1. Munkáltatói rész szerinti nyilatkozat alapján a (2)-(9) bekezdés szerinti kompenzáció összegét az illetményszámfejtést végző szervezet legfeljebb nulla összegig csökkenti a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 337/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet, valamint a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 298/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet szerinti minimálbér és garantált bérminimum elérése érdekében végrehajtott illetményemelés 94%-ának 100 forintra kerekített összegével.

Ennyit tudtam segíteni. üdv. bukta

Kedves Bukta! Köszönöm a gyors választ. Nem számítottam pozitív válaszra. Hazudnék, ha egy kicsit nem bíztam volna a jó hírben. 2000-óta dolgozom a földhivatalban és ilyen magas fizetésben részesülök.Sok sikert és egészséget kívánok!

Kedves Bukta!Olyan kedvesen segítettél reménykének,nekem is tedd meg kérlek?Kormánytisztviselőként tavaly Bruttó 114000 Ft-os fizetésem nettó 74670 Ft. Bérkompenzáció nem járt. Idén emelkedett a bérminimum 118000 Ft.-ra nettó 77290 Ft. Bérkompenzáció idén sem jár. Két nagy korú gyerekem után családi adókedvezményt már nem jár. Államkincstárnál érdeklődtem. Azt a választ adták, hogy mivel 2012. január 1.-jei hatállyal 21000 forint/hó kötelező illetményemelésben( garantált bérminimum) részesültem, ezért bizonyos %. túlléptem. Tehát jövőre sem fogok kapni, meg sohasem? 298/2011.(XII.22) Korm. rendeletet kel hibáztatnom? Kérlek nekem is válaszolj? Köszönöm!

Sziasztok!
Hogy én mindig kifogom Amerikát!
Az úgy történt, hogy én szinte az egész eddigi életemet a közszférában töltöttem. 2009-ig köztisztviselőként,(25 év) majd voltam egy kicsit munkanélküli, aztán 2010. decemberétől 2011.06.hó-ig újra köztisztviselő. Aztán megint munkanélküli, aztán még az sem...majd 2013 tavaszán közalkalmazottként sikerült elhelyezkednem. A munkáltatóm sajnos nem nyilatkoztatott a bérkompenzációról, én meg magamtól, tudatlanként nem kértem. Most hallottam róla. (Nem az a kérdésem, hogy járna-e, mert az már biztos) Az a kérdésem, hogy utólag lehet-e igényelni, mondjuk az adóbevallásnál?

A kompenzációt márc. 15 ig kérheted visszamenőleg.
Adóbevallásnál nem.

Kérem segítsen aki tud az én esetemben jár bérkompenzáció 2014-ben?

Én a rendőrségen dolgozom 2010. augusztus hónaptól. Akkor még nem rendelkeztem diplomával, főiskolai tanulmányaimat folytattam, tehát egy előadói munkakörben érettségis minimálbérért dolgoztam. Így 2011-ben megkaptam a 4500 forintos kötelező minimálbéremelést. 2011. augusztusban kézhez kaptam a diplomámat, de egy humán osztályon történt elírás miatt egy évig nem írták alá a kinevezésemet (holott diplomás munkakört láttam el egy másik osztályra áthelyezve 2011. augusztustól), így a diplomás bért csak 2012. augusztustól kaptam meg, tehát 2012-ben is kaptam érettségis minimálbér-emelést.
Az érettségis fizetésemhez a mostaninak már nincs köze, a törvény nem tér ki az ilyen esetekre, a pénzügyi osztályon meg akik írták a papíromat, csak simán ráírták a két emelést, így egy tollvonással ki fognak húzni gondolom, ahogy tették azt tavaly is.

Sziasztok!Szeretném megkérdezni,hogy a prémium éves pedegógusnak jár-e bérkompenzáció?

Nekem, és kollégáimnak lenne egy olyan kérdésem, hogy ha 2013. szeptemberében kezdtünk el dolgozni, és előtte nem volt munkaviszonyunk, akkor kérhetünk-e bérkompenzációt? Nyomtatványt adtak tájékoztatót mellé nem.

Köszönöm!

Kedves szuedit!

Aki 2013 szeptemberében kezdett el dolgozni, annak úgy tudom nem kell a bérkompenzációs papírt kitölteni.Egy bérszámfejtő ismerősöm nemrég azt mondta, hogy ezt a nyomtatványt annak kell kitölteni,akinek a bérpapírján kompenzáció is fel van tüntetve.De remélem még más is hozzászól,és akkor biztosabbra mehetsz.Üdv.

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!