álláskeresési segély és/vagy ápolási díj

Fórum: 

Üdv. Mindenkinek !
Segítséget szeretnék kérni. 52 éves álláskereső nő vagyok és májusban kimerítem az álláskeresési járadékra való jogosultságomat, és csak álláskeresési segélyre leszek jogosult. Férjem agyvérzés következtében lebénult, ezért otthoni ápolása céljából ápolási díj igénybevételét tervezem. Kérdésem, hogy az ápolási díj mellett kaphatom-e az álláskeresési segélyt is, vagy választanom kell a kettő között.
Köszönettel: greti629

Szia Edit.

Én a nagymamamat apolom,kapom az apolasi dijat. Es mi is szeretnenk kisbabat a parommal.
Most kezdtem utana olvasni, hogy mi járna nekem.
Igaz te 2010 ben irtal egy kerdest ezzel kapcsolatban....tudsz nekem segiteni, hogyan is mukodik es mennyit kaptal gyes/gyed?
Van már kisbabtok?

Igen . Van másik kerület is ahol megszüntették a méltányossági ápolási díjat.
Van ahol olyan feltételt szabtak , hogy ezért már a továbbiakban nem adható az ápolási díj.
PL : ha az ápolt és az ápoló nem azonos kerületben lakik akkor már nem jár , pedig a múlt évben még adtak.
Ha a szomszédos utca már más kerülethez tartozik akkor nem adható .

A kettőt együtt teljes összegben biztos, hogy nem.

Csak vegetálni lehet belőle, meg eladósodni! Hiába választották meg újra a FIDESZ-t, mindenre tellik ebben az országban, csak a betegeket ápolóknak a normális megfizetésére nem!
Egy szó hozzászólást sem tesznek a kérdésekhez, felvetett problémákhoz az illetékesek! Nem is olvassák ezeket az oldalakat! Úgy néz ki, hogy nincs idejük az emberek valós élethelyzetével törődni, csak a maguk hasznával!Hova jut így ez az ország, ha a betegek ápolóival nem foglalkozik senki sem hivatalból, hogy megemeljék legalább a minimálbér szintjére a díjazásukat!
Még az is kevés lenne, hogy minden szükséges kiadásukat a megélhetésükhöz fedezzék! A kiemelt ápolási díjon is hónapokig ülnek, bürokraták mind! Nem nézik az emberek sorsát! Miért is veszik fel akkor egyáltalán a fizetésüket, ha ilyen lassan és nem szívvel lélekkel végzik a munkájukat?
Ne az ápolók kárára dolgozzanak ilyen lassan és határidőket be nem tartva!!!
2014.04.09.

kérdésem lenne ? hogy 1 éve leszek ápolási dijan, 26500 ft . és szeretnék babát, jár e nekem a gyed?

A szociális otthonok nem megoldás, csak a mégjobban leépülést szolgálják!Hiszen egyáltalán nincs akkora odafigyelés, gondoskodás a beteg érdekében, mint a saját otthonában ápoló családtagok részéről! Ezt mindenki látja, tudja, érzi!
Az állam azt a pénzt amit a szociális intézményekre ad, azt annak kellene adnia, aki önként felvállalja a családtagja, rokona ápolását!
Hiszen senki sem akar idős korára kiszolgáltatott helyzetbe kerülni!
Senki sem akar szociális otthonokba menni, csak kényszerből mennek az emberek oda!
Hogy nem akarja megérteni a Kormány, hogy a családjuktól elszakadt idős emberek élethelyzete mennyire kilátástalan egy ilyen intézményben!
Miért nem adja azoknak a tisztességes fizetést, akik valóban ápoló munkát és gondozást végeznek!
És ezek az emberek nem mások, hanem a saját családtagok!
Őket inkább hagyják elszegényedni, nélkülözni, hajléktalanná, eladósodottá válni, mert az ápolási díjból mindenki tudja, látja, hogy tisztességesen nem lehet megélni! Semmire sem elég!
De az állam elvárja pár ft-ért naponta, hogy mindenről az ápoló gondoskodjon!
De miből, ha nem nyújt érte normális díjazást, fizetést?
Csak a kórházi dolgozókra gondolnak, akik miatt a legtöbb ember decubitussal, mozgásképtelenebb állapotba került idáig is, mint a kórházba menetele előtt!
A decubitust is 90%-ban kb., ott alakul ki, nem az otthoni környezetben!
Kérdezzék csak meg nyugdotan a betegápoló szolgálatokat, mennyi lerobbant embert kell ápolniuk, pont a kórházi kezelések után!
Őket díjazzák felül, az otthoni ápolók kárára!
Negatív diszkrimináció folyik itt évek, évtizedek óta pont a bérezések területén!
Minden betegápoló családtagot, aki a súlyos, mozgáskorlátozott idős szüleit, vagy akár a gyerekét ápolja tisztességes bér illetné meg és munkaviszonyként való elismerése az önfeláldozó munkájáért!
Hiszen nincs ideje mellette sem szórakozni, sem kipihenni magát rendesen, sem fesztiválokra járni, sem sütkérezni a strandon, vagy welnes hétvégékre járni!
Sem közlekedési támogatást nem kap az állam részéről, sem cafetériát, mint egy normális munkahelyen!
De mindenről önerőből elvárja a kormány, hogy gondoskodjon a semmiből, amihez csak ezzel a siralmasan alacsony ápolási díjjal járul hozzá!
Éljen meg ebből a pénzből az a képviselőtestület, az a kormányfő, aki ezt kitalálta és elnézi évekig az otthoni ápolók küszködését a túlélésért!
Ha Ők bele betegednek a munkába segítség és megfelelő díjazás híján, Őket ki fogja majd ápolni? Talán a képviselő testület? Aki olyan simán egy tollvonással elintézi az emberek élethelyzetét, sorsát hátrányosan!
Az otthoni betegápolóknak nem jön helybe a karitatív segítség, nem tudnak sorba állni az ingyen konyhákon naponta, nem is törődik vele sem a kormány, sem a közvélemény!
Mintha nem is léteznének, mert nincsenek szem előtt, csak a négyfal között végzik el csendben, szorgalmasan a minden napos feladatokat!
Nem látványosan, csak szeretetből- ahogy egy krisztusi ember ebben a közömbös világban, ami itt van Magyarországon!

vagyonért, bekerűljenek, és fizessen a hozzátartozó, ha kevés a nyugdija ), az idősnek!
Legutóbbi információm egyik nagyvárosból, hogy 2milla a beugró, + 92ezer a havi, vagy a nyugdíja 90%-afizetni való az ellátásért!

Nem munkaviszonyból mentem ápolásira. Hanem a munka mellett is ápoltam!
A másik dolog, mi az, hogy lejár az ápolási díj? Ahhoz meg kellene halnia a betegnek, mivel súlyosan fogyatékos, fekvőbetegről van szó!
Tehát mindenképpen jogos lenne a segítség, hogy amiért én eddig fizettem tb-t adót, munkavállalói járulákot azt igenis mellette kellene kapnom.
Egyébként 1 éven belül lehet csak igényelni ezeket a segély dolgokat, amikor a munkaviszony megszünt. Ha az ápolási munka még évekig eltart, vagy akár évtizedekig, akkor elvész már a lehetőség arra, hogy potyára fizettem ki másoknak a munkavállalói járulék hozzájárulást. De saját magam már nem vehettem igénybe!
Ez nagyon felháborító, méltánytalan, és hátrányos megkülönböztetés!
Pont azokkal szúrnak ki, akik a legtöbbet tették a hozzátartozójuk ápolásáért!
Főleg úgy, hogy pont a kórház adta ki járóképtelen állapotban. Előtte még tudott járni a lábán!
A kórház meg teljesen lerontotta az állapotát a rehabilitációs kezelései során.
Ami egyáltalán nem volt rehabilitáció, hanem csak altatása a betegnek, addig sem kellett vele foglalkozniuk.
Na ez lett a vége!
Hiába szóltunk, hogy ez nem rehabilitáció, amit csinálnak a mozgás feljavítása érdekében.
A válasz az volt, hogy ők már nem tudnak mit csinálni, vigyük, ahova akarjuk.
Magyarul elrontották még a maradék mozgásképességét is a családtagunknak.
Azt mondta a doktornő, akinek a kezelése alatt leromlott a hozzátartozónk állapota, hogy nekünk nincs annyi pénzünk, hogy bírósághoz forduljunk ellenük!
Na ez a Magyar Egészségügy!
A kórházak tönkre teszik a betegek életét!
Az otthoni betegápoló családtagok a kórházak felelőtlen kezelései miatt szorulnak az ápolási díj alamizsnának szánt összegére!
A kormány egyáltalán nem nézi azt, hogy miből él meg az otthoni betegápoló!
Bezzeg a kórházakban dolgozókét jócskán megemelte!
Pont azokét az emberekét, akik tönkre teszik a betegek állapotát!
Ezért virágoznak, túlterheltek a betegápoló szolgálatok, akik közel majdnem 1000.000,-Ft-ot is elkérnek egy 24 órás szolgálatért, 1 hónapra!
Az otthoni betegápoló viszont csak max. a legsúlyosabb állapotban fekvő betegként ápoltak után is a 34.515.-Ft-on kívül egy fillért sem kap az Államtól egy hónapra!
Negatív, hátrányos megkülönböztetés, ami itt folyik évtizedek óta!
Az otthoni betegápolónak még a BKV bérletét is ebből kellene megvennie, ami most 10.500.Ft.
Mégis miből éljen meg a betegápoló? Kolduljon, azért mert merte felvállalni a kórházak által tönkre tett emberi életet helyrehozását, szeretettel, törődéssel, odafigyeléssel. A saját életvitelét, munkahelyét is elveszítve közbe!
Nos erre senki sem ad választ, hogy meddig lehet még ezt eltűrni, ami az otthoni betegápolók munkájának semmibe vételét jelenti!
Mégis meddig mehet mindez? Míg mi is belebetegszünk a küszködésbe, nélkülözésbe, eladósodásba? Ez a kormány célja, hogy minél több beteggé vált ápoló legyen?
Arra van pénz az önkormányzatoknak, az államnak, hogy egész nyáron, ősszel a buli, buli hátán a fővárosban és az egész országban!
De az ápolók egyik rendezvényre sem tudnak elmenni, mert nincs, aki leváltsa Őket a betegápolásban!
Max. a TV elött ülve kapcsolódhatnak ki, mivel nem lehet magára hagyni órákig a betegeket!
Nem úgy mint a kórházakba, hogy egész nap rá sem néznek a betegekre, csak ha nagyon muszály, mert már csönget a beteg, ha már nagyon fáj neki az, hogy nem teszik tisztába órákig, vagy meg sem mozdítják stb.

Üdv.:
ápolók családtagok, minden érintett ebben a nehéz élethelyzetben, amiben vagyunk
2013.09.08.

Aki munka mellett ápolt beteget és pont ezért állásnélkülivé vált, akkor, ha megfizette a munkavállalói összes adókat, járnia kell neki az állás keresési segélynek.
Hiszen minden évben, hóban adózott munkavállalói hozzájárulást az esetleges munkanélkülivé válására, sajátjára is.
Kérjük a pontos választ ezügyben!
Mert egy konkrét igaz választ nem olvastunk itt az illetékesek részéről!
Nem egymásnak akarunk irogatni, hanem leírjuk őszintén a problémákat, gondokat, amik pont a legnehezebb élethelyzetben lévőket súlytanak.
Miért is nem adnak konkrét választ, azok akik ezen a területen foglalkoznak, ezekkel a dolgokkal, ügyekkel?Nincs egy illetékes sem, aki olvasná ezeket az oldalakat? Nem találgatni akarunk, hanem konkrét, igaz választ várunk a feltett észrevételeinkre, kérdéseinkre!
Várjuk a válaszukat!
2013.08.27.
2013.08.27.

Az ápolási díj és álláskeresési járadék nem kapható egyszerre. Vagy egyik vagy a másik.Az álláskeresési járadék sem egy nagy összeg, a leigazolt munkabéred 60%-a lehet (max. 98 ezer)és még ebből 10% TB és 16 % adót is levonnak. Ha munkaviszonyból mentél ápolási díjra, akkor az ápolási díj lejárta után igénybe tudod venni az álláskeresési járadékot.

Az álláskeresési segély megilleti azt, aki 3 évet legalább ledolgozott, tehát munkaviszonya volt egy munkáltatónál.
Ha közben ápolási munkát végzett és még végez is, akkor meg kell, hogy illesse az álláskeresési segély, hiszen amikor még dolgozott, fizette a munkavállalói hozzájárulásokat havonta. Pont azért, ha munkanélkülivé válik, akkor önmaga is hozzájárul ahhoz, hogy vissza is kaphasson ebből a pénzből!
Miért is nem járhatna mellette az ápolási díj? Hiszen a betegét továbbra is ápolja, de mellette munkát is kereshet pl. 4 órásat, hogy az ápolási díj csekély összegét, ameddig a kormány nem emeli fel ezt az alamizsnát, adig is ki tudja legalább részben fizetni a számláit!
Mert az ápolási díj annyira alacsony itt Magyarországon, hogy abból csak vegetálni, éhezni, eladósodni lehet!Azok az emberek, akik a saját életvitelüket, sokszor megélhetésüket félre tették, csak azért, hogy a szeretteiket ápolni tudják, a legnagyobb elismerést kellene, hogy kapjanak a Magyar Állam részéről! Nem azt, hogy teljesen ellehetetlenítsék az életbenmaradásukat, csak azért, mert merte felvállalni az idős, beteggé vált szeretteit!
Nagyon itt lenne már az ideje, hogy az emberi megélhetést vegyék már figyelembe az otthoni ápolási munka területén!
Ápolók nagyon sokan
2013.08.11.

Az előttem szólóknak az ápolási díj témában teljesen igazuk van!
Miért is nem emelik már végre fel ezt az alamizsna szintjén álló díjat?
Kinek az érdeke az, hogy éhezzenek az ápolási díjon lévők, vagy, hogy teljesen eladósodjanak?
Miért nem akarják már eldönteni a költségvetés tervezésénél az ápolási díj drasztikus megemelését!
Miért is akarják a mélyszegénységbe tartani, pont azt a segítő családtagokat, akik ebbe az élethelyzetbe a legnagyobb empátia készségre kellene, hogy számíthassanak az ápolási díj megemelésében?
Mi a céljuk azzal, hogy emberek utcára kerüljenek a betegeikkel együtt?
Mikor ébrednek már fel, hogy ez így nem mehet tovább?!
Várjuk az illetékesek magyarázatát, erre a szívszorítóan rossz hozzáállásra, amit a kormány tesz évek, évtizedek óta a beteg emberek ápolóinak jogainak, élethelyzetük javításának semmibe vételével!
Ki az illetékes ebben, ha nem a mostani kormány is!
Orbán Viktor úr tegyen már végre valamit az emberek élethelyzetének javításáért, főleg az ápolási díjon lévőket vegye már végre ember számba!
Mert Ők azok az emberek, akik a legtöbbet teszik a betegekért a négyfal között!
Saját élethelyzetüket is félretéve.
Nekik nincs nyaralás, sem szabadság, sem pihenőnap!

Rájuk senki sem gondol?
Mert csak ez látszik abból, hogy az ápolási díj ma Magyarországon max. csak 34.515.-Ft/hó
Éljenek meg ebből azok, akik ezt a siralmasan alacsony összeget megszavazták ebben az évben is!
Mert ebből, csak éhen lehet halni, nem életben maradni!

2013.07.31.

Hasonló helyzetben vannak családtagok! Állás munka nélkülivé lettek, de közben beteget is kell ápolniuk, mivel a kórházakban testileg tönkre tett betegekről valakinek gondoskodni kellene! Az állam semmit sem vállal magára, sajnos csak a színvonaltalan kezeléseik után mozgásképtelenné vált betegeket a sorsukra hagyja. Mondván, majd a család megoldja ahogy tudja!
Kérdésem, ha már az ápolási díjat az alamizsna szintjén tartják évek, évtizedek óta, az inflációt figyelembe se vették, akkor mégis miből éljen meg az ápoló? Talán az a cél, hogy hajléktalanná, önmaga is beteggé váljon a sok nélkülözés miatt?
Ha nem tud az ápolás mellett munkát vállalni, mert nem létezik olyan munkáltató, aki ezt tolerálná, akkor talán a Kormánynak kellene oda figyelnie végre, hogy idős, beteg, vagy beteg gyerekek is élnek ebben az országban!
Akik nem a fitness szalonba edződnek, hanem a betegek forgatásában, mozgatásában, sebkötözésében, tisztába tevésében. Teszik mindezt önzetlenül, csak azért, mert a kereszténységet komolyan veszik, nem csak augusztus 20.-i ünnepségeken szerepelnek! Mert arra már el sem jutnak, nincs akire a beteg családtagjukat rábízzák!
Mert nincs aki ingyen ma Magyarországon besegítene, a súlyosan fogyatékossá vált, kórházi kezelések után mozgásképtelen állapotban kiadott betegek ápolásába!Főleg akkor nem, ha már a beteg idős ember!
Nos kérdésem az, hogy, ha ápolási díjat eszük ágában sincs felemelni, akkor mégis a munkanélküli segélyt, ha jogosult valaki rá, akkor miért is nem adják oda?
Hiszen megdolgozott az illető érte előtte, le is vonták a béréből a hozzájárulási díjat!
Egyértelmű, sürgős választ kérek, azoktól, akik erre konkrét választ tudnak adni!
Mert a szőnyeg alá söprés már nem működik ezen a téren!
Sok százezer család küszködik a munkanélküliséggel pont az ápolási munkák, feladatok miatt!
Kellő, hatékony, anyagi segítség nélkül, akár utcára is kerülhetnek e miatt, csak azért, mert megpróbálják életben tartani, ameddig lehet a szeretteiket!
Ha már az állam le is mondott róluk!
Mennyi beteg embert akar még ez a mai Kormány, és az elmúlt kormány vétke is, magára hagyni, anyagilag teljesen ellehetetleníteni?
Nem mindenki született milliomosnak, parlamenti képviselőnek, hogy ne fájjon ez az égető probléma!
Hol van itt az egészségügyi minisztérium az emberek élethelyzetének javításában?
Ne a kórházi dolgozók munkáját magasztalják fel annyira, hogy észre sem veszik azt, hogy emberek lassan százezrei nyomorognak azért, mert Önök nem akarnak tudomást venni a sok beteget ápoló emberekről!
Mégis meddig tarthat mindez?
Az Orbán Viktor úr családtagjai biztos nem szorulnak rá, hogy max. 34.515.-Ft-/hóból kelljen megélniük, ha bárkit is ápolni kellene a családjukból!
De a parlamenti képviselők sem szorulnak rá, hiszen Önmaguknak megszavazták, hogy soha ne kelljen éhezniük, ill. kiszolgáltatott helyzetbe lenniük évekig, csak azért, mert felmerték vállalni, önmagukat félre téve is a beteg szeretteik ápolását!
Várom válaszát annak, aki ebben illetékes!
betegápolással küszködő érintett családtag
2013.07.23.

Előttem szólónak teljesen igaza van! Olyan érzés ez a beteget ápoló embernek mintha a kedves parlament a kormány ( direkt a kis betű) selejtként bánna velünk mert adni kell és tőlünk már nincs mit elvenni!!! Max az életünket és kihaláloztatási szándéka lenne!
tabi01

Talán elkerülte az emberek, a társadalom figyelmét, hogy sok tízezren gondoznak olyan családtagokat, akik magatehetetlenné váltak pont a kórházi kezelések szinvonaltatlansága miatt!
Nemhogy segítenék ezeket az embereket, hanem mégjobban ellehetetlenítik a családok megélhetését, helyzetét, kiszolgáltatottságát!
Mégis miért teszik mindezt, amikor az autópályák, stadionok, értelmetlen beruházásokra milliárdokat fordít a kormány?
Azért tehetik mindezt meg, mert az otthoni ápolók még szeretik a családtagjaikat, és az önfeláldozó munkájuk sokkal fontosabb, mint a sztrájk, mert, hogy arra sincs lehetőségük, nem úgy mint más a közszférába dolgozóknak, akiknek a szakszervezet mögöttük áll!
Mégis minek képzelik magukat azok a parlamenti képviselők, akik meggondolatlanul szavaznak nem az embereket szolgáló beruházásokra, pazarló kiadásokra. Sorra gyártják a celeb műsorokat, a sok hüjeséggel szórakoztatják a médiában az embereket. Közben az emberek százezrei éhezne, nyomorognak, főleg az ápolási díjon lévőkre nem figyel oda senki sem a parlamenti képviselők közül!
Nincs egy igaz ember sem, aki a családokat, az ápolókat segítené! Minek vannak Önök ott a parlamentben, ha nem a legrászorultabb, kiszolgáltatottabb helyzetben lévőkre nem gondolnak egyáltalán!
Szőnyeg alá söprik a beteggé vált emberek sorsát!
Jól megélnek mások nyomorúságát észre sem veszik!
A kórházakban nem ápolási munka folyik sok esetben, hanem az idős, beteg emberek szakszerűtlen ápolása.
Mi a céljuk azzal, hogy Édesanyákat, Édesapákat tönkre tesznek idős korukban azzal, hogy ha már nem munkaképesek, akkor semmit sem adnak a gyógyulásukért a betegápolásukért!
Az ápolási díjból csak nyomorogni, eladósodni lehet, ahelyett, hogy megköszönnék a családtagok önzetlen munkáját, és segítenék Őket tisztességes anyagi támogatással, nem alamizsnával!
Hiszen pont attól óvják meg Önöket, hogy ne kelljen Őket ápolniuk!
Vegyék már észre, hogy Önök is lehetnek egyszer majd öregek, betegek, és hiába vannak most jó pozicióba, de soha nem tudhatják, hogy ki fogja Önöket tisztába tenni, ápolni, éjjel - nappal!
Ne higgyék, hogy valaki Önöket áldani fogja, ha nem törődnek semmit sem az emberi élet megörzésével, támogatásával!
Sok sok tízezer betegápoló sorsa függ Önöktől!
Mégis meg sem akarják hallani az igazságot, hogy végre vegyék már észre, hogy alamizsnából nem lehet betegeket ellátni hosszú távon!
Ha a kórházakban nem a gyógyítás, csak a decubitus kialakulásának elősegítése folyik, sőt sok ember a szociális intézményekben is csak a kiszolgáltatott helyzetnek van kitéve, mert nincs kellő betegápoló.
Akkor köszönjék meg, hogy az állam helyett is felvállalják az igaz szívű emberek a betegek ápolását! Ne ezt a legnemesebb foglalkozást, ami érdek nélküli, támogassák a legalacsonyabb, nem emberhez méltó "díjazással"!
Szégyen, hogy merik magukat keresztényeknek nevezni!
Holott semmit sem tesznek a beteggé vált, otthoni ápolásra szoruló embertársaikért!
A stadionok építése nem olyan fontos, mint az emberi élet megtartása, ápolása, megóvása!
Tudjanak már végre különbséget tenni a fontos, és kevésbé fontos dolgok között!
Az ápolási díjból csak eladósodni, elszegényedni, éhen hallni lehet! Maguk nagyon jól élnek, az ápolók meg nyomorognak azért, mert a költségvetésükből az idén is kifelejtették az ápolók béremelését! Az ápolót nincs aki leváltsa, nincs szabadsága, nincs pihenőnapja, csak akkor, ha sok százezerét megtudna fizetni idegen betegápolókat!
Nem szeretnék, ha az ápolt és az ápoló meg tudná venni az életfeltételeihez szükséges dolgokat? Vagy talán az eladósodást akarják így elősegíteni.
Önök max. 34.515.-Ft/hóból mit tudnak megvenni,kifizetni? A rezsijüket, bérletüket, mindenféle kiadásukat, mennyiből tudják kifizetni?
Ennek a 20 szorosából kb. havonta. Az ápolókat meg éhezésre, eladósodásra kényszerítik! És még van merszük azt mondani, hogy valaki az ápolásba menekül, csak azért mert nem talál munkát?
Ezt még leírni is felháborító, hogy gondolhatják ezt?!
Önök közül tisztelt parlamenti képviselők, tisztelt Kormány tagjai, volt már valaki úgy, hogy a saját felnőtt családtagját kellett fekvő betegként ápolnia hosszú éveken keresztül a nap 24 órájában aggódva azért, hogy minden feladatnak eleget tegyen? Évekig nem volt szabadságon, sem igazán nem tudta soha kipihenni magát? Mivel nem volt, aki Ön helyett hordozza a terheket, felelősséget vállaljon egy magatehetetlen emberért!
Volt, hogy a saját szülőjét naponta látta elkeseredni az élethelyzete miatt. Naponta tisztába tenni, sebeit kötözni, amit a kórházi kiadása után neki kellett helyre hoznia stb.
Felsorolni is nehéz, hogy segítség nélkül mennyi teendője van egy otthoni betegápolónak. Mosni, főzni, bevásárolni, sebeket gyógyítani, mozgatni, emelgetni, hivatalos ügyeket intézni, takarítani, gyógyhatású készítményeket beszerezni, segédeszközöket beszerezni, pelenkát, mediflört a további felfekvések ellen, injekciót beadni. Közbe még a beteget mosdatni, fürdetni, ágyban haját levágni, egyáltalán ágyban minden teendőt ellátni.
A forgatását, mobilizálását egyedül megoldania.
És mire végez már késő este van, és másnap minden kezdődik előlről.
Nem teheti meg, hogy hátat fordítson a szeretett családtagjának. Másnap ugyanúgy "üzemképes állapotban" kell ellátnia az összes feladatot.
Van ahol még mosógépre, centrifugára sem tellik, sőt komfortos tanácsi bérlakásban lakik az ápolt beteg.
Ott is mindent meg kell tenni, mert az Önkormányzatok semmibe se veszik a beteg embert. Egyáltalán nem számíthat senkire sem, csak a családtagjai szeretetére, erős kitartására!
Nem sorolom tovább, hogy min mennek keresztül a családtagok! Mert Önök ezt úgy sem érzik át!
Ezt bizonyítja már hosszú évek óta, hogy egy fillérrel sem emelték meg az ápolási díjakat!
Mégis miből éljen meg az ápoló, ha Önök csak ahhoz segítik hozzá, hogy éhen haljon, vagy Ő is lebetegedjen a sok nélkülözés miatt!Még a BKV bérletére sem tellik az ápolási díjból, nemhogy az életben tartására!Szégyellem, hogy ilyen országban élek, ahol az emberi életet nem védik, nem is támogatják, hanem dirrekt ellehetetlenítik!

ápoló családtagok nagyon sok embert érintő véleménye
2013.02.06.

Kedves Baby!

Eltartási szerződést kell kötni, különben hiába nincsenek örökösök , akkor is az állam az örökös.
Abban az esetben, ha lesz szerződést Önök között akkor, mindenben intézkedhet ami a házaspárt érinti, mintha Önök lennének a gyerekeik.
Üdv

A közvetlen szomszédomban lakik 1 idős házaspár/71,74 évesek/,a néninek 3 hete volt agyvérzése,nincsenek gyermekeik,nincsenek rokonok,azt szeretnék,ha én lennék velük otthon ápolásin.Ez miért nem lehetséges?Nagyon rég óta csak ránk számíthatnak.

Az lenne a kerdesem,hogy a Kobanyai Onkormanyzat a 1993.evi torveny 43/B paragrafusara es a Kepviselo -testulet szocialis ellatasokrol es gyermekvedelmi tamogatasarol szolo 38/2011(10.21.)onkormanyzati rendelete alapjan mindenkinek megszuntette a meltanyossagi apolasi dijat.Ez tenyleg igy van?Ha igen most mit csinaljak a betegemmel?Erre nincs penz,de 4.5millio van a Wolf polgarorsegnek,meg 1 millio az egyhaznak?

A lelet olvasva az a kerdes merult fel bennem,hogy most akkor igaz hogy megszunt a meltanyossagbol adhato apolasi dij vagy sem?Mert nekem a Kobanyai Onkorm. megszuntette.

Azok, akik az ápolási díjat meghatározták, azok jelenleg 750.000,-Ft-os bruttó díjat szavaztak meg maguknak a parlamentben+ még az 50 nm-es szolgálati lakást, +még BKV-s bérletet, + költőpénzt. Legalább is ezt a hírt hallottuk! Kérdem én, arra nem gondol a tisztelt parlament, hogy a 800,-Ft/napi díjakból, ami egy hónapban is csak kb. 28-30-ezer Ft körüli összeg havonta, hogy lehet egyáltalán életben maradni? Nemhogy a rezsit, ennivalót, az ápoláshoz szükséges életbenmaradást fenntartani?
Gondolkozzanak már ezen el, hogy a legrászorultabb családoktól vonják el az életbenmaradáshoz szükséges alapvető élelmiszereket, életfeltételeket, életkörülmények fenntartását, a lakásrezsi kifizetését. Azt már miből fogja a betegápoló megfizetni??? Mindenre van pénz, csak erre sajnálják???

A mostani és az előző kormányok sem értékelték az otthoni ápolási munkát. Hagyják, hogy a beteg embert egy ember ápolja alamizsnáért. Sőt egész napos munkát várnak el érte. Napi 800,Ft-ért kell ezt az embert megpróbáló, felelősségteljes, nagyon is fizikai és szellemi erőnlétet megkövetelő munkát végezni. Mindezt úgy tenni, hogy közben az ápoló elveszíti a munkahelyét, sőt a saját egészségi állapotát is kockáztatja. Mert napi 800,- vagy súlyosabb eset ápolásáért max. 1000,-Ft/ napi bért kap. Ennyiből kellene megoldani azt a munkát, életsegítést, amit a különböző otthoni ápolást segítő szolgálatok több mint 24 ezer Ft-ból oldanák meg naponta.
Úgy, hogy közbe a beteg nem kapja meg azt a teljes ellátást minden területen, mint amit az "egyszerű" saját családtag 800,-Ft-/napi bérből kell hogy megoldja.
Hogy képzelik mindezt, hogy ezt évekig szó nélkül eltűrjük és csináljuk? Azzal él vissza a kormány, hogy nem hagyhatjuk ott a betegeket, hogy sztrájkoljunk a betegek és a saját jogainkért! Érzelmi zsarolás ez az egész, hogy mindent a családtagok vállaira áthárítanak. Hagyják teljesen elszegényedni a betegeket és a családtagjaikat! Ez az ápolási díj, ami ma Magyarországon van, még a mininálbér 1/3-át sem teszi ki havonta! Mégis mire elég ez??? Csak arra, hogy rájöjjünk, itt a beteg embernek sem az Őt ápoló családtagoknak nincs megbecsülése! Semmiféle empatia, tolerancia, segítség nincs nekünk!!!

A mostani és az előző kormányok sem értékelték az otthoni ápolási munkát. Hagyják, hogy a beteg embert egy ember ápolja alamizsnáért. Sőt egész napos munkát várnak el érte. Napi 800,Ft-ért kell ezt az embert megpróbáló, felelősségteljes, nagyon is fizikai és szellemi erőnlétet megkövetelő munkát végezni. Mindezt úgy tenni, hogy közben az ápoló elveszíti a munkahelyét, sőt a saját egészségi állapotát is kockáztatja. Mert napi 800,- vagy súlyosabb eset ápolásáért max. 1000,-Ft/ napi bért kap. Ennyiből kellene megoldani azt a munkát, életsegítést, amit a különböző otthoni ápolást segítő szolgálatok több mint 24 ezer Ft-ból oldanák meg naponta.
Úgy, hogy közbe a beteg nem kapja meg azt a teljes ellátást minden területen, mint amit az "egyszerű" saját családtag 800,-Ft-/napi bérből kell hogy megoldja.
Hogy képzelik mindezt, hogy ezt évekig szó nélkül eltűrjük és csináljuk? Azzal él vissza a kormány, hogy nem hagyhatjuk ott a betegeket, hogy sztrájkoljunk a betegek és a saját jogainkért! Érzelmi zsarolás ez az egész, hogy mindent a családtagok vállaira áthárítanak. Hagyják teljesen elszegényedni a betegeket és a családtagjaikat! Ez az ápolási díj, ami ma Magyarországon van, még a mininálbér 1/3-át sem teszi ki havonta! Mégis mire elég ez??? Csak arra, hogy rájöjjünk, itt a beteg embernek sem az Őt ápoló családtagoknak nincs megbecsülése! Semmiféle empatia, tolerancia, segítség nincs nekünk!!!

Kedves Vendég 2!

Ön szereti a férjét? Szerintem szereti.
Ha nekem egyszer egy ilyen feleségem lenne!

Egyetértek az előző hozzászólással, sajnos mi is hasonló cipőben járunk, havi 21.240,-Ft-ot kapok a férjem ápolásáért, ami napi 700,-Ft....mondom napi 700,-Ft, ( az utcai szórólap osztogatók óránként kapnak ennyit). Közel 7 éve teszem nap mint nap a dolgom, etetek, fürdetek,borotválok, pelenkázok, napi 24 órában, havi 21.240-Ft-ért. Vagyis a "három" műszakért kapok ennyit, vállalva hogy nem lesz saját nyugdíjam, mert ez így 4 órás munkaviszonynak számít csak .
Bezzeg, ha betenném egy intézetbe ( amit nem fogok ) , akkor oda havi 120.000,-Ft-ot kellene fizetni, plusz amit az állam ad százezer forint támogatást gondozóintézetnek , vagyis az intézet 220.000,-ért ápolja, én a tizedéért, vállalva minden nehézségét, mind a magam, mind a család többi tagja rovására. Nekünk nincs szabadság, netán betegállomány, nincs prémium, vagy cafetéria, mégis önként vállaltuk a döntést hogy családtagról gondoskodjuk,csak hát mindent járandóságot emelnek, de az ápolási dij maradt NAPI 700,-FT, ami már csak tényleg egy kiló kenyér és egy liter tej ára.....és többit miből fizzesük ki................. ( egy, a férjét ápoló feleség )

Az előző hozzászóláshoz még csak annyit, hogy az ápolói szolgálatok egy 24 órás szoklgálatért a Kék angyal pl.kb.770.000,-Ft/hó összeget kér el!
De a családból, aki felvállalja az ápolást az csak a maximális ápolási díjnál 34.500,-Ft-ot kap/hó!
Hogy lehet ennyire méltatlanul alacsony ez a díj az otthon családtagként ápolónál? Ennyire magas az idegen ápolási munka díja? Mire fel? Ennyire nem értékeli a kormány azt a családtagot, aki a saját életvitelét áldozza fel és a saját elszegényedését vállalja fel?
Gondolkozzanak el csak ezen, azok, akik az ilyen kegyetlen és méltánytalan helyzetet/eket megszavazták, mikor alamozsnát szántak az ápoló családtagnak!
Mennyire elég a 34.500,-Ft? Talán napi egy liter tejre, egy kiló kenyérre és egy kis gyümölcsre. De hol van a kötszer, a gyógyszer, a fürdetéshez, mosáshoz, húshoz, főzelékhez, tisztitószerekhez, rezsihez a pénz?! Ebből a pénzből csak éhezni, nem megélni lehet!Ebből az ápoló sem tud megélni, nemhogy másnak még adni bármit is!
Csak a szeretet, ami ezeket az emberket életben tartja, mert ebből az alamizsna pénzből, másra nem tellik, csak az eladósodásra!
Egy ápoló családtag
2011.07.29.

Kérdésem lenne ápolási díjjal kapcsolatban.
Jelenleg egyetlen bevételem a családi pótlék amelyet gyerekeim után kapok. Nevelőapám súlyos beteg, édesanyám ellátni nem tudja. Én kérhetem-e az ápolási díjat és kapom-e, vagy csak a csalási pótlék és az ápolási díj különbözetét?

MATOLCSY GYÖRGY ÉS ORBÁN VIKTOR > FIDESZ-KDNP NYOMORBA DÖNTÖ VÁLASZA
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család-és Ifjúságügyért
Felelős Államtitkárság Lakossági Tájékoztatási és Tanácsadási Osztály
Iktatószám: 52604-1/2010. Ügyintéző: Ruminé Szijártó Ildikó Tisztelt
Uram! A Nemzeti Erőforrás Minisztériumba érkezett levelére az
alábbiakban válaszolok. Az ápolási díj a szociális igazgatásról és
szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (Szociális
törvény) meghatározott rendszeres pénzellátás. A törvény szerint
alanyi jogon jogosult a hozzátartozó az ápolási díjra, ha súlyosan
fogyatékos beteget ápol, míg az önkormányzat döntése alapján,
méltányosságból van lehetőség az ellátás megállapítására a 18 év
feletti tartósan beteg személy ápolása esetén. A Szociális törvényben
meghatározott pénzbeli ellátások alapja az öregségi nyugdíj mindenkori
legkisebb összege, mely ebben az évben 28.500 FT. Az ápolási díj
összege e mérőszám figyelembevételével attól függ, hogy a beteg
súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg személy. A törvény korábbi
módosítási értelmében a fokozott ápolásra szoruló, súlyosan fogyatékos
beteg ápolása esetén az ápolási díj összege azonos az öregségi nyugdíj
mindenkori legkisebb összegének 130%-val. Az ápolási díj
folyósításának időtartama alatt az ápoló nyugdíjszerző szolgálati időt
szerez, s ezen túlmenően járulékfizetés nélkül jogosult az
egészségügyi ellátásra. Egyet értek Önnel abban, hogy hazánkban a
szociális ellátások összege - köztük az ápolási díj is- alacsony
szintű, mely nem minden esetben fedezi az ellátott megélhetését, ezért
a szociális ellátórendszer más eleméből (lakásfenntartási támogatás,
átmeneti segély) szüksége annak kiegészítése. A kormányzat elismeri az
ápolást végző személyek tevékenységét, de a jelenlegi gazdasági
környezet nem teszi lehető a szociális ellátások, így az ápolási díj
összegének emelését. Kérem válaszom szíves elfogadását, sajnálom, hogy
kedvezőbb választ nem adhattam. Budapest, 2010. július 21.
Üdvözlettel: Dr. Veres Gábor osztályvezető
....................................................................................................................................................................................................................................................................................................
A FIDESZ-KDNP ELUTASÍTÁSA .A FIDESZES-KDNP. VÁLASZTÓ POLGÁROK SEM
SZÁMÍTHATNAK SEMMI JÓRA OTTHON ÁPOLÁSI DÍJ 22.800FT IGY VÁLASZTATÓK
POLGÁRMESTERT HAJRÁ BALOLDAL 100.000.VÁLASZTÓ POLGÁR
ORBÁN.VIKTOR.MINISZTER.ELNÖKNEK CSAK ARRA JÓ HOGY RÁ SZAVAZZANAK HÁT
EZT ÉRDEMLIK A FIDESZ-KDNP SZAVAZOK KÉRDEM ITT A BIZONYÍTÉK. EGYES
BESZÉD CSAK BALOLDAL. A VONAL ALLATI LEVÉL KOCSIS.TAMAS VÉLEMÉNYE A
FIDESZ-KDNP-RÖL A BANK ADÓT A 10.MILLIÓ MAGYAR FIZETI MEG HA A FIDESZ
-KDNP NYOMULÁSÁT MEG KELL ÁLLÍTANI KÜLÖNBEN A MINIMÁL BÉR AMI 2ÉVEN
BELÜL 49.EZER FT LESZ. NE HIGGYÉTEK ORBÁN.VIKTORNAK MINDENNEK AZ ÁRÁT
MI FIZETJÜK MEG AMIT A FIDESZ-KDNP KI TALÁL . A MUNKA JÓ CSAK LEGALÁBB
80.000FT MINIMÁL BÉR KAPJUNK A MUNKÁNKÉRT A GÁZ SZÁMLÁT ÚJSÁG PAPÍRBÓL
FIZETED KI NEM HISZEM. EZ A EGYENES BESZÉD ITT A IDŐ MINÉL A SEMMIÉRT
DOLGOZATOK KEMÉNY MUNKA 80.000FT NETO MINIMAL BÉR ALÁBB NEM ADJUK
KÜLÖNBEN UTCÁRA VONULUNK 1.5MILLIÓ EMBER KAP MINIMAL BÉR MAGYAR
ORSZÁGON 1998BA ORBÁN VIKTOR NEM CSAK A AJTÓT CSAPTA BE MAGA UTÁN HA
NEM A NYUGDIJASOKAT IS DE NAGYON MEGIGÉRTE A NYUGDIJ EMELÉST 3MILLIO
NYUGDIJASNAK ÉS BE CSAPTA ÓKET MERT NEM VOLT NYUGDIJ EMELÉS 1998BA EZ
A CSELEL NYERT VÁLASZTÁST A LEGNAGYOBB MAGÁN NYUGDIJ PÉNZTÁR 2010 A
OTP. EMBEREK SAJÁT PÉNZÉNEK MEGTAKARITÁSA AMIHEZ ORBÁN VIKTOR MATOLCSY
JÓZSEF HOZÁNYULT EZUTÁN MINDEN AMIBE A VÁLASZTOPOLGÁR PÉNZT HELYEZ EL
FÉLNIE KELL Orbán Viktor elfelejtette az otthon ápolási díjról irt
nyílt levelemet 2010 július itt az idő miniszterelnök úr várom és a
fidesz-kdnp választó polgárok várják pozitív válaszát 22.800ft -ból
nem lehet megélni és 8 órás fő munka időnek számítso...n és a minimal
bérel egy szintre 60.236ft -ra köszönet

Szép napot mindenknek!

Én most 32 évesen ápolási díjon vagyok itthon a testvéremmel,szüleink meghaltak,sajnos.a gondnokságom alá helyeztettem a testvéremet,1 hónapja mondta ki a biróság az itéletett.A férjemmel közös babát szeretnénk,ha megszületik,akkor én az ápolási díj mellett megkaphatom a pici után járó GYES-t is?Nagyon megköszönném ha valaki erről felvilágosítana.

Edit

MATOLCSY JOZSEF ÉS ORBÁN VIKTOR >
FIDESZ-KDNP NYOMORBA DÖNTÖ VÁLASZA

Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Szociális, Család-és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság
Lakossági Tájékoztatási és Tanácsadási Osztály

Iktatószám: 52604-1/2010. Ügyintéző:
Ruminé Szijártó Ildikó
Telefon:

Kocsis Tamás

Kocsis.Tamas@Mailbox.hu

Tisztelt Uram!

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumba érkezett levelére az alábbiakban válaszolok.

Az ápolási díj a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
szóló 1993. évi III. törvényben (Szociális törvény) meghatározott
rendszeres pénzellátás. A törvény szerint alanyi jogon jogosult a
hozzátartozó az ápolási díjra, ha súlyosan fogyatékos beteget ápol,
míg az önkormányzat döntése alapján, méltányosságból van lehetőség az
ellátás megállapítására a 18 év feletti tartósan beteg személy ápolása
esetén.

A Szociális törvényben meghatározott pénzbeli ellátások alapja az
öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, mely ebben az évben
28.500 FT. Az ápolási díj összege e mérőszám figyelembevételével attól
függ, hogy a beteg súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg személy. A
törvény korábbi módosítási értelmében a fokozott ápolásra szoruló,
súlyosan fogyatékos beteg ápolása esetén az ápolási díj összege azonos
az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-val.

Az ápolási díj folyósításának időtartama alatt az ápoló nyugdíjszerző
szolgálati időt szerez, s ezen túlmenően járulékfizetés nélkül
jogosult az egészségügyi ellátásra.
Egyet értek Önnel abban, hogy hazánkban a szociális ellátások összege
- köztük az ápolási díj is- alacsony szintű, mely nem minden esetben
fedezi az ellátott megélhetését, ezért a szociális ellátórendszer más
eleméből (lakásfenntartási támogatás, átmeneti segély) szüksége annak
kiegészítése.

A kormányzat elismeri az ápolást végző személyek tevékenységét, de a
jelenlegi gazdasági környezet nem teszi lehető a szociális ellátások,
így az ápolási díj összegének emelését.

Kérem válaszom szíves elfogadását, sajnálom, hogy kedvezőbb választ
nem adhattam.

Budapest, 2010. július 21.

Üdvözlettel:

Dr. Veres Gábor
osztályvezető
....................................................................................................................................................................................................................................................................................................
A FIDESZ-KDNP ELUTASÍTÁSA .A FIDESZES-KDNP. VÁLASZTÓ POLGÁROK SEM
SZÁMÍTHATNAK SEMMI JÓRA OTTHON ÁPOLÁSI DÍJ 22.800FT IGY VÁLASZTATÓK
POLGÁRMESTERT HAJRÁ BALOLDAL 100.000.VÁLASZTÓ POLGÁR
ORBÁN.VIKTOR.MINISZTER.ELNÖKNEK CSAK ARRA JÓ HOGY RÁ SZAVAZZANAK HÁT
EZT ÉRDEMLIK A FIDESZ-KDNP SZAVAZOK KÉRDEM ITT A BIZONYÍTÉK. EGYES
BESZÉD CSAK BALOLDAL. A VONAL ALLATI LEVÉL KOCSIS.TAMAS VÉLEMÉNYE A
FIDESZ-KDNP-RÖL A BANK ADÓT A 10.MILLIÓ MAGYAR FIZETI MEG HA A FIDESZ
-KDNP NYOMULÁSÁT MEG KELL ÁLLÍTANI KÜLÖNBEN A MINIMÁL BÉR AMI 2ÉVEN
BELÜL 49.EZER FT LESZ. NE HIGGYÉTEK ORBÁN.VIKTORNAK MINDENNEK AZ ÁRÁT
MI FIZETJÜK MEG AMIT A FIDESZ-KDNP KI TALÁL . A MUNKA JÓ CSAK LEGALÁBB
80.000FT MINIMÁL BÉR KAPJUNK A MUNKÁNKÉRT A GÁZ SZÁMLÁT ÚJSÁG PAPÍRBÓL
FIZETED KI NEM HISZEM. EZ A EGYENES BESZÉD ITT A IDŐ MINÉL
A SEMMIÉRT DOLGOZATOK KEMÉNY MUNKA 80.000FT NETO
MINIMAL BÉR ALÁBB NEM ADJUK KÜLÖNBEN UTCÁRA VONULUNK 1.5MILLIÓ EMBER
KAP MINIMAL BÉR MAGYAR ORSZÁGON 1998BA ORBÁN VIKTOR MEGIGÉRTE A NYUGDIJ EMELÉST
3MILLIO NYUGDIJASNAK ÉS BE CSABTA ÓKET MERT NEM VOLT NYUGDIJ EMELÉS 1998BA
EZ A CSELEL NYERT VÁLASZTÁST A LEGNAGYOBB MAGÁN NYUGDIJ PÉNZTÁR 2010 A OTP
Orbán Viktor elfelejtette az otthon ápolási díjról irt nyílt levelemet
2010 július itt az idő miniszterelnök úr várom és a fidesz-kdnp
választó polgárok várják pozitív válaszát 22.800ft -ból nem lehet
megélni és 8 órás fő munka időnek számítso...n és a minimal bérel egy
szintre 60.236ft -ra köszönet

Üdv. Mindenkinek!
A kislányom aki 5 és fél éves, fejlődési rendellenességgel született, ezért tartósan beteg, gyes-t folyósítanak részemre utána, ami mellett én teljes állásban dolgozom, mivel ezt a törvény engedi. Édesanyám. 58 éves, 5 éve lett munkanélküli, azóta két tanfolyamot is elvégzett a munkaügyi központ támogatásával. A mostani végzettségével, kórházi ápolóként alkalmazzák is december végéig a kórházban. Januártól még 8 hónap munkaviszonyra lenne szüksége ahhoz, hogy nyugdíjba mehessen, de a kórház már utána nem alkalmazza, mert azokat veszi fel, akikre szintén megkapja az állami támogatást. A kérdésem az lenne, hogy édesanyám igényelhetné-e az ápolási díjat a 18 év alatti gyermekemre, mivel a törvényt én úgy értelmezem, hogy egyéb magasabb összegű juttatást az ápoló személy nem vehet igénybe, és nem az ápolt személyre nem lehet igénybe venni. Tehát jogosultak vagyunk-e édesanyám és én, külön-külön, ugyanazon személy után járó két ellátási formára, ha a kislányom esetében teljesül, hogy csak 5 órát jár óvodába, mivel ez is a törvény leírása. Válaszotokat nagyon köszönöm. Kinga

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!